Ξενογιαννακοπούλου στο libre: Οι εκλογές θα είναι λύτρωση για τον λαό – 5 + 1 δεσμεύσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

 Ξενογιαννακοπούλου στο libre: Οι εκλογές θα είναι λύτρωση για τον λαό – 5 + 1 δεσμεύσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

«Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, εκ των πραγμάτων λοιπόν τίθεται το ζήτημα των συνεργασιών, που είναι αυτονόητο ότι πρέπει να βασίζονται σε προγραμματική βάση», τονίζει στη συνέντευξή της στο libre η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Υπογραμμίζει ότι κάθε κόμμα «κρίνεται από την ανταπόκριση και τις επιλογές του» και ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία χαρακτηρίζει «νεοφιλελεύθερη»

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο 

Κυρία υπουργέ, πριν από λίγες ημέρες σας ακούσαμε να δηλώνετε ότι «την απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα και αντικοινωνική πολιτική θα δώσει ο λαός στις εκλογές». Τι περιμένετε τελικά από τις εκλογές; Τι είδους απάντηση προσδοκάτε να δώσει ο λαός;

Νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ισχυρή εντολή πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης. Οι εκλογές θα είναι λύτρωση για τον λαό.

Κάθε μέρα που περνά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζημιώνει τη χώρα, τροφοδοτεί την κρίση και με τις επιλογές της έχει γονατίσει την κοινωνική πλειοψηφία.

Η πρόσφατη αναφορά του κ.Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο αποτελεί καθαρή ομολογία αποτυχίας μπροστά στα αδιέξοδα των επιλογών του και πρόθεση απόδρασης.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση της ΝΔ, δίνουν την εντύπωση ότι θα «τα έκαναν όλα καλύτερα», αν τα ίδια είχαν την εξουσία. Τι θα κάνατε καλύτερα στην πανδημία, στα ελληνοτουρκικά ή στα προβλήματα που ανέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη συστηματικά ευνοεί τους λίγους, τα ισχυρά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

 • Αποδυνάμωσε το ΕΣΥ, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, αρνείται να φορολογήσει την αισχροκέρδεια των εταιριών ενέργειας, δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει την υπογραφή της, ενώ οι μισθοί, οι συντάξεις και η αγοραστική δύναμη του κόσμου εξανεμίζονται συνεχώς από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Λύσεις υπάρχουν και εφαρμόζονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απουσιάζει. Οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις μας είναι σαφείς.

 • Θα στηρίζαμε το ΕΣΥ και το Κοινωνικό Κράτος. Θα στηρίζαμε την πραγματική οικονομία και τους μικρομεσαίους που βρίσκονται σε απελπισία.
 • Θα στηρίζαμε τους εργαζόμενους, τους μισθούς και τα δικαιώματα τους.
 • Θα αντιμετωπίζαμε εξαρχής με αποτελεσματικότητα την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, καταπολεμώντας την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας, προβλέποντας την φορολόγηση της και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.
 • Θα κατοχυρώναμε τον δημόσιο χαρακτήρα και έλεγχο της ΔΕΗ που θα συγκρατούσε στον ανταγωνισμό τις τιμές του ρεύματος χαμηλά.
 • Θα μειώναμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και θα αυξάναμε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.
 • Θα ασκούσαμε μία πολυδιάστατη και διεκδικητική εξωτερική πολιτική, ενισχύοντας τον ρόλο της χώρας μας, κατοχυρώνοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αναδεικνύοντας τις κόκκινες γραμμές σε σχέση με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων και πολιτικών.

Έχουν περάσει 3 χρόνια από τις εκλογές του 2019 και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με τους ΑΝΕΛ κυβέρνησαν για περισσότερα από 4 χρόνια. Γιατί σήμερα κάνετε λόγω για προοδευτική διακυβέρνηση ενώ την αποφύγατε όταν μπορούσατε να την υλοποιήσετε με κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι το 2015; Να θυμίσω ότι επιλέξατε τους ΑΝΕΛ, στελέχη των οποίων έχουν κατηγορηθεί για ρατσισμό και ομοφοβία.

Σας θυμίζω το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που υπήρχε την περίοδο 2015 -2019. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν η μόνη εφικτή στις συνθήκες που τότε επικρατούσαν. Το στίγμα όμως της κυβερνητικής πολιτικής το έδινε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως βασικός κορμός της κυβέρνησης.

 • Παρά τη λυσσαλέα τότε αντικυβερνητική πολεμική θεσμικών και εξωθεσμικών κέντρων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε την κοινωνία όρθια, ρύθμισε το χρέος και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, πέτυχε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και άφησε γεμάτα δημόσια ταμεία με το δημοσιονομικό μαξιλάρι των 37 δισ.

Εξάλλου στις εκλογές του 2019 με το αποτέλεσμα του 32% ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις επιδιώξεις «στρατηγικής ήττας» του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και επιβεβαίωσε τη θέση του ως βασικού κορμού του αριστερού και προοδευτικού χώρου. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, εκ των πραγμάτων λοιπόν τίθεται το ζήτημα των συνεργασιών, που είναι αυτονόητο ότι πρέπει να βασίζονται σε προγραμματική βάση.

 • Από την πλευρά μας έχουμε απευθύνει κάλεσμα διαλόγου στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις και κάθε κόμμα κρίνεται από την ανταπόκριση και τις επιλογές του.

Ο δικός μας στόχος είναι καθαρός, αγωνιζόμαστε για τη νίκη στις εκλογές και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά τις εκλογές της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, νοιώθετε ότι το κόμμα έχει γίνει περισσότερο «ΠΑΣΟΚ»; Κάποια παλαιά στελέχη από την εποχή του ΣΥΝ σε συζητήσεις τους μεταφέρουν αυτή την εικόνα.

Η μαζική συμμετοχή στις εκλογικές μας διαδικασίες αποτελεί σημαντικό πολιτικό γεγονός. Με 172.000 πλέον εγγεγραμένα μέλη, δικαιώθηκε ο στόχος της αντιστοίχισης του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την κοινωνική του βάση, και η συλλογική προσπάθεια από το 2019 μέχρι σήμερα για την διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος, την ενίσχυση της παρουσίας του στους χώρους δουλειάς, στις τοπικές κοινωνίες, στα κινήματα και στη νέα γενιά.

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί σήμερα ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό. Ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, που είναι στη χώρα μας ο κορμός του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και  ισχυρή δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη.

Ένα κόμμα που ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας, και εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών, των κοινωνικά αδύναμων και των νέων ανθρώπων, που επιθυμούν ένα καλύτερο και κοινωνικά πιο δίκαιο μέλλον.

 • Σήμερα, αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η σημασία μίας εναλλακτικής προοδευτικής στρατηγικής και προοπτικής για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βγαίνει ενισχυμένος και με νέα δυναμική.

Το Συνέδριο και η εκλογική διαδικασία αποτέλεσαν την αφετηρία της νέας νικηφόρας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές.