Αυτά είναι τα 5 επαγγέλματα του μέλλοντος – Εγγυημένη αποκατάσταση
Οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν για την μεγαλύτερη κατηγορία των υποψηφίων του Γενικού Λυκείου και (εν αναμονή βαθμολογιών), χιλιάδες νέοι και νέες προβληματίζονται ήδη με την σκέψη στην συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου.
Σε 10-15 ημέρες αναμένεται ότι η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών των υποψηφίων θα έχει ολοκληρωθεί οπότε και η διαδικασία της συμπλήρωσης των φετινών Μηχανογραφικών Δελτίων θα έχει ξεκινήσει.
Ποιες είναι όμως οι «χρυσές ευκαιρίες» στην αγορά εργασίας της χώρας σήμερα και σε ποιους επαγγελματικούς κλάδους παρουσιάζονται οι περισσότερες προοπτικές. Τα τελευταία χρόνια δε, όπως επισημαίνει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης, αναδύεται όλο και περισσότερο στις συνειδήσεις των μαθητών αλλά και των φοιτητών η σπουδαιότητα της διεπιστημονικότητας του βασικού πτυχίου.
«Φυσικά ένας εύστοχος τρόπος για να συνδυάσει διεπιστημονικά γνώσεις ο καθένας μας, είναι μέσω και των μεταπτυχιακών, πολλά από αυτά παρέχουν στους αποφοίτους τους συγκριτικά πλεονεκτήματα για τις γνωστικές ανάγκες που διαμορφώνονται σε διάφορους τομείς της αυριανής αγοράς εργασίας» λέει ο κ. Ταουσάνης. Και παραθέτει μια σειρά από επιστημονικούς-επαγγελματικούς κλάδους που θα προσφέρουν στα στελέχη τους αξιόλογη απασχολησιμότητα, απαντώντας στο ερώτημα «ποια είναι σήμερα τα περιζήτητα επαγγέλματα στην ελληνική αλλά και την διεθνή αγορά εργασίας».
- «Μικροσυστήματα – Νανοδιατάξεις – Νανοεφαρμογές»
Επιμέρους πεδία των Μικροσυστημάτων, των Νανοδιατάξεων και εν γένει Νανοεφαρμογών τείνουν να αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια κλιμακωτά και η ίδια η επιστήμη δεν δείχνει να θέτει φραγμούς προς αυτήν την ανάπτυξη, εξηγεί ο κ. Ταουσάνης. Με εφαρμογές στην ενέργεια, στην υγεία, στο περιβάλλον κ.α., τα μικροσυστήματα, η νανοτεχνολογία και οι εφαρμογές τους σε νανομετρική κλίμακα επηρεάζουν από τομείς τις παραδοσιακής βιομηχανίας μέχρι και την εξερεύνηση του διαστήματος ούτως ώστε τείνουν να επιλύσουν από απλά καθημερινά ζητήματα μέχρι ανεξερεύνητα γνωστικά πεδία. Σε όμορους τομείς μπορεί ένας μαθητής να εργαστεί μελλοντικά μέσω τμημάτων Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, αλλά και Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών κ.λ.π.
- «Επιχειρηματική Αναλυτική (Business Analytics)»
Όσο μεγαλώνει το εύρος των πληροφοριών και το δεδομένων γύρω μας τόσο το επιχειρείν αρχίζει να ξεφεύγει από το καθιερωμένα όρια που γνωρίζαμε μέχρι πριν κάποια χρόνια, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Πέρα από τις αυτονόητες γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων, ο αυριανός επιχειρηματίας, startupper ή/και το στέλεχος οποιουδήποτε κλάδου καλείται να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε ένα παγκοσμιοποιημένο και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Καλείται να διαχειριστεί δεδομένα, να γνωρίζει στατιστική ανάλυση και να μετεξελιχθεί σε έναν επιχειρησιακό ερευνητή προκειμένου να καταλήξει σε εύστοχες επιχειρηματικές επιλογές. Αυτό μπορεί να το πετύχει αποκομίζοντας τεχνογνωσία και δεξιότητες σε αντικείμενα όπως 1. ποσοτικές μεθόδους στη λήψη αποφάσεων, 2. ανάλυση δεδομένων, 3. επιχειρηματική απόδοση – καινοτομία και 4. επιχειρησιακές εφαρμογές, αντικείμενα και γνωστικά πεδία που υπηρετεί με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ και άλλα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
- «Ιατρική Πληροφορική και Βιοπληροφορική»
Ένας από τους κλάδους όπου η Πληροφορική και οι Νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο με πληθώρα θετικών αποτελεσμάτων είτε στην έρευνα είτε στην εφαρμογή είναι και η Ιατρική, λέει ο κ. Ταουσάνης. Από τη δυνατότητα της μηχανικής μάθησης να προβλέπεται η καρδιακή ανακοπή σε ασθενείς της εντατικής μέχρι την επεξεργασία πολυμεσικών βιοατρικών δεδομένων σε αναρίθμητες εφαρμογές στο πεδίο του e-health, το διατμηματικό αυτό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών αποβλέπει στην προετοιμασία εξειδικευμένων επιστημόνων που θα στελεχώσουν θέσεις στον κλάδο όπως τείνει σταδιακά να μετεξελίσσεται. Στον κλάδο αυτόν, πέρα από τα τμήματα Ιατρικής, απόφοιτοι και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Πληροφορικής και εν γένει στελέχη με μεταπτυχιακή ειδίκευση στο γνωστικό πεδίο των Medical Informatics μπορούν να δραστηριοποιηθούν επιτυχώς. Επίσης ως ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως, η Βιοπληροφορική έρχεται να αναλύσει βιολογικά συστήματα με τη συνδρομή της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, των μαθηματικών και φυσικά της πληροφορικής. Αξιοποιώντας τα Μαθηματικά και τη Στατιστική, προσεγγίζει εκ νέου διάφορα βιολογικά προβλήματα πολυεπίπεδα, με στόχο να δώσει νέες απαντήσεις σε ερευνητικό αλλά και εφαρμοσμένο επίπεδο, στα πεδία της Βιομηχανίας, της Ιατρικής, της Φαρμακευτικής και όχι μόνο.
- «Νευροεπιστήμες»
Η Νευροεπιστημη άρχισε να μπαίνει συστηματικά στο ερευνητικό μικροσκόπιο σχετικά αργά περί τις αρχές του 1950, συνεχίζει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας. Σταδιακά άρχισε να αναδεικνύεται η διαθεματικότητα και η διεπιστημονικότητα της με αποτέλεσμα να διαφαίνονται εφαρμογές όπως neuromarketing, artificial intelligence and neuroscience, neurolinguistics, cognitive neuroscience κ.α. Συνδέθηκε με τομείς όπως π.χ. η ψυχολογία, τα μαθηματικά, η μηχανική, η γλωσσολογία και φυσικά η βιολογία και η ιατρική. Για παράδειγμα τα συναφή προγράμματα του πανεπιστημίου Κρήτης του τμήματος Ιατρικής, εστιάζουν στις Κυτταρικές – Μοριακές Νευροεπιστήμες, τις Νευροεπιστήμες που μελετούν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και τις κλινικές νευροεπιστήμες και με σκοπό, μεταδίδοντας γνώσεις Νευροαναγεννητικής, Νευροχημείας, Ψυχοφαρμοκολογίας κ.λ.π., να προετοιμάσουν άριστα εκπαιδευμένα στελέχη. Φυσικά και ένας απόφοιτος ψυχολογίας, φιλολογίας ή/και παιδαγωγικού δημοτικής εκπαίδευσης μπορεί διεπιστημονικά να ασχοληθεί με τον κλάδο.
- «Αναλογιστική Επιστήμη»
Η Αναλογιστική ως κλάδος, τόσο στην χώρα μας όσο και παγκοσμίως, αρχίζει να κατακτά τη θέση που της αρμόζει μέσα σε ένα τρομερά ρευστό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Ασφαλιστικές, τραπεζικές αλλά και επιχειρήσεις άλλων κλάδων αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της πρόβλεψης ή/και αντιμετώπισης κινδύνων που απειλούν την ανάπτυξη αλλά τη βιωσιμότητα τους. Ένα πρόγραμμα σπουδών όπως π.χ. αυτό του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πειραιώς, έχει ως στόχο να καταρτίσει στελέχη τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν, αναλύουν, μετρούν και διαχειρίζονται τους κινδύνους που απειλούν τις επιχειρήσεις με έμφαση στον αναλογισμό και στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.
«Αναμφίβολα, αυτά είναι ενδεικτικά μόνο από τα αρκετά πεδία που αναδύονται στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για πολλούς νέους ανθρώπους ώστε να ενταχθούν και να εργαστούν σε καινοτόμους τομείς» καταλήγει ο κ. Ταουσάνης. «Ωστόσο, θα πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος, πέρα από τη δυναμική ενός κλάδου, πέρα από το αν αυτός ο κλάδος, αυτή η εξειδίκευση οδηγεί σε κάποιο επάγγελμα του μέλλοντος ή όχι, να μην προσπερνά το βασικότερο δεδομένο: Το ουσιαστικό ενδιαφέρον για να ασχοληθώ με κάποιο πεδίο αλλά και το κατά πόσο οι κλίσεις και οι δεξιότητες μου συνάδουν με τις ανάγκες αυτού του πεδίου…»