Προς αποχή ρεκόρ οδεύουν οι Γαλλικές εκλογές – Οι εκτιμήσεις και τα πρώτα αποτελέσματα
Απόλυτος νικητής του δεύτερου γύρου, όπως και στον πρώτο, των γαλλικών βουλευτικών εκλογών αναμένεται να είναι η αποχή. Στο 38,11% η συμμετοχή μέχρι τις 17:00 το απόγευμα ώρα Γαλλίας.
Το 38,11% των Γάλλων είχε ψηφίσει ως τις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του πρώτου γύρου της προηγούμενης Κυριακής, όπου είχε ψηφίσει το 39,4% Είναι ωστόσο μεγαλύτερο από το ποσοστό του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2017, οπότε είχε ψηφίσει το 35,3%.
Σημειώνεται ότι στα περισσότερα εκλογικά τμήματα και συγκεκριμένα στο 70%, οι κάλπες έκλεισαν στις 18.00, ώρα Γαλλίας, στο 10% των τμημάτων θα κλείσουν στις 19.00 και στο υπόλοιπο 20% των τμημάτων, δηλαδή αυτών που είναι μεγάλες πόλεις, θα κλείσουν στις 20.00.
Τα μέσα ενημέρωσης θα μεταδώσουν αμέσως μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εδρών του κάθε κόμματος. Οι εκτιμήσεις αυτές συνήθως είναι αξιόπιστες στον βαθμό που βασίζονται όχι σε έρευνες ψήφου, αλλά σε καταμετρημένα ψηφοδέλτια.
Το ποσοστό της αποχής εκτιμάται στο 54%
Με βάση αυτά τα δεδομένα η αποχή εκτιμάται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι της τάξης του 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.
Η προσέλευση στις 17:00. ποικίλλει πάρα πολύ από την μια περιφέρεια στην άλλη. Στο Λοτ, για παράδειγμα, ανέρχεται στο 49,84%, ενώ στο Σεν – Σαιντ – Ντενί μόλις στο 25,23%.
Le Monde: Τα ποσοστά της αποχής στις εκλογές του 2002, 2007, 2012, 2017 και 2022
Η αποχή που κρίνει πολλά…
Σε 278 περιφέρειες θα μονομαχήσουν υποψήφιος προσκείμενος στον κ. Μακρόν με υποψήφιο προσκείμενο στον κ. Μελανσόν, σε 110 του κ. Μακρόν με υποψήφιο της κυρίας Λεπέν, σε 62 υποψήφιος του κ. Μελανσόν με υποψήφιο της κυρίας Λεπέν. Σε 80 περιφέρειες υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα αντιμετωπίσει υποψήφιο ενός εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.
Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που θα πάνε σήμερα στις κάλπες θα κληθούν να επιλέξουν βουλευτή κόμματος το οποίο δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο.
Κάτι που μεταξύ άλλων κάνει τους δημοσκόπους εξαιρετικά επιφυλακτικούς, γνωρίζοντας πως στο παρελθόν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών συχνά έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους.
Πολλά θα κριθούν από το ποσοστό της αποχής. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν κάλεσε επιτακτικά τις τελευταίες ημέρες τους νέους ψηφοφόρους, κάτω των 35 ετών, που στις προεδρικές εκλογές λίγο ως πολύ τον ψήφισαν αλλά στις βουλευτικές απέχουν, να «ξυπνήσουν» διότι «διακυβεύεται το μέλλον τους» και να πάνε να ψηφίσουν.
Στις σημερινές εκλογές κρίνεται επίσης η τύχη 15 υπουργών της κυβέρνησης του Εμάνουελ Μακρόν που αποφάσισαν να κατέλθουν στις εκλογές. Αν εκλεγούν και θέλουν να παραμείνουν υπουργοί, θα πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους στον αναπληρωτή τους, αφού στη Γαλλία δεν μπορεί κανείς να είναι βουλευτής και υπουργός ταυτόχρονα.
Αν δεν εκλεγούν όμως θα κληθούν να φύγουν από την κυβέρνηση ως αποδοκιμασθέντες, σύμφωνα με τα γαλλικά πολιτικά ήθη και έθιμα.
Τα πρώτα αποτελέσματα
Μια πρώτη, έστω ιδιότυπη, γεύση εκλογικών αποτελεσμάτων έφθασε στη Γαλλία με προέλευση τα υπερπόντια διαμερίσματά της – όπου οι κάλπες έχουν ήδη κλείσει – και ειδικότερα τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα και τη Γουιάνα.
Διαμερίσματα με έντονες ιδιομορφίες και τοπικούς εκλογικούς συνδυασμούς, που σε γενικές γραμμές κλίνουν προς τα αριστερά, αφού στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έφεραν πρώτο τον Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος στο σύνολο της Γαλλίας ήλθε δεύτερος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η παράταξη του Μελανσόν – όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – εμφανίζεται να επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία της εκλέγοντας τους οκτώ εκ των εννέα υποψηφίων της.
Η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμάνουελ Μακρόν χάνει τρεις έδρες με πλέον εμβληματική αυτή της Γουαδελούπης όπου η υφυπουργός Ζιουστίν Μπενίν απέτυχε να εκλεγεί και συνεπώς θα πρέπει τώρα να παραιτηθεί από την κυβέρνηση του Μακρόν.
Σύμφωνα πάντως με τους περισσότερους αναλυτές των μέσων ενημέρωσης, αυτά τα αποτελέσματα δεν προσφέρονται για την εξαγωγή ευρύτερων πολιτικών συμπερασμάτων, αφού αφορούν γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Γαλλία και κοινωνίες με έντονα τα τοπικά χαρακτηριστικά.