Ηλεκτρικό ρεύμα: Κατατέθηκε η διάταξη για τον νέο μηχανισμό των τιμών

 Ηλεκτρικό ρεύμα: Κατατέθηκε η διάταξη για τον νέο μηχανισμό των τιμών

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή η διάταξη για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο ενός πολυνομοσχεδίου-σκούπα του ΥΠΕΝ, που αφορά κυρίως τις ΑΠΕ.

Η εφαρμογή του μηχανισμού αφορά την περίοδο από 1η Ιουλίου 2022 έως 1η Ιουνίου 2023 και εξαιρεί τις θερμικές μονάδες της Κρήτης.

Ειδικότερα στο άρθρο 122 ουσιαστικά περιγράφεται ο Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (βασική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού) αναφέροντας ότι επιβάλλεται υποχρεωτική επιστροφή στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέρους των εσόδων Αγοράς Επομένης Ημέρας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει διοικητικά οριζόμενων μοναδιαίων τιμών (πλαφόν), για την καταβολή επιδοτήσεων στους καταναλωτές.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές οι οποίες θα οριστούν με υπουργική απόφαση.

Η απόφαση θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό της ανωτάτης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη όπου υπάρχει τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η διαφορά ανάμεσα στις ανώτατες τιμές και εκείνες που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση της μείωσης των τιμολογίων.