Κατακόρυφη άνοδος του κοροναϊού στην Ευρώπη – Ποιες υποπαραλλαγές φέρνουν το νέο πανδημικό κύμα με θανάτους και εισαγωγές
Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για την «έκρηξη» του κοροναϊού στην Ευρώπη η οποία ενδεχομένως οδηγήσει αφενός σε ανθρώπινες απώλειες αλλά και πίεση στα συστήματα Υγείας μέσα στο καλοκαίρι.
Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον να έχουν εξελιχθεί, ώστε να “στοχεύουν” τον πνεύμονα και θεωρούν πως αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει το επόμενο πανδημικό κύμα.
Οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ερευνούν τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, προκειμένου να αξιολογήσουν κατά πόσο είναι πιο μολυσματικές και πιο επικίνδυνες από τις προηγούμενες εκδοχές.
- Τόσο η Όμικρον 4 (ΒΑ.4), όσο και η Όμικρον 5 (ΒΑ.5) έχουν προστεθεί στη λίστα των υπό παρακολούθηση στελεχών του κορωνοϊού.
Την περασμένη εβδομάδα, τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι μολύνσεις CoViD στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 43% την εβδομάδα μετά τους εορτασμούς του πλατινένιου ιωβηλαίου και εκτιμάται πως οι δύο νέες υποπαραλλαγές βρίσκονται πίσω από την ξαφνική αύξηση.
Σημειώνεται πως η παρουσία των Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει επιβεβαιωθεί και στην Ελλάδα. Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκε αύξηση των συγκεκριμένων υποπαραλλαγών κατά 145% στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Ο Guardian επικαλείται τα στοιχεία από το Our World in Data τα οποία δείχνουν ότι ο κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων σε επτά ημέρες ανά εκατομμύριο κατοίκους βρίσκεται σε φάση αύξησης σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Δανία.
Σε πιο δύσκολη κατάσταση φαίνεται να είναι η Πορτογαλία με τα νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους να είναι στα 2.043 με τον αριθμό αυτό στις αρχές Ιουνίου να βρίσκεται ακόμα υψηλότερα στα επίπεδα των 2.868 κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Στη Γαλλία ο ίδιος αριθμός έχει αυξηθεί από τα 224 κρούσματα στις 13 Ιουνίου στα 920. «Η πανδημία επιταχύνεται ξανά παρά τον καλό καιρό» σημείωσε ο ειδικός στις λοιμώξεις Μπέντζαμιν Νταβίντο. «Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 είναι 10% έως 15% πιο μεταδοτικές και αυτό είναι που δίνει ώθηση στον ιό» πρόσθεσε ο ίδιος προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία μπορεί να γίνει «πολύ δύσκολη» μεσοπρόθεσμα για τα νοσοκομεία της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον Γάλλο ειδικό τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να γεμίσουν το καλοκαίρι εκτός και αν όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και όσοι είναι άνω των 60 ετών κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολιασμού το συντομότερο δυνατόν.
Τα στοιχεία για τη Γαλλία δείχνουν αύξηση 27% στον αριθμό των απλών εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση 17% στον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα με μόνο το 29% των άνω των 60 ετών να έχουν κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.
Στη Γερμανία ο κυλιόμενος επταήμερος δείκτης είναι στα 715 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων με την αύξηση να είναι συνεχής και σταθερή σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου οπότε ήταν στα 324 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων. Για «θερινό κύμα» του κορονοϊού έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ καλώντας σε τέταρτη δόση εμβολιασμού αλλά και χρήση μάσκας ειδικά σε κλειστούς χώρους. Πρόσφατα, δε, η ιατρική ένωση BÄK κάλεσε την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα ζητώντας να υπάρξουν σχέδια προκειμένου τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και τα νοσοκομεία να λειτουργούν κανονικά.
- Ο Guardian αναφέρεται και στην Ελλάδα όπου ο υπό εξέταση δείκτης έχει ανέλθει στα 681 ανά εκατομμύριο κατοίκων την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με τα 377 στις 13 Ιουνίου κάνοντας αναφορά στις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας ότι τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν περισσότερο χωρίς, όμως, να αναμένεται αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ ή τους θανάτους
Παρόμοια εικόνα και στην Ιταλία με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί στα 549 ανά εκατομμύριο κατοίκων από 354 στις αρχές Ιουνίου με το εθνικό ίδρυμα υγείας της χώρας να σημειώνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και μόνο μια από τις 21 περιφέρειες να θεωρείται ότι βρίσκεται στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου. Δεκατέσσερις βρίσκονται στην κατηγορία μέσου κινδύνου και έξι στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου λόγω του αριθμού των κρουσμάτων.
- «Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε τις άμυνες μας, πρέπει να προετοιμαστούμε για δυσμενείς συνθήκες το φθινόπωρο και δεν βλέπω να γίνεται τίποτα από τα δύο» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ιταλικού εθνικού ιδρύματος υγείας, Βάλτερ Ρικιάρντι.
Στην Ολλανδία τα κρούσματα αυξάνονται εδώ και τρεις εβδομάδα με το εθνικό ίδρυμα υγείας της χώρας RIVM να υποστηρίζει ότι οφείλεται στην υποπαραλλαγή Όμικρον 4 και 5 ενώ στη Δανία οι δύο μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις κάλεσαν τους πολίτες να επιστρέψουν στην εφαρμογή των βασικών μέτρων κατά του κορονοϊού με τον υπουργό Υγείας, Ερνστ Κούιπερς να προειδοποιεί ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για εκατομμύρια μολύνσεις το φθινόπωρο.