Δημήτρης Μαύρος: Δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος των εκλογών

 Δημήτρης Μαύρος: Δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος των εκλογών

Παρότι ξεκίνηση ήδη η συζήτηση για εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, εκτιμά ότι όχι μόνο δεν έχει ληφθεί μία τέτοια απόφαση αλλά τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Μαύρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μαθαίνω πράγματα κάθε μέρα τα οποία εναλλάσσουν τη βεβαιότητά μου ή την αίσθησή μου, για το πότε θα γίνουν εκλογές. Αυτό που έμαθα χθες το βράδυ για παράδειγμα, είναι ότι δεν θα γίνουν εκλογές γιατί εμπλέκονται πολύ σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αλλά μεθαύριο το πρωί μπορεί να γίνει μια άλλη ανατροπή»

Το δίλημμα που πρέπει να θέσει η ΝΔ είναι χάος ή σταθερότητα

«Δηλαδή ακόμα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει αυτό το “πέρα – δώθε”, το “πάνω κάτω” γεγονότων που συμβαίνουν ανά ημέρα. Υπάρχει ένα σύνολο παραγόντων που θα παίξει ρόλο, όλες οι λεπτομέρειες μπορούν να δημιουργήσουν ανατροπές», επισήμανε, επισημαίνοντας ότι «το μεγάλο διακύβευμα που πρέπει να τεθεί από τη ΝΔ στις πρώτες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, είναι το χάος ή σταθερότητα». Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «αν στις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, γίνει κάποια άστοχη κατάσταση και ξαφνικά κάποιο κόμμα πάθει ζημιά στα ποσοστά του γιατί δεν χειρίστηκε σωστά επικοινωνιακά το θέμα, τότε θα μπει στην επόμενη προεκλογική περίοδο πληγωμένο και ο κόσμος θα αρχίζει να το ξανασκέφτεται».

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει για τον χρόνο των εκλογών. Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι θα ήθελε όλο του το είναι, τα κύτταρά του – καθώς η ύπαρξη του ολόκληρη είναι θεσμική – να κάνει τις εκλογές στο τέλος της θητείας του. Γιατί αυτό, για τον πρωθυπουργό σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα από διαδικασίες, σημαίνει πολύ πιο σοβαρή ύπαρξη, έχει να κάνει με την υστεροφημία», υπογράμμισε.

Εξωτερική πολιτική

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα καθώς και τις σκέψεις των ψηφοφόρων.

«Αυτό που δεν ξέρω αν θα επηρεάσει γιατί υπάρχουν υπερκείμενα πολύ σοβαρά πράγματα, είναι ο χρόνος των εκλογών. Διαισθάνομαι ότι η εξωτερική πολιτική θα παίξει σημαντικότερο ρόλο στο επόμενο χρονικό διάστημα, μιλάω για μέρες και εβδομάδες, σε σχέση με αυτό που περιμένουμε. Με άξονα την Τουρκία που από πίσω έχει να κάνει με τον Πούτιν, που από πίσω έχει να κάνει με τη θάλασσα και που καταλήγει στην Αμερική», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει ένα “ωστόσο” και ένα “αλλά”, που λέει ότι υπάρχουν πιέσεις και εσωτερικά στην Ελλάδα και από το εξωτερικό, αλλά από το εξωτερικό υπάρχουν και ανάστροφες πιέσεις να μην γίνουν εκλογές, αλλά και να γίνουν εκλογές. Από το εσωτερικό της χώρας πάρα πολύς κόσμος από διάφορα μετερίζια, θέλει εκλογές, διότι θέλει να τελειώνει η χώρα με το θέμα σταθερότητα ή χάος, σταθερότητα ή ακυβερνησία για να μπορέσει να προχωρήσει η κατάσταση», υπογράμμισε.

« Αυτή τη στιγμή βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη να προχωράνε λες και ξέχασαν τραβηγμένο το χειρόφρενο», σημείωσε ο κ. Μαύρος.