Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Ισοπαλία Μακρόν – Μελανσόν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και η παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν εμφανίζονται με ποσοστό 25,2% να αγωνίζονται ποια θα βγει πρώτη με διαφορά στήθους στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός France2.
Στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 18,9%, ενώ την τέταρτη θέση φέρεται να καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί με 13,7%. Σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, σε έδρες η παράταξη Μακρόν εμφανίζεται πρώτη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα έχει την πλειοψηφία.
Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, η παράταξη του Μακρόν έρχεται σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες πρώτη, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει πάνω από 289 έδρες.
Τα πρώτα αποτελέσματα
Ζαν Λυκ Μελανσόν: 26,2
Εμανουέλ Μακρόν: 25,8
Μαρίν Λεπέν: 19,1
Ρεπουμπλικάνοι: 11,1
Περί το 53% εκτιμάται ότι θα είναι η αποχή
Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2017 και αρκετά μειωμένη σε σχέση με το 2012 φαίνεται να είναι η συμμετοχή των Γάλλων στον πρώτο γύρο των σημερινών βουλευτικών εκλογών. Στις 18.00 ώρα Ελλάδας είχε ψηφίσει το 39,4% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, έναντι 40,75% που είχε ψηφίσει την ίδια ώρα το 2017 και 48,31% το 2012.
Με την αποχή να εκτιμάται λοιπόν ότι θα είναι τελικά περί το 53%, οι Γάλλοι προσήλθαν στα 70.000 εκλογικά τμήματα της χώρας για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους, μεταξύ των περίπου 6.300 υποψηφίων που κατέρχονται στις εκλογές.
Τα μέσα ενημέρωσης έχουν το δικαίωμα να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, δηλαδή στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Αποτελέσματα που θα εκτιμηθούν επί τη βάσει των ήδη καταμετρημένων ψηφοδελτίων στα εκλογικά τμήματα που κλείνουν νωρίτερα και τα οποία λίγο πολύ θεωρούνται αξιόπιστα. Αντιθέτως οι προβλέψεις για τις έδρες που θα έχει το κάθε κόμμα την επόμενη Κυριακή που θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες αφού θα βασιστούν σε δημοσκοπικές έρευνες που πραγματοποιούνται σήμερα έξω από τα εκλογικά τμήματα.