La Repubblica: Κοντά σε συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου η Κομισιόν – Εξαιρεί άλλων χωρών και το LNG
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου, προβλέποντας ανώτατο όριο μεταξύ 80 και 90 ευρώ τη μεγαβατώρα, γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Η Κομισιόν στοχεύει να θέσει αυτό το ανώτατο όριο μόνο για τις εισαγωγές ρωσικού αερίου από αγωγούς, εξαιρουμένων όλων των άλλων, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου αερίου, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα. Εάν αυτό αποδειχθεί ακριβές, σημαίνει πως το αμερικανικό φυσικό αέριο, αλλά και από άλλες χώρες-πηγές, καθώς και το LNG, παραμένουν στις υψηλές σημερινές τιμές και ενισχύουν την κερδοφορία κρατών και ναυτιλιακών λόμπι.
Η πρόταση θα μπορούσε να επισημοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και να συζητηθεί ανεπίσημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή, χωρίς όμως να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.
«Ο καθορισμός ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε πλεονεκτήματα, καθώς θα αποφεύγονταν διαπραγματεύσεις με διεθνείς εταίρους, αποφεύγοντας συζητήσεις και μεγαλύτερες προθεσμίες. Επιπλέον, άλλοι προμηθευτές δεν θα τιμωρηθούν, επιτρέποντας στην ΕΕ να διατηρήσει καλές σχέσεις με όλους τους συνομιλητές», γράφει η ιταλική εφημερίδα.
Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι το Κρεμλίνο θα αντιδράσει κλείνοντας εντελώς τις προμήθειες στην Ευρώπη. Ωστόσο, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, φαίνονται έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο, παρά το ενδεχόμενο να υπάρξει μια έκτακτη ανάγκη βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης, τονίζει η La Repubblica.
Η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου έχει επιδεινωθεί μετά τις περικοπές στις προμήθειες από την Gazprom σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ιταλία ανακοίνωσε μάλιστα ότι είναι έτοιμη να κηρύξει κατάσταση συναγερμού-γεγονός που θα σήμαινε την επιβολή δελτίου στο αέριο για ορισμένους βιομηχανικούς πελάτες και ενεργειακή αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με «ένα είδος διελκυστίνδας, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει το μακρύτερο χέρι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε εμείς να έχουμε το ισχυρότερο χέρι, ασκώντας μεγαλύτερη δύναμη», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, μιλώντας στο δίκτυο Zdf για τις εξελίξεις με το φυσικό αέριο.
«Η τεταμένη κατάσταση και οι υψηλές τιμές είναι άμεση συνέπεια του πολέμου του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας», σημείωσε ο Χάμπεκ και πρόσθεσε: «Η στρατηγική του Πούτιν είναι να μας αναστατώσει, να ανεβάσει τις τιμές και να μας διχάσει. Δεν θα το επιτρέψουμε. Αμυνόμαστε με αποφασιστικό, συγκεκριμένο και συνετό τρόπο», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Ντράγκι στοχεύει να αυξήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου, από 54% σήμερα, στο 90% ως το τέλος του καλοκαιριού, αλλά ο στόχος είναι να φτάσει στο 80-90% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.