“Μαύρη Τρίτη” στις αγορές – Διαρκές sell off στα χρηματιστήρια, δυσοίωνες εξελίξεις στις χρηματαγορές – Βουλιάζουν τα ελληνικά ομόλογα
Συναγερμό έχει σημάνει η συνεχιζόμενη καταβύθιση των ελληνικών ομολόγων, που φέρνει τις αποδόσεις τους στα υψηλά τετραετίας, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την προσφυγή της χώρας στις χρηματαγορές για δανεισμό με ομόλογα. Τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα ακολουθούν σήμερα την πορεία του ΧΑ, που “βουλιάζει” σήμερα, καταγράφοντας ετεροχρονισμένα τις απώλειες τις οποίες απέφυγε χθες – ημέρα γενικευμένης πτώσης των αγορών – επειδή ήταν κλειστό.
Ενώ τα ομόλογα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης ανακάμπτουν ή κινούνται σταθεροποιητικά, τα ελληνικά “ρίχνονται στον… Καιάδα” σε ένα πραγματικό sell off. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται υπό πίεση με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,62%, ήτοι 4,60% υψηλότερα σε σχέση με χθες. Το 15ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται υπό πίεση με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,66%, ήτοι 4,61% υψηλότερα σε σχέση με χθες.
Το πενταετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται σε κλοιό ρευστοποιήσεων και η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 3,62%, ήτοι 12,19% υψηλότερα σε σχέση με χθες.
Η άνοδος του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί μετά την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο κατά 0,25%, θέτει προσκόμματα στο πρόγραμμα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για το 2022.
Το Δημόσιο υπολόγιζε να αντλήσει από τις αγορές συνολικά 12 δισ. ευρώ εφέτος. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει καλύψει το 40% περίπου του στόχου αυτού. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8%. Τον Απρίλιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4%. Στις 23 Μαΐου ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,61%.
Πλέον υπολείπονται 7 δισ. ευρώ για να πιαστεί ο στόχος των 12 δισ. ευρώ, ποσά που με τις παρούσες συνθήκες θα καλυφθούν μόνον εάν ο ΟΔΔΗΧ είναι διατεθειμένος να προσφέρει υψηλό επιτόκιο στους επενδυτές.
Και πλέον είναι προφανές πως οι χρηματοδοτικές συνθήκες διεθνώς θα μεταβληθούν και θα χειροτερεύσουν περισσότερο, όσο θα μειώνονται οι έκτακτες παρεμβάσεις στήριξης της ρευστότητας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς.
- Σε διορθωτικό κλίμα εξ’ αρχής στο ελληνικό χρηματιστήριο, με ετεροχρονισμένες πωλήσεις να έχουν κάποια χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας, με αγορές να βγαίνουν από τιμές έως 3,25% χαμηλότερα για τον Γενικό Δείκτη (13.45).
Αναγκαστικές, υποχρεωτικές πωλήσεις τόσο σε τραπεζικές μετοχές όσο σε blue chips “σαρώνοντας” τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Κυρίως αυτήν, όπου η μεγαλύτερη έκθεση ξένων επενδυτών και η ευρύτερη συμμετοχή εγχώριων διαχειριστών.
Αποτέλεσμα; η κάθετη διόρθωση για τον ΔΤΡ έως 6,25% χαμηλότερα στις 530 μονάδες, για τον FTSE25 έως 4,95% στις 1.970 μονάδες.
Εικόνα, καταστάσεις sell off στην πλειονότητα των χαρτιών του δείκτη, με συνεχείς εντολές από πωλητές με συνέπεια την καταγραφή νέων χαμηλών μηνών για όλο και περισσότερα του FTSE25, ενώ εικόνα κατάρρευσης εμφανίζουν και τα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να κινείται 23 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 4,65%.
- Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία κατακρημνίζονται καθώς οι επενδυτές φεύγουν άρον άρον από τα ριψοκίνδυνα assets εν μέσω ανησυχιών ότι οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες να συσφίξουν τη νομισματική τους πολιτική, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε ύφεση τις οικονομίες.
Σύμφωνα με τη Barclays, η FED αναμένεται να αυξήσει κατά 0,75% το βασικό επιτόκιο αναφοράς στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο εύρος του 3%-3,25% στις αρχές του 2023. Από την πλευρά της η JP Morgan προβλέπει ότι η FED στις 15 Ιουνίου 2022 θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75% ενώ πλέον δεν αποκλείεται ούτε αύξηση 1% σε μια συνεδρίαση.
- Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα χρηματιστήρια είναι το γεγονός πως οι 10 κορυφαίες εταιρείες του S&P 500 -με βάση την κεφαλαιοποίηση τους- έχουν χάσει συνολικά πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε αξία τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Η Morgan Stanley προειδοποίησε για μεγάλη διόρθωση στη Wall Street, εκτιμώντας ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.400 μονάδες (πτώση -18% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου 2022.
Αλλά και η Bank of America εκτιμά ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα υποχωρήσει -23% στις 3.000 μονάδες σε διάστημα 4 μηνών, με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα να υποστηρίζει πως τα πράγματα θα πάνε πολύ χειρότερα από ότι έχουν εκτιμήσει οι περισσότεροι.