Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης

 Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης

Περαιτέρω αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας προκύπτει από τη σημερινή επικαιροποιημένη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των μολύνσεων σε σχέση με εκείνον που δηλώθηκε εχθές στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC).

Ειδικότερα, η έκθεση του ECDC ανέφερε έξι κρούσματα και η έκθεση του ΕΟΔΥ περιέχει ακόμη ένα, με τον συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στα επτά.

Τα έξι από αυτά χαρακτηρίζονται εισαγόμενα.

Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης της λοίμωξης παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και την ίδια στιγμή έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.

Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 

Υγειονομική απειλή με ανησυχητική εξέλιξη είχε χαρακτηρίσει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους την παγκόσμια αναζωπύρωση της ευλογιάς των πιθήκων.

Ωστόσο, διευκρίνισε, αυτή τη στιγμή η απειλή δεν συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Προς το παρόν, το γεγονός δεν συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνών διαστάσεων για την δημόσια υγεία , που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», είχε δηλώσει, σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε έπειτα από συνεδρίαση ειδικών για το θέμα.