Γαλλία: Αύξηση 3,5% στους δημόσιους υπαλλήλους για τον πληθωρισμό

 Γαλλία: Αύξηση 3,5% στους δημόσιους υπαλλήλους για τον πληθωρισμό

Η Γαλλία θα αυξήσει τον δείκτη μισθών των δημοσίων υπαλλήλων της κατά 3,5% από την 1η Ιουλίου προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Δημόσιου Τομέα, Στανισλάς Γκερινί .

Ο δείκτης που χρησιμοποιείται για τον συνολικό υπολογισμό των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων έχει παγώσει από το 2017 καθώς ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός. «Λαμβάνοντας υπόψη τον πρωτοφανή πληθωρισμό, λάβαμε ένα έκτακτο μέτρο, μια συνολική αύξηση του δείκτη μισθών των δημοσίων υπαλλήλων», ανέφερε ο Γκερινί στο Twitter, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο κράτος περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς η αύξηση κατά 1% στον δείκτη μισθών των 5,7 εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων της Γαλλίας αντιπροσωπεύει κόστος περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το κράτος, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Τα συνδικάτα είχαν ζητήσει αυξήσεις των δεικτών που κυμαίνονταν από 3% έως 10%.

Εν τω μεταξύ, οι νομοθέτες προετοιμάζουν νομοθεσία για να ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αυξάνοντας ορισμένες μορφές κρατικής βοήθειας κατά 4% με κόστος 8 δισεκατομμυρίων ευρώ) από τον Ιούλιο έως τον Απρίλιο του επόμενου έτους, ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα Les Echos.

Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας προέβλεψε αυτόν τον μήνα ότι ο πληθωρισμός θα ήταν κατά μέσο όρο 5,6% φέτος πριν πέσει στο 3,4% το 2023 και υποχωρήσει λίγο κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2024. Ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στις αερομεταφορές και τις μεταφορές με φορτηγά, έχουν ζητήσει αυξήσεις μισθών για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής και απεργίες για να στηρίξουν τα αιτήματά τους. Αυτές οι ανησυχίες σωρεύουν πιέσεις στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνησή του αφού αυτός και το κεντρώο κόμμα του έχασαν τον έλεγχο του κοινοβουλίου σε εκλογές νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σχετικά Άρθρα