Τράγκας – Η “Λίστα Λαγκάρντ”, τα “Panama Papers” και οι offshore- Οι αναφορές για ακίνητα και σχέσεις με επιχειρηματίες
«Ο Γιώργος Τράγκας είχε ελεγχθεί επτά-οκτώ φορές από το ΣΔΟΕ και την αρμόδια Αρχή για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή ύστερα από αγορές ακινήτων στην Ελλάδα. Σε μια από αυτές (για τη βίλα στην Κασσιόπη της Κέρκυρας) είχε δηλώσει ως τιμή αγοράς το 10% της πραγματικής, χρησιμοποιώντας για την αγορά του ακινήτου αξίας 1.200.000 ευρώ μια βρετανική offshore εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ.»
“Τότε υπήρξε «έφοδος» σε δικηγορικό γραφείο στο Νησί των Φαιάκων για να βρεθεί το τρικ αποφυγής φόρου. Υπήρξαν ακόμη έλεγχοι για πώληση αθλητικής εφημερίδας, όπου και πάλι φαίνεται να δηλώθηκαν κατά πολύ μεγαλύτερα ποσά, αλλά και για κατάθεση της τάξης του 1.000.000 ευρώ που έκανε στη γαλλική τράπεζα ΒΝΒ Baribas, όπου έχουν βρεθεί και άλλες ύποπτες συναλλαγές συναδέλφων του» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» κρατικός λειτουργός που γνωρίζει το περιεχόμενο των ελέγχων στα περιουσιακά στοιχεία, και όχι μόνο, του 72χρονου δημοσιογράφου που άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Δεκεμβρίου 2021 από κορονοϊό.
Μαρτυρίες για εκβιασμούς
Ο ίδιος κρατικός λειτουργός συνεχίζει: «Σε μια-δυο περιπτώσεις είχαν υπάρξει μετακινήσεις ελεγκτών των οικονομικών στοιχείων του που είχαν προκαλέσει ερωτηματικά για τον χρόνο που έγιναν. Ακόμη είχε καταδικαστεί αρχικά (σ.σ. σε αρκετές περιπτώσεις είχε απαλλαγεί) με «τρύπες» που ξεπερνούσαν πολλές φορές τα 10 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια ωστόσο εμφάνιζε παραστατικά εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και κυρίως πώλησης ΜΜΕ που ήταν στην ιδιοκτησία του. Ελεγχοι υπήρξαν μετά και την αναφορά του ονόματός του στη «Λίστα Λαγκάρντ» και στα «Panama Papers», χωρίς συνέχεια».
Οσον αφορά τις καταγγελίες στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος που συνέταξε το 60σέλιδο πόρισμα για τις ύποπτες αγοραπωλησίες ακινήτων, τονίζει ότι «υπήρξαν άτυπες μαρτυρίες δεκάδων ιδιωτών – πολλοί από αυτούς με αυτοπρόσωπη παρουσία – από τον ναυτιλιακό, εμπορικό και ασφαλιστικό χώρο, οι οποίοι υποστήριξαν ότι έπεφταν θύματα εκβιασμού ύστερα από υπαινικτικά δημοσιεύματα για «παρανομίες» τους, ενώ φέρεται να υπήρξαν ορισμένες έμμεσες απειλές από την πλευρά για ενεργοποίηση φορολογικών ελέγχων.
Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς παρουσίασαν στους ελεγκτές και βίντεο από τις εκπομπές του ή αποκόμματα εντύπων που αποτυπώνονται οι υπαινιγμοί κατά συγκεκριμένων επιχειρήσεων που αποτέλεσαν τη βάση παρασκηνιακών συνεννοήσεων.
Κάποιοι υποστήριξαν ότι έδιναν για μία τουλάχιστον τριετία «μηνιάτικα», ορισμένες φορές και με τη μορφή διαφημιστικών δαπανών, της τάξης των 30.000 και 60.000 ευρώ.
Δεχθήκαμε αυτές τις καταγγελίες χωρίς επίσημη καταγραφή και χωρίς να υπάρχει πλήρης μηχανισμός διασταύρωσης. Αυτός είναι ο λόγος που στο πόρισμα υπάρχουν αναφορές περί του αδικήματος της «εκβίασης», χωρίς ωστόσο περαιτέρω προσδιορισμούς ύστερα μάλιστα και από τον θάνατο του εν λόγω εκπροσώπου των ΜΜΕ».
Περιουσία άνω των 100 εκατ.
Οι αναφορές αυτές αφορούν ελέγχους που έγιναν στον ιδιοκτήτη πολλών ΜΜΕ, ο οποίος εμφανιζόταν και ως ιδιοκτήτης 17 πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κάτοχος τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Τα πολυτελή ακίνητα βρίσκονται στο Μονακό, στο Παρίσι, στη Νίκαια της Γαλλίας, στη Ν. Υόρκη, στο Μαϊάμι όπως και στην Ακρόπολη, στην Εκάλη, στην Κέρκυρα και αλλού. Χωρίς ασφαλώς να μπορεί να διασταυρωθεί πλήρως αν ισχύουν οι αναφερόμενες καταγγελίες επιχειρηματιών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, υπό την προεδρία του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη.
«Εκκρεμούσαν έλεγχοι»
Με τον δικηγόρο Αθηνών Νίκο Αγαπηνό, νομικό εκπρόσωπο του εκλιπόντος, να σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ότι «πρόκειται πιθανόν για υπερβολικές εκτιμήσεις. Ομως είμαι σε θέση να γνωρίζω, με βάση σχετικό ερώτημα που είχα απευθύνει στις οικονομικές αρχές μετά από δική του εντολή, ότι υπήρχαν ακόμη εκκρεμείς έλεγχοι για τα περιουσιακά του στοιχεία.»
» Ομως όλοι αυτοί οι παλαιότεροι έλεγχοι και οι δικαστικές έρευνες αφορούσαν τα ακίνητα στην Ελλάδα κι όχι αυτά στο εξωτερικό, η ύπαρξη των οποίων δημοσιοποιήθηκε στη διαθήκη του αλλά και από το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος».
Επιπλέον, όπως επισήμαναν και άλλοι νομικοί, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τη βασιμότητα ή και τη σκοπιμότητα των καταγγελιών που φέρεται να δόθηκαν στην Αρχή από ιδιώτες για ύποπτες πιέσεις από τον αποθανόντα.
Οι αγοραπωλησίες των ακινήτων του
Για την αγοραπωλησία των ακινήτων του χρησιμοποιήθηκε μια σειρά εταιρειών, όπως η Tragkas Georgios Sole Trader Company με έδρα τη Γαλλία, στην οποία ανήκει η πολυτελής κατοικία στη Νίκαια.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενεργοποίηση της εταιρείας Manorgold Ltd. Εμφανίζεται να έχει δημιουργηθεί το 2002 και είναι ακόμη ενεργή και χρησιμοποιήθηκε (τελευταία καταγραφή συναλλαγών της τον Οκτώβριο του 2021) για να αποκρύβει το ακριβές χρηματικό ποσό της αγοραπωλησίας του ακινήτου στην Κέρκυρα.
Εχει συσταθεί στη Βρετανία με έδρα στο Λονδίνο ως πάροχος εταιρικών υπηρεσιών. Ως μέτοχος αυτής της εταιρείας εμφανίζεται κάτοικος Ρεθύμνου που φέρεται ιδιοκτήτης εταιρείας πώληση θαλαμηγών, ο οποίος εμφανίζεται και ως μέτοχος σε παρόμοια εταιρικά σχήματα. Ακόμη ο αποθανών δημοσιογράφος διαχειριζόταν τις εταιρείες Family Line Ltd, που έχει στην ιδιοκτησία της το ακίνητο στο Μαϊάμι και ιδρύθηκε στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους τον Απρίλιο του 2016, η Veer View LLC με έδρα στη Νεβάδα και η Pennview LLC με έδρα στο Ντελαγουέρ.
Στη «Λίστα Λαγκάρντ» και στα «Panama Papers»
Ακόμη το όνομα του δημοσιογράφου βρέθηκε στη «Λίστα Λαγκάρντ» με τα ονόματα 2.059 ελλήνων καταθετών στο παράρτημα της Γενεύης της τράπεζας HSBC. Τότε είχε υποστηρίξει ότι είχε έναν παλιό λογαριασμό ως καταθέτης αποταμιευτής στην τράπεζα Midland Αθηνών που εξαγοράστηκε από την HSBC λίγο αργότερα.
Ακόμη στα περιώνυμα «Panama Papers», που αποκαλύφθηκαν πέντε χρόνια αργότερα και αναφέρονται 223 εταιρείες που σχετίζονται με την Ελλάδα, εμφανιζόταν αφανής μέτοχος της αφανούς εταιρείας από τον Παναμά Tacana Portofolio LTD, που έχει ιδρυθεί στις 28 Νοεμβρίου του 2014 και εμφανίζεται ενεργή μέχρι σήμερα.
Εκατομμύρια τα έσοδα, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
Για την απόκτηση της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις, όπως ότι οι εφημερίδες του, για παράδειγμα η «Χώρα» και άλλες, είχαν τεράστια έσοδα από διαφημίσεις κρατικών οργανισμών, της τάξης του 6% της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης, όταν η κυκλοφορία τους ήταν μόλις το 0,3% της συνολικής κυκλοφορίας του ημερήσιου Τύπου.
Οπως γνωστές ήταν και οι άριστες σχέσεις που διατηρούσε με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Και όλα αυτά ενώ εργαζόμενοι στα έντυπά του είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες ότι έμεναν απλήρωτοι.
Ακόμη, το 2015 στη δικογραφία που είχε σχηματίσει η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής υπήρχαν αναφορές (με βάση μαρτυρίες κρατουμένων, χωρίς ωστόσο συνέχεια) ότι ο αποθανών δημοσιογράφος είχε λάβει ποσό πολλών εκατομμυρίων ευρώ από προφυλακισμένο επιχειρηματία, προκειμένου να αναδείξει στην τηλεοπτική εκπομπή που είχε τότε, τα προβλήματα υγείας ώστε να αποφυλακισθεί.
Πηγή: in.gr