O Σολτς πιέζει τη Βουλγαρία να άρει τις ενστάσεις για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε το Σάββατο τη Βουλγαρία να άρει το βέτο της στις ενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι το μπλοκ θα πρέπει να αποφύγει να διαψεύσει τις ελπίδες ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Scholz, επισκεπτόμενος τη Σόφια στο πλαίσιο μιας διήμερης περιοδείας στην περιοχή ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 23 Ιουνίου, είπε ότι αισθάνθηκε μια «νέα προθυμία» της ΕΕ να επεκταθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος έδωσε νέα ώθηση στη διαδικασία προσπάθειας να προσδεθούν τα Δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά στο μπλοκ των 27 μελών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ρωσική και η κινεζική επιρροή. Ο γερμανός καγκελάριος έχει θέσει το θέμα προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής και διαμορφώθηκε ως μεσολαβητής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
“Βλέπω πιθανότητες για πρόοδο”, δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ. «Θα παραμείνουμε σε στενή ανταλλαγή τις επόμενες ημέρες».
Ο Πέτκοφ επανέλαβε τη θέση της Βουλγαρίας ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις που σχετίζονται με ιστορικές και πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να εγγυηθούν ότι πληρούνται.
Το θέμα είναι ευαίσθητο για την εσωτερική πολιτική της Βουλγαρίας. Αυτή την εβδομάδα, ένας από τους τέσσερις εταίρους του συνασπισμού του Πέτκοφ παραιτήθηκε, κατηγορώντας τον ότι ήταν έτοιμος να άρει το βέτο της Βουλγαρίας αδιαφορώντας για τα εθνικά συμφέροντα, μεταξύ άλλων ισχυρισμών.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο Scholz επισκέφθηκε τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της ΕΕ, όπως η αλλαγή του ονόματός της για να ανταποκριθεί στις ελληνικές αντιρρήσεις.
Μιλώντας στα Σκόπια μαζί με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ο Σολτς είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστά σημαντικό για την Ευρώπη να είναι ενωμένη.
Την Παρασκευή, επισκέφθηκε τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από το Βελιγράδι το 2008. Προέτρεψε τους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων.
Πηγή: Reuters