Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία να συμμορφωθεί με το αυστηρό μήνυμα της Ευρώπης

 Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία να συμμορφωθεί με το αυστηρό μήνυμα της Ευρώπης

“Η Τουρκία, έστω και τώρα, οφείλει να συμμορφωθεί με το αυστηρό μήνυμα των εταίρων μας και να εγκαταλείψει την τακτική κλιμάκωσης, την επιθετική ρητορική και τον αναθεωρητισμό”, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη του στο ethnos.gr.

“Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τον δρόμο της όξυνσης, τον οποίο έχει επιλέξει η Τουρκία. Δε σηκώνουμε πολεμική παντιέρα» και προσθέτει “μιλάμε τη γλώσσα της διπλωματίας, του διαλόγου, της διεθνούς συνεργασίας”, τονίζει. “Προτάσσουμε το Διεθνές Δίκαιο, όπως πάντα, και επικοινωνούμε τις θέσεις μας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, με ιστορικά, νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης”.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει πως ο κύκλος διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών έχει ήδη αποφέρει καρπούς και αναφέρεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Για να τονίσει πως παράλληλα “ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, ώστε να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και στρατιωτικά, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Η Ελλάδα είναι ασφαλής, αποφασισμένη και έτοιμη”.

https://twitter.com/MVarvitsiotis/status/1540975671555538947

Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι “αποτελεί μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα ότι για άλλη μια φορά πετύχαμε να γίνει ρητή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων στην τουρκική προκλητικότητα και μάλιστα κατά τρόπο που μας καλύπτει πλήρως”.

“Πετύχαμε οι εταίροι μας να συμμεριστούν τις θέσεις μας και να καταδικάσουν χωρίς επιφυλάξεις τον τουρκικό αναθεωρητισμό, καλώντας την ‘Αγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών. Το ηχηρό μήνυμα της ΕΕ κατά της τουρκικής προκλητικότητας αποτελεί μια ακόμη επιτυχία της ευρωπαϊκής μας πολιτικής”.

Αναφορικά με το ζήτημα της ενέργειας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η λύση που απαιτείται είναι συλλογική. “Χρειάζεται συντονισμένη αντίδραση και τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η αποσύνδεση τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Ο διάλογος συνεχίζεται και ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξει ακόμη πιο δυναμική απάντηση της ΕΕ, παρά την πολυπλοκότητα του θέματος, όπως έγινε και στην πανδημία”, σημειώνει.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι “η Ελλάδα είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της”, αλλά “δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τη διαδικασία αυτή να προχωρά με αργό ρυθμό”.

“Αυτή η στασιμότητα έχει επιπτώσεις. Αναζωπυρώνει τις εντάσεις σε μια ήδη ασταθή περιοχή και ενισχύει το αίσθημα κόπωσης και καχυποψίας στους λαούς των υποψήφιων κρατών”, τονίζει και υπογραμμίζει πως είναι σημαντικό να επανεκκινήσει η διαδικασία.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει πως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αποδώσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία “διαμορφώνεται ένας νέος γεωπολιτικός χάρτης”, με την “ευρωπαϊκή σημαία να κερδίζει έδαφος και εδάφη”.

“Η Ένωση τόλμησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι δε φοβάται τη Ρωσία και ότι υπερασπίζεται με πράξεις τις αρχές που πρεσβεύει”, επισημαίνει, ενώ αναφέρεται και στις άλλες σημαντικές αλλάγές που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εγκατέλειψαν τη μακροχρόνια πολιτική ουδετερότητας, τη Γερμανία να αποφασίζει να επανεξοπλιστεί, τις ΗΠΑ να δείχνουν ανανεωμένο ενδιαφέρον για την Ευρώπη και την Ένωση κάνει τα πρώτα βήματα για την αμυντική της ολοκλήρωση.

‘”Ολη η αρχιτεκτονική ασφαλείας επανεξετάζεται και η Ελλάδα θα πρέπει, την επαύριο της λήξης αυτού του παράλογου πολέμου, να βρίσκεται – και θα βρίσκεται – στη σωστή πλευρά της Ιστορίας”, υπογραμμίζει.

Οσον αφορά στις επόμενες εκλογές ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει πως “η απλή αναλογική είναι μια επικίνδυνη επιλογή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε διπλές κάλπες, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη πολλαπλές κρίσεις”. Προσθέτει δε πως σε κάθε κάλπη στόχο της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί “όχι μόνο η νίκη αλλά και η αυτοδυναμία”.