Βυθίζονται οι αγορές: Στο κόκκινο Wall Street, Ευρώπη και ΧΑ – Στα ύψη το φυσικό αέριο – Ανησυχία για νέα αύξηση των επιτοκίων
Με μεγάλες απώλειες κινούνται η Wall Street το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι ευρωαγορές.
Ο Dow χάνει 2,17%, o Nasdaq 2,77% και ο S&P 500 2,63%. Το ΧΑ χάνει 2,85% στις 814,9 μονάδες, ενώ στην Ευρώπη ο Dax υποχωρεί 2,87%, ο CAC 2,55%, ο Stoxx 600 2,15% και ο FTSE 2,79%.
Oι επενδυτές ανησυχούν για ταχύτερη και μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μετά την απόφαση της Fed. Η μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Gazprom στη Γερμανία οδηγεί την τιμή στα 139 ευρώ με νέα άνοδο 15,1%. Πτώση σημειώνει το πετρέλαιο και άνοδο ο χρυσός. Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές.
Όπως αναφέρουν αναλυτές στο CNBC , οι επενδυτές φοβούνται μεγαλύτερη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής με νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Ο φόβος αυτός πηγάζει από την επιμονή του πληθωρισμού, παρά τις αυξήσεις επιτοκίων που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Παράλληλα, οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης, αν όχι φέτος, του χρόνου. «Πλέον οι αγορές έχουν περάσει σε μία φάση μειωμένης ρευστότητας, αυξημένου πληθωρισμού και μεγάλου ρίσκο και διακυμάνσεων. Είναι πολλοί οι δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική που έχουν πατήσει τη ζώνη bear market» σημειώνει ο Mohamed El-Erian, Chief Investment Advisor στην Allianz.
Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, σφίγγει και άλλο τη θηλιά στις ευρωπαϊκές αγορές η Gazprom, που ανακοίνωσε την περαιτέρω διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου – μέσω του αγωγού Nord Stream – προς τη Γερμανία, με την τελευταία να κατηγορεί τη Ρωσία για πολιτικές σκοπιμότητες και πρόσχημα για νέα αύξηση των τιμών.
Χθες, η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε και τη μείωση κατά 15% του ποσοστού φυσικού αερίου στην Ιταλία, χωρίς κάποια επίσημη αιτιολογία.
Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανέφερε ότι θα μειώσει και άλλο, κατά το ένα τρίτο, την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, επειδή «αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας εξοπλισμό της γερμανικής εταιρείας Siemens», όταν μόλις χθες μείωσε κατά 40% τις αποστολές φυσικού αερίου – μέσω του ιδίου αγωγού – στη Γερμανία «Η Gazprom σταματά τη λειτουργία άλλης μιας τουρμπίνας της Siemens στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια», ήταν η χαρακτηριστική της δήλωση. Το Bloomberg αναφέρει ότι η ρωσική εταιρεία κατηγορεί τη Γερμανία πως καθυστερεί την επιστροφή ζωτικού τεχνικού εξοπλισμού που η Siemens Energyέχει γνωστοποιήσει ότι είχε μπλοκαριστεί από τις καναδικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν μεικτά πρόσημα την Πέμπτη, μετά την απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης, μια κίνηση που ισοδυναμεί με την πιο επιθετική αύξηση από το 1994.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,40% και ήταν μια θάλασσα πράσινου μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών και των μετοχών τεχνολογίας.
Η Sony σημείωσε άνοδο άνω του 2%, ο Όμιλος Softbank σημείωσε άνοδο περίπου 1,6% ενώ η Toyota έκανε άλμα 4%. Τα εμπορικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το πρωί έδειξαν ότι η Ιαπωνία παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα μετά την πτώση του γιεν που οδήγησε σε περισσότερες εισαγωγές.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 1,30%.
Στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας, το Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 0,50%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 διαπραγματεύτηκε χαμηλότερα κατά περίπου 0,15%.
Τα μεγέθη της ανεργίας στην Αυστραλία παρέμειναν σταθερά στο 3,9% σε ένα ακόμη μήνυμα ότι η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας, όπως η Fed και πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες, θα παραμείνουν σε τροχιά για να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ανέβηκε κατά 0,22% με μεγάλα άλματα από τη Samsung, τη Hyundai και την Posco Holdings.
Μετά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, η Wall Street ήταν ασταθής, αλλά οι δείκτες της αγοράς ανήλθαν σε υψηλά συνεδριάσεων αφού η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ανέβασε το επίπεδο του επιτοκίου αναφοράς κεφαλαίων στο 1,5%-1,75% — το υψηλότερο από λίγο πριν από την Covid.
Η Fed ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεσμεύτηκε να μειώσει τον πληθωρισμό —σε υψηλό επί του παρόντος 8,6%— στο 2%. Είπε επίσης ότι θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις των τίτλων του Δημοσίου και του χρέους των πρακτορείων και των τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια.
Περνώντας στο πετρέλαιο το brent χάνει 1,30% στα 117,03 δολάρια και το WTI 1,15% στα 114,11 δολάρια. Τέλος, στα πολύτιμα μέταλλα καταγράφονται μεικτά πρόσημα. Ο χρυσός κερδίζει 0,14%, το ασήμι 0,19%, ενώ απώλειες 0,48% καταγράφει το παλλάδιο.