Νέα απάτη με πρόσχημα την DHL και άλλες εταιρείες διανομής – Τι να προσέξετε – Το μήνυμα και η απάντηση (εικόνες)
Όλο και αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι ηλεκτρονικές απάτες, με τους επιτήδειους να σκαρφίζονται διάφορες μεθόδους και να εμπλέκουν από γνωστές αλυσίδες εταιρειών διαφόρων τομέων, μέχρι και τράπεζες.
Στην αντίληψη του Libre έπεσε μια νέα απάτη που χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την γνωστή μεταφορική εταιρεία παγκόσμιου βεληνεκούς DHL. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες εταιρείες διανομής.
Το μήνυμα που στέλνεται στα κινητά:
Η απάντηση της εταιρείας DHL
Έχουν γίνει προσπάθειες εξαπάτησης των αγοραστών μέσω Διαδικτύου από τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση του ονόματος και της επωνυμίας της DHL, μέσω επικοινωνιών, μέσω email και γραφικών που εμφανίζονται να προέρχονται από την DHL.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επικοινωνίες αφορούν την πώληση καταναλωτικών αγαθών μέσω του Διαδικτύου όπου μπορεί να ζητηθεί πληρωμή πριν από την παράδοση των αγαθών.
Σας ενημερώνουμε ότι η DHL δεν ζητά ποτέ πληρωμή με αυτόν τον τρόπο. Η DHL εισπράττει χρήματα που οφείλονται μόνο για επίσημα έξοδα αποστολής που σχετίζονται με την DHL.
Αυτή η ειδοποίηση ασφαλείας δεν επηρεάζει την υποχρέωση ενός παραλήπτη να καταβάλλει έξοδα αποστολής, τελωνείου, ΦΠΑ ή παρόμοιες χρεώσεις, όταν αυτά καταβάλλονται κατά την παράδοση της αποστολής.
Η DHL δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τυχόν έξοδα, χρεώσεις ή πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν όχι σύμφωνα με τις διαδικασίες, ως αποτέλεσμα δόλιας δραστηριότητας.
Τι πρέπει να προσέχετε
- Ανεπιθύμητα sms ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την τράπεζα συνεργασίας σου
- Εάν περιέχουν links και συνημμένα αρχεία, μην τα ανοίξεις
- Εάν λάβεις μια ύποπτη κλήση από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεσαι, κλείσε το τηλέφωνο και επαλήθευσε την κλήση καλώντας το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζας
- Ποτέ μην κοινοποιείς τα διαπιστευτήρια ασφαλείας σου (user name & password) ή τους κωδικούς για την εκτέλεση συναλλαγής πληρωμής (π.χ. SMS OTP)
- Εάν υποψιάζεσαι ότι έχεις πέσει θύμα απάτης, επικοινώνησε αμέσως με την τράπεζα συνεργασίας σου και ανέφερε το σχετικό περιστατικό στην αστυνομία.
Οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα ή email προσποιούμενοι ότι είναι η τράπεζα. Αυτό που αναφέρουν στα ψεύτικα μηνύματά τους είναι ότι «έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα» στον λογαριασμό ή την κάρτα του αποδέκτη ή ότι «έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί» ο λογαριασμός ή η κάρτα του.
Στο μήνυμα υπάρχει και ένας σύνδεσμος που καλούν τους αποδέκτες να ακολουθήσουν. Ο σύνδεσμος, όμως, είναι η παγίδα, καθώς οδηγούν σε fake ιστοσελίδα πανομοιότυπη με την τράπεζα. Οι πολίτες δεν το αντιλαμβάνονται και βάζουν τους κωδικούς τους.
Οι ενδείξεις που μπορεί να δείχνουν fake ιστοσελίδα
Οι ψεύτικες ιστοσελίδες τραπεζών προσομοιάζουν αρκετά με τις νόμιμες ιστοσελίδες της τράπεζας σας. Οι ψεύτικες ιστοσελίδες θα διαθέτουν συχνά ένα αναδυόμενο παράθυρο, με το οποίο θα σας ζητείται η εισαγωγή των εξατομικευμένων διαπιστευτηρίων ασφαλείας σας. Οι τράπεζες δεν κάνουν χρήση τέτοιων αναδυόμενων παραθύρων.
Αυτές οι ιστοσελίδες συχνά εμφανίζουν:
- Επείγον: Δεν θα συναντήσετε ποτέ τέτοιου είδους μηνύματα σε νόμιμες ιστοσελίδες.
- Αναδυόμενα παράθυρα: Χρησιμοποιούνται συνήθως για τη συλλογή ευαίσθητων προσωπικών σας πληροφοριών. Μην τα επιλέγετε και αποφεύγετε την υποβολή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε αυτά.
- Ελαττωματικός σχεδιασμός: Να είστε προσεκτικοί σε ιστοσελίδες που παρουσιάζουν ελαττώματα στον σχεδιασμό τους ή ορθογραφικά λάθη και λάθη γραμματικής ή σύνταξης.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Μην κάνετε κλικ ποτέ σε ηλεκτρονικούς συνδέσμους που περιλαμβάνονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο, τα οποία δήθεν σας ανακατευθύνουν στην ιστοσελίδα της τράπεζας συνεργασίας σας.
- Χρησιμοποιείτε browser που σας επιτρέπει την επιλογή αποκλεισμού αναδυόμενων παραθύρων.
- Πάντοτε να πληκτρολογείτε εσείς τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο της τράπεζας σας ή να χρησιμοποιείτε υφιστάμενο ηλεκτρονικό σύνδεσμο από τον κατάλογο των αγαπημένων σας σελιδοδεικτών.
- Εάν κάτι σημαντικό πραγματικά χρειάζεται την προσοχή σας θα ενημερωθείτε γι αυτό από της τράπεζας σας όταν συνδεθείτε ηλεκτρονικά στον τραπεζικό σας λογαριασμό.