ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα σε πρόγραμμα 6 κρατών για την παραγωγή νέου ελικοπτέρου- Θα αντικαταστήσει την σημερινή γενιά
Το έργο Next Generation Rotorcraft Capability (NGRC) του ΝΑΤΟ ξεκίνησε επίσημα στις Βρυξέλλες σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του breaking defence, με έξι ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ να συμφωνούν να διαθέσουν κεφάλαια 26,7 εκατομμυρίων ευρώ (28,2 εκατομμύρια δολάρια) για να καθορίσουν τις απαιτήσεις του στρατού τους για ένα νέο μεσαίου ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων προς αντικατάσταση αυτά που βρίσκονται επί του παρόντος στα αποθέματά τους.
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν υπογράψει προηγουμένως μια επιστολή προθέσεων (LOI) τον Νοέμβριο του 2020, αλλά με τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, η Ολλανδία εντάχθηκε στο έργο. Η Ισπανία και οι ΗΠΑ, που είχαν εκφράσει νωρίτερα ενδιαφέρον, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, τελικά δεν προσχώρησαν. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η κύρια χώρα για το έργο.
Ο στόχος είναι να αντικατασταθεί η τρέχουσα γενιά μεσαίων ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων, όπως το NH90 και το AW101 Merlin, περίπου μέχρι το 2035, όταν πολλά από αυτά που λειτουργούν σήμερα θα φτάσουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Αν και η συμφωνία δεν κλειδώνει τις χώρες στο να αγοράσουν μαζί ένα τελικό σχέδιο του νέου ελικοπτέρου, και τα έξι έθνη του ΝΑΤΟ που λειτουργούν το ίδιο σύστημα θα έχουν προφανή οφέλη διαλειτουργικότητας και, τουλάχιστον στα χαρτιά, θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Η υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας «είναι ένα σαφές παράδειγμα του ΝΑΤΟ και των Συμμάχων που εργάζονται μαζί για να αξιοποιήσουν ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογία προς όφελος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων. Επενδύοντας τους πόρους μας και διοχετεύοντας την ανάπτυξή μας μέσω ενός πολυεθνικού πλαισίου, διασφαλίζουμε ότι οι Σύμμαχοι θα εξοπλιστούν με τον καλύτερο διαθέσιμο εξοπλισμό», δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoană.