Μαύρη ημέρα στις ΗΠΑ: Μετά από 109 χρόνια επιτρέπεται η οπλοφορία των πολιτών
Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ χαρακτήρισε «απολύτως σοκαριστική» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν έχοντας επάνω τους κρυμμένα όπλα και δήλωσε ότι «λυπάται που ήρθε αυτή η μαύρη ημέρα».
Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, άνοιξε μέτωπο κατά της οπλοκατοχής με διάγγελμά του στις 3 Ιουνίου, σε συνέχεια τριών νέων πολύνεκρων περιστατικών πυροβολισμών σε δημόσιους χώρους των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, με πιο πρόσφατο αυτό με τους πυροβολισμούς σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας.
Νωρίτερα σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο, με ψήφους 6 έναντι 3, έκρινε αντισυνταγματικό έναν νόμο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που περιόριζε το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν κρυμμένα όπλα σε δημόσιους χώρους. Έδωσε κατά συνέπεια το δικαίωμα στους Νεοϋορκέζους να βγαίνουν οπλισμένοι από το σπίτι τους.
«Είναι σκανδαλώδες, είναι απολύτως σκανδαλώδες το γεγονός ότι μας αφαιρείται το δικαίωμα να έχουμε λογικούς περιορισμούς» σε ό,τι αφορά τα πυροβόλα όπλα, είπε στους δημοσιογράφους η κυβερνήτρια. «Λυπάμαι πάρα πολύ που ήρθε αυτή η ημέρα», πρόσθεσε σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε.
Το πανίσχυρο λόμπι NRA που προωθεί την οπλοκατοχή έκανε λόγο για «νίκη» σε μια ανάρτηση στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι οι ανώτατοι δικαστές έκριναν «αντισυνταγματικούς» τους περιορισμούς που προβλέπονταν από τον νόμο στη Νέα Υόρκη.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα να φέρει κανείς όπλα δεν σταματάει στην πόρτα του σπιτιού του», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με ένα εικονίδιο που συμβολίζει τη «γιορτή».
Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για όσους υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα λογικότερο πλαίσιο για την οπλοκατοχή και πιστεύεται ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειές τους.
Στο διάγγελμά του για το θέμα της οπλοκατοχής στις 3 Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν επεσήμανε την ανάγκη που υπάρχει ώστε το Κογκρέσο να εγκρίνει νόμους κοινής λογικής για την καταπολέμηση της επιδημίας της βίας με όπλα.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε:
«Δεν πρόκειται για αφαίρεση των δικαιωμάτων κανενός.
Έχει να κάνει με την προστασία των παιδιών. Έχει να κάνει με την προστασία των οικογενειών. Πρόκειται για την προστασία των κοινοτήτων.
Έχει να κάνει με την προστασία της ελευθερίας μας να πηγαίνουμε στο σχολείο, σε ένα παντοπωλείο, να πηγαίνουμε στην εκκλησία χωρίς να μας πυροβολούν και να σκοτώνουν.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, περισσότερα παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν πεθάνει από όπλα, από ό,τι οι αστυνομικοί και οι εν ενεργεία στρατιωτικοί μαζί.
Σκεφτείτε το.
Για όνομα του Θεού, πόση ακόμη σφαγή είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε;».
Κάλεσε δε, να «απαγορευθεί» η πώληση τουφεκιών εφόδου και γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας σε ιδιώτες. Τόνισε ότι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί το όριο ηλικίας για την αγορά τέτοιου είδους όπλων, που σήμερα είναι τα 18 έτη, στα 21.
Επιπλέον, ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε «ασυγχώρητη» και «απαράδεκτη» την άρνηση των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία να συζητήσουν καν, πόσο μάλλον να νομοθετήσουν προκειμένου να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι του ποινικού μητρώου και του ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων.
Συμφωνία στη Γερουσία για σχέδιο νόμου κατά της οπλοκατοχής
Θυμίζουμε ακόμη ότι γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων αποκάλυψαν προχτές Τρίτη (21/6) σχέδιο νόμου το οποίο έχει σκοπό να περιοριστούν τα εγκλήματα με τη χρήση πυροβόλων όπλων, έπειτα από σειρά σφαγών οι οποίες προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ, κείμενο που δεν αντέχει καμία σύγκριση με τα μέτρα που ζητούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεν, αλλά, εάν εγκριθεί, θα είναι το πρώτο για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα αυτή έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Η πλειοψηφία των γερουσιαστών τάχθηκε υπέρ του στην πρώτη, διαδικαστικής φύσης ψηφοφορία χθες βράδυ.
Στην πολιτικά βαθιά διχασμένη Αμερική, η επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικάνους είναι σπάνια, ακόμη περισσότερο για ζητήματα όπως αυτό των όπλων.
Εάν αυτό το νομοσχέδιο περάσει θα πρόκειται «για το σημαντικότερο τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια», ανέφερε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι. Το κείμενο, έκτασης 80 σελίδων, «θα σώσει εκατομμύρια ζωές», διαβεβαίωσε.
Η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία ακολουθεί τις σφαγές στην Ουβάλντε (Τέξας), όπου έφηβος σφαγίασε 21 ανθρώπους μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο –19 παιδιά και δυο δασκάλες –, και στο Μπάφαλο (Νέα Υόρκη), όταν νεαρός ρατσιστής δολοφόνησε 10 μαύρους σε σούπερ μάρκετ. Τα δύο επεισόδια καταγράφηκαν τον Μάιο, μέσα σε χονδρικά μια εβδομάδα.
Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, μίλησε για «πρόοδο».
«Μολονότι δεν είναι διόλου αυτό που θα θέλαμε, το νομοσχέδιο αυτό είναι αναγκαίο, κατεπειγόντως», εξήγησε σε ανακοίνωσή του.
Ο Ρεπουμπλικάνος ομόλογός του, ο Μιτς Μακόνελ, βλέπει ένα «πακέτο (μέτρων) κοινής λογικής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του με την οποία δεσμεύτηκε να το ψηφίσει.
Για τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Κόρνιν, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Κρις Μέρφι στην κατάρτισή του, το κείμενο θα εγγυηθεί πως επιθέσεις όπως αυτή στην Ουβάλντε θα είναι λιγότερο πιθανό να διαπραχθούν, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί πως θα παραμείνει αλώβητη «η 2η τροπολογία» του Συντάγματος, η οποία εγγυάται το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή.
Δήλωσε μέσω Twitter «υπερήφανος» διότι το νομοσχέδιο, που επικεντρώνεται στην «ψυχική υγεία» και στην «ασφάλεια των σχολείων» δεν προβλέπει απολύτως «κανέναν νέο περιορισμό στους νομοταγείς κατόχους πυροβόλων όπλων», πληκτρολογώντας τις λέξεις «κανέναν νέο περιορισμό» με κεφαλαία γράμματα.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου απέχουν παρασάγγας από τα μέτρα που ζήταγε ο πρόεδρος Μπάιντεν, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου στρατιωτικού τύπου.
Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται πάνω απ’ όλα στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ανά πολιτεία που επιτρέπει να αφαιρούνται όπλα από ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή την κοινωνία, σύμφωνα με τον κ. Μέρφι. Προβλέπει επίσης αυστηρότερη επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων ηλικίας 18 ως 21 ετών, αυστηρότερη καταστολή των παράνομων πωλήσεων όπλων, καθώς και προγράμματα αφιερωμένα στην ψυχική υγεία.
Ο κ. Μπάιντεν έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του σε προτάσεις ακτιβιστών για την καταπολέμηση της βίας των όπλων, απαριθμώντας μέτρα που θα ήθελε να δει να προωθούνται: απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου και γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού όλων των επίδοξων αγοραστών όπλων – και όχι μόνο όσων είναι κάτω από 21 ετών –, τη θέσπιση της υποχρέωσης των κατόχων όπλων να τα κρατούν κλειδωμένα και ασφαλή…
Ο γερουσιαστής Μέρφι πιστεύει ότι το σχέδιο νόμου θα εγκριθεί «μέσα στην εβδομάδα».
Το ισχυρότερο λόμπι των όπλων, η NRA, ξεκαθάρισε μέσω Twitter ότι εναντιώνεται στο νομοσχέδιο. Η θέση της NRA ενδέχεται να μειώσει δραστικά τον αριθμό των Ρεπουμπλικάνων που θα ταχθούν υπέρ του κειμένου.