Ανάλυση- Εκλογικός κωδικός: “Μπάνια νωρίς”- Μετά τον 15Αύγουστο οι αποφάσεις Μητσοτάκη
Η ειδοποίηση προς τους εργαζόμενους στο κόμμα της Ν.Δ στην οδό Πειραιώς να φροντίσουν να επιστρέψουν από τις διακοπές τους τον 15Αύγουστο πυροδότησε τα ήδη “απασφαλισμένα” σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Παρότι ο πρωθυπουργός διέψευσε, για ακόμα μία φορά, στο συνέδριο του “Πρώτου Θέματος” για την Υγεία, τα περί εκλογών, όλοι οι υπουργοί ετοιμάζουν τον απολογισμό του έργου τους και έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές περιοδείες στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Ανάλυση του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, το σενάριο των πρόωρων εκλογών εξειδικεύεται καθώς φουντώνουν οι φήμες πως αυτές θα διεξαχθούν νωρίς, δηλαδή με στόχο να έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη αναμέτρηση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ή λίγο αργότερα. Πρακτικά κάτι τέτοιο σημαίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το σήμα για προσφυγή στις κάλπες, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από τις διακοπές του 15Αύγουστου, και όχι από το βήμα της ΔΕΘ (πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου) όπως έχει γραφτεί. Πριν μερικές ημέρες, μάλιστα, μία διαρροή από το Μαξίμου (εν γνώση του πρωθυπουργού;) έδινε και ημερομηνίες: 25 Σεπτεμβρίου, 2 ή 9 Οκτωβρίου, για την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.
Υπό την έννοια αυτή δεν είναι ανακριβές αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας πως οι διαρροές για πρόωρες κάλπες εκπορεύονται από κυβερνητικές πηγές.
Θα ήταν, ωστόσο, εκτός πραγματικότητας να εκλάβει κανείς ως βέβαιο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει οριστικές αποφάσεις. Το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι ένα αναμφίβολα δύσκολο καλοκαίρι. “Σκληρό”, ως προς τις καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, άνεμοι), όπως περιέγραψε -ως…σχολιαστής- ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρ. Στυλιανίδης, άρα εξαιρετικά ευάλωτο σε μεγάλες πυρκαγιές που μπορεί να θέσουν σε δοκιμασία τον κρατικό μηχανισμό. Με τις καθυστερήσεις στον καθαρισμό περιαστικών δασών, όπως φάνηκε στην περίπτωση της φωτιάς στη Βούλα, την έλλειψη συντονισμού μεταξύ αρμοδίων υπηρεσιών και αυτοδιοίκησης, και τις ελλείψεις σε προσωπικό (πυροσβεστική), ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί. Σε μία τέτοια περίπτωση, όλα τα εκλογικά σενάρια τινάζονται στον αέρα.
Μεγάλες αβεβαιότητες για το καλοκαίρι δημιουργεί, άλλωστε, και η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για πιθανότητα νέας μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο -με εργαλειοποίηση των μεταναστών από τον Ερντογάν- και τα νησιά, ή ακόμα και για πρόκληση “θερμού επεισοδίου” στο Αιγαίο ή νοτίως της Κρήτης. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου έχει στρέψει το ενδιαφέρον (…) των ΜΜΕ στα ελληνοτουρκικά, αφενός για να υποβαθμίσει το εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα της ακρίβειας που αποτυπώνεται με μεγάλη δημοσκοπική φθορά για την κυβέρνηση, αφετέρου επειδή προωθεί το φαινόμενο “γύρω από την σημαία”, ήτοι την συσπείρωση των πολιτών στην κυβέρνηση όταν σοβεί μία μείζονα εθνική κρίση (ελληνοτουρκικά). Τα ελληνοτουρκικά θα κυριαρχήσουν ολόκληρο το καλοκαίρι, κάτι που επιδιώκει και ο Ερντογάν για την δική του εσωτερική πολιτική κατανάλωση (λόγω εκλογών), το Μαξίμου, δε, εκπέμπει έντονα “πατριωτικά” μηνύματα περί “συντριπτικής απάντησης” (δήλωση του πρωθυπουργού στη σύνοδο του ΕΛΚ), ή ότι “η Ελλάδα φτάνει επικίνδυνα στα όρια εγκράτειάς της” (δήλωση υπουργού Άμυνας σε διεθνές forum).
Επιστροφή από τα …μπάνια
Αμέσως μετά τον 15Αύγουστο, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να λάβει αποφάσεις μέσα στο τοπίο που θα έχει διαμορφωθεί. Με ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι, πολιτικά διαχειρίσιμο ως προς τις πυρκαγιές, με τα ελληνοτουρκικά σε ένταση, χωρίς, όμως, ακραία γεγονότα, και με τον τουρισμό να καταγράφει ρεκόρ εισόδων (ίσως και μεγαλύτερο του 2019), πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιο πως ο πρωθυπουργός δεν θα χάσει την εκλογική ευκαιρία. Πολιτικά και επικοινωνιακά, δύσκολα θα βρει καλύτερο “μομέντουμ” μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας.
Γιατί, άλλωστε, να αφεθεί να εισέλθει σε έναν χειμώνα τεράστιας αβεβαιότητας ως προς τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία (δύσκολο να έχει λήξει έως τότε, αλλά ακόμα και σε μία τέτοια πιθανότητα οι συνέπειες θα παραμείνουν ενεργές), την ακρίβεια στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα και τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ; Στενοί του συνεργάτες, όπως ο επικοινωνιολόγος Ευτύχης Βαρδουλάκης, φέρεται να του προτείνουν μετ’ επιτάσεως να ακολουθήσει την εκλογική οδό του φθινοπώρου, ενώ το οικονομικό επιτελείο (Σταϊκούρας, Σκυλακάκης) του επισημαίνει πως ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι περιορισμένος, ενώ ο προύπολογισμός του 2023 θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων με ότι αυτό σημαίνει για τα περιθώρια μέτρων στήριξης.
Κινητικότητα…υπουργών, δημοσκοπήσεις και σενάρια αυτοδυναμίας
Δεν υπάρχει, άλλωστε, υπουργός που να μην προεξοφλεί μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Από τον Στέλιο Πέτσα που έχει σχεδόν εγκαταλείψει το υπουργείο και αγωνίζεται στην Ανατολική Αττική να μπει σφήνα ανάμεσα στους Μάκη Βορίδη, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργο Βλάχο και Βασίλη Οικονόμου, μέχρι τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που κυκλοφορεί ολοένα και συχνότερα στην Δυτική Αττική.
Οι δημοσκόποι με τους οποίους συνομιλεί το Μέγαρο Μαξιμου έχουν ενημερώσει πως υπό τις σημερινές συνθήκες, στην κάλπη της απλής αναλογικής είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσει το κυβερνών κόμμα ποσοστό πάνω από 30-31%, χωρίς να αποκλείονται και οι αρνητικές εκπλήξεις. Θεωρείται, δε, πολύ πιθανό η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι μικρή και θα δημιουργεί δυσχερείς συνθήκες αντιπαράθεσης ενόψει της δεύτερης καλπης. Ίσως, δε, καλλιεργηθεί και η εντύπωση πως το εκλογικό άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ (παρότι το δεύτερο έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα συμπράξει σε κυβέρνηση συνεργασίας) είναι αισθητά μεγαλύτερο από το ποσοστό της Ν.Δ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στην κάλπη με τον δικό του νόμου ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους, όμως κι εκεί ο στόχος δεν είναι εύκολος, αφού θα απαιτηθεί ένα ποσοστό κοντά στο 37,5%. Θα είναι πραγματικός πολιτικός άθλος να κατορθώσει το κυβερνών κόμμα να φτάσει σε ένα τέτοιο ποσοστό που θα απέχει μόλις δύο μονάδες από το 39,5% του 2019. Ακόμα, όμως, και σε μία τέτοια περίπτωση, η αυτοδυναμία θα είναι σχετικά ή πολύ οριακή (151-153 βουλευτές), κάτι που θα δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας παρά την ευφορία της νίκης.