Twitter Diplomacy: Τι σημαίνει η ανάρτηση Ερντογάν στα ελληνικά

 Twitter Diplomacy: Τι σημαίνει η ανάρτηση Ερντογάν στα ελληνικά

Γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν ανάρτησε το μήνυμά του στο Twitter στην ελληνική γλώσσα; Το ερώτημα έχει τεθεί και συζητήθηκε εντονότατα στα μέσα ενημέρωσης, ενώ η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, μέσω Twitter πάλι, στα τουρκικά, ενέτεινε έτι περαιτέρω αυτή τη συζήτηση.

Η απάντηση βρίσκεται στον όρο “Twitter Diplomacy”, ή εν συντομία “twiplomacy”.

“Πριν καιρό είχε δηλώσει ότι δεν θα ξαναμιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Πιθανόν λοιπόν στο πλαίσιο αυτής της δήλωσης του έγραψε και τα tweets στην Ελληνική γλώσσα. Δεν ήταν μήνυμα προς την ηγεσία, αλλά προς τους πολίτες της Ελλάδας και για αυτό φάνηκε πιο απειλητικό. Στο τέλος της ημέρας, βέβαια αντιλαμβάνεστε πως τα είπε στη νύφη, για να τα ακούσει η πεθερά”.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ηγέτες κρατών απευθύνονται στη γλώσσα άλλου λαού και επιδιώκουν να απευθύνουν άμεσα στους πολίτες του συγκεκριμένου έθνους

Ιστορικά ωστόσο, από τα φυλλάδια προπαγάνδας του Γκέμπελς “τα τότε tweets, στη γλώσσα του λαού στο Λονδίνο ήταν στα Αγγλικά και στο Παρίσι στα γαλλικά, ώστε να φτάσει η προπαγάνδα των Ναζί σε όλους τους πολίτες των χωρών”.

Turkey's president cracks down on social media | The Economist

Ο καθηγητής επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων σε μεταπτυχιακά τμήματα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Παπαχατζής τόνισε στο news247.gr, πως “το Twitter Diplomacy είναι κάτι που υπάρχει. Το βλέπουμε να γίνεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπάρχει μεγάλη κόντρα σε εξέλιξη, με τις κατά τόπους χώρες και τις πρεσβείες που απαντούν στις ρωσικές. Για παράδειγμα, αυτή της Νότιας Αφρικής ‘αντέκρουσε’ την προπαγάνδα περί Ναζί που διακινούν οι Ρώσοι, μέσω Twitter.

Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να απευθυνθείς κατ’ ευθείαν στους χρήστες και να δώσεις υλικό στους δημοσιογράφους, συγκριτικά με τα δελτία Τύπου”.

Το μήνυμα και το μέσο

Τα τελευταία χρόνια, το Twitter έχει χρησιμεύσει ως μια ευέλικτη μορφή πολιτικής δημόσιας πλατείας για εσωτερικές και παγκόσμιες υποθέσεις. Η χρήση του Twitter, σε μεγάλο βαθμό ωθούμενη από την προβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο σημερινό περιβάλλον για την εκτέλεση διπλωματικών λειτουργιών, έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος των σύγχρονων διεθνών σχέσεων. Πράγματι, το Twitter έχει δημιουργήσει τη δική του μορφή διπλωματίας ενσωματώνοντας τον εαυτό του για να ενισχύσει τις παραδοσιακές διπλωματικές λειτουργίες όπως η συζήτηση και η διαπραγμάτευση. Αυτή η σύντομη έκθεση δείχνει πώς το Twitter έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σφαίρα της διπλωματίας τα τελευταία χρόνια. Αναλύει τον ρόλο που διαδραματίζει η «Twiplomacy» και υπογραμμίζει τόσο τις χρήσιμες όσο και τις επιβλαβείς επιπτώσεις της στη διεξαγωγή των διεθνών σχέσεων.

Ευκολία Επικοινωνίας

Η επικοινωνία με τους ημεδαπούς πολίτες, τους ξένους πολίτες και με άλλες κυβερνήσεις είναι καθοριστικής σημασίας για τα κράτη προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους εξωτερικής πολιτικής τους. Η Twiplomacy ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετέχουν σε συζητήσεις εξωτερικής πολιτικής και να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθιστώντας έτσι τις πολιτικές αποφάσεις πιο συμμετοχικές. Σε περιπτώσεις όπου το κοινό δεν είναι ικανοποιημένο με το τρέχον πλαίσιο πολιτικής ή με νέες αποφάσεις πολιτικής, ένα tweet μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στον αρχηγό του κράτους και στη συνέχεια να ακολουθήσει μια συνομιλία. Αυτό καταργεί τη γραφειοκρατία και αυξάνει την προβολή.

Επιπλέον, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ διπλωματών από διαφορετικές χώρες λειτουργούν ως προπομπός επίσημων διαπραγματεύσεων, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση διμερών και πολυμερών σχέσεων. Το Twiplomacy προσφέρει μια πλατφόρμα για διάλογο, ο οποίος αμφισβητεί τις παραδοσιακές αντιλήψεις για την επικοινωνία μεταξύ διπλωματών μέσω επίσημων διαύλων. Ως εκ τούτου, αυτό το μέσο διαλόγου έχει αυξήσει τη διαδικτυακή δέσμευση με τους ομολόγους τους μπροστά σε ένα παγκόσμιο κοινό, γεγονός που βοηθά στη διόρθωση των σχέσεων και στην ανάπτυξη της διαπροσωπικής εμπιστοσύνης μεταξύ των ομολόγων τους.

Ενόψει της συνάντησης του G20 του Ιουνίου 2019 στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter από τον λογαριασμό του: «Ανυπομονώ να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό Μόντι για το γεγονός ότι η Ινδία, για χρόνια έβαλε πολύ υψηλούς δασμούς κατά των Ηνωμένων Πολιτειών , μόλις πρόσφατα αύξησε ακόμη περισσότερο τα τιμολόγια. Αυτό είναι απαράδεκτο και οι δασμοί πρέπει να αποσυρθούν!».

Πηγή: Twitter

Το σχόλιο έδειξε ότι ο Τραμπ ήταν έτοιμος να επιλύσει τις διαφορές του με τον πρωθυπουργό Μόντι, έχοντας κατά νου τη στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ και Ινδίας.

Τον Αύγουστο του 2019, δημιουργήθηκε αναταραχή στο Twitter αφού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, Πρωθυπουργός του Ισραήλ, ενήργησε σύμφωνα με τη συμβουλή του Τραμπ μέσω Twitter, αφού ο τελευταίος έγραψε στο Twitter ότι «θα έδειχνε μεγάλη αδυναμία εάν το Ισραήλ επέτρεπε στον εκπρόσωπο Ιλχάν Ομάρ και τον βουλευτή Ρασίντα Τλάιμπ να επισκεφθούν Ισραήλ.” Ο ίδιος έγραψε στο Twitter, «Τόσο ο Ιλχάν Ομάρ όσο και ο βουλευτής Ρασίντα Τλάιμπ είναι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών και έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο κίνημα «μποϊκοτάζ, εκποίησης και κυρώσεων» εναντίον του Ισραήλ».

Πηγή: Twitter

Μέσα σε λίγες ώρες από το tweet, ο Νετανιάχου ενήργησε σύμφωνα με τη συμβουλή του Τραμπ και εξέδωσε μια δήλωση μέσω του επίσημου χειριστή του στο twitter (@IsraeliPM): «Καμία χώρα στον κόσμο δεν σέβεται την Αμερική και το αμερικανικό Κογκρέσο περισσότερο από το κράτος του Ισραήλ και οι δύο εκπρόσωποι είχαν αποκλειστεί από εισέρχονται στο Ισραήλ λόγω της υποστήριξής τους στο Κίνημα Μποϊκοτάζ, Εκποίησης και Κυρώσεων».

Πηγή: Twitter

Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων

Το πρωί της 10ης Μαρτίου 2019, το Boeing 737 800 Max της Ethiopian Airlines συνετρίβη λίγο μετά την αναχώρησή του από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα. [7] Υπήρχαν τέσσερις Ινδοί μεταξύ των 157 νεκρών. Την ίδια μέρα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Sushma Swaraj (τώρα νεκρός), χρησιμοποίησε το Twitter [8] για να έρθει σε επαφή με την οικογένεια ενός από τους νεκρούς.

Πηγή: Twitter

Αφού συγκέντρωσε διάφορα logistics, η κυβέρνηση κατάφερε τελικά να επικοινωνήσει με τον σύζυγο του νεκρού. [9]

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο υπουργός ανέβηκε στο Twitter για να βοηθήσει τους αναξιοπαθούντες Ινδούς στο εξωτερικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Twiplomacy αποδείχθηκε ότι ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του χρόνου μεταξύ ενός «σχεδίου» και μιας «απόκρισης». [10] Η επιτυχία του Swaraj οφειλόταν επίσης στο γεγονός ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε λανσάρει μια υπηρεσία Twitter SEVA το 2016, [11] η οποία στοχεύει στη συγκέντρωση των μηχανισμών επίλυσης παραπόνων του ΜΕΑ, συγκεντρώνοντας λογαριασμούς Twitter 198 Ινδικών Αποστολών στο εξωτερικό. 29 περιφερειακά γραφεία διαβατηρίων και οκτώ άλλα χειριστήρια όπως τα @MEAIndia, @Indiandiplomacy και @MEAQuery υπό την ομπρέλα του Twitter SEVA. Ένα tweet που απευθύνεται σε οποιαδήποτε λαβή του Υπουργείου προσγειώνεται αυτόματα σε αυτήν την πλατφόρμα SEVA και έχει σκοπό να δώσει άμεσες λύσεις για παράπονα