Η επιστροφή της Μέρκελ: Δεν υπάρχει λόγος να ζητήσω συγγνώμη για τις σχέσεις με τον Πούτιν- “Μεγάλο λάθος” η εισβολή, αλλά “δεν μπορεί να απομονωθεί η Ρωσία”

 Η επιστροφή της Μέρκελ: Δεν υπάρχει λόγος να ζητήσω συγγνώμη για τις σχέσεις με τον Πούτιν- “Μεγάλο λάθος” η εισβολή, αλλά “δεν μπορεί να απομονωθεί η Ρωσία”

Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την αποχώρησή της από την εξουσία, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι δεν μετανιώνει για την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία [Annegret Hilse/Reuters]

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε αιφνιδίως μία επανεμφάνιση στη δημόσια σκηνή, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε ένα «μεγάλο λάθος» εισβάλλοντας στην Ουκρανία και προειδοποιώντας ότι η απομόνωση της Ρωσίας δεν είναι δυνατή μακροπρόθεσμα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Άγκυρα για συνομιλίες που ενδέχεται να επανεκκινήσουν τις αποστολές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το Κίεβο είναι δύσπιστο για τις προθέσεις του Κρεμλίνου και αναζητά ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας που θα του επιτρέψουν να εξάγει ένα βασικό εμπόρευμα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy επανέλαβε εκκλήσεις για περισσότερα όπλα για να αντεπιτεθούν οι δυνάμεις εισβολής, καθώς ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι ο στρατός της Μόσχας έχει καταλάβει το 97% του εδάφους του Λουχάνσκ, μιας από τις δύο περιοχές που περιλαμβάνει το Ντονμπάς που είναι το επίκεντρο του πολέμου του Πούτιν. στόχους.

Στην πρώτη συνέντευξη μετά την παραίτησή της τον Δεκέμβριο, η Μέρκελ τονίζει τους εμπορικούς δεσμούς της Ρωσίας και τη σημασία της διπλωματίας.

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε το ιστορικό της σχετικά με τη Ρωσία, λέγοντας ότι δεν είχε «τίποτα για να απολογηθεί» ακόμη και όταν η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ρίχνει σκιά στην κληρονομιά της.

Η Μέρκελ επέμεινε ότι δεν ήταν αφελής στις συναλλαγές της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο συναντούσε τακτικά κατά τα 16 χρόνια της θητείας της.
«Η διπλωματία δεν είναι λάθος μόνο και μόνο επειδή δεν λειτούργησε», είπε η 67χρονη στην πρώτη της μεγάλη συνέντευξη μετά την παραίτησή της πριν από έξι μήνες.

Υπενθύμισε την υποστήριξή της για οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τις γερμανογαλλικές προσπάθειες να κρατήσει ζωντανή την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ για την Ουκρανία.

«Δεν χρειάζεται να κατηγορήσω τον εαυτό μου που δεν προσπάθησα αρκετά», είπε η συντηρητική πρώην καγκελάριος.

«Δεν βλέπω ότι πρέπει να πω «αυτό ήταν λάθος» και γι’ αυτό δεν έχω για τίποτα να ζητήσω συγγνώμη», επισήμανε, σύμφωνα με το Aljazeera.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο του Der Spiegel, Alexander Osang, απέρριψε την κριτική ότι είχε κάνει λάθος που εμπόδισε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2008, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία ήταν πολύ διχασμένη σε εκείνο το σημείο και ο Πούτιν θα θεωρούσε την ένταξη ως «κήρυξη πολέμου».

«Αυτή δεν ήταν η Ουκρανία που γνωρίζουμε σήμερα… Η χώρα δεν ήταν σταθερή, ήταν γεμάτη διαφθορά», είπε, επαινώντας τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy για την ηγεσία του εν καιρώ πολέμου.

Η Μέρκελ υποστήριξε ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ του 2014-2015 , που τότε θεωρούνταν ο καλύτερος τρόπος για τον τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και Ουκρανών στρατιωτών, είχαν «ηρεμήσει» και είχαν δώσει στην Ουκρανία χρόνο να αναπτυχθεί ως δημοκρατία. και να ενισχύσει τον στρατό της, είπε.

«Το θάρρος και το πάθος με το οποίο αγωνίζονται για τη χώρα τους είναι πολύ εντυπωσιακά», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Πηγή: Bloomberg, Aljazeera