Ελληνοτουρκικά: Τι φοβάται περισσότερο η κυβέρνηση, νέος διεθνής “μαραθώνιος” ενημέρωσης
Μπροστά σε ένα τριπλό πονοκέφαλο βρίσκεται η κυβέρνηση με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά να κορυφώνονται την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει στην χώρα και αναζητεί πόρους για νέα μέτρα, ενώ δηλώνει ότι είναι προετοιμασμένη για αντιπυρική προστασία… Το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, με απρόβλεπτες διαστάσεις, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η κυβέρνηση καλεί τους συμμάχους να λάβουν σαφή θέση απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Και ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα στην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, την Τετάρτη, στον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στη Διαδικασία Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης την Πέμπτη και Παρασκευή, στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 και 24 Ιουνίου και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 30 και 31 Ιουνίου.
Ο Ιούνιος θα είναι κρίσιμος για νέα μέτρα κατά των συνεπειών της ακρίβειας.
Η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι από τον Ιούλιο θα “παγώσει” η ρήτρα αναπροσαρμογής και άρα θα σταματήσουν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μέχρι τις 16 του μήνα θα έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για την επιστροφή μέρους των δυσανάλογων αυξήσεων των προηγούμενων μηνών.
Παράλληλα, αναζητεί έσοδα από τον τουρισμό για να προχωρήσει σε νέα μέτρα είτε για τα καύσιμα είτε για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Δεδομένου μάλιστα πως η ενεργειακή ακρίβεια δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι ορατός, η κυβέρνηση προχωρά βήμα σημειωτόν, αξιολογώντας μήνα με τον μήνα τις προτεραιότητες για παρέμβαση.
Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται να ανακοινωθεί νέα παρέμβαση για τα καύσιμα, με εφαρμογή από 1ης Ιουλίου. Εκτός απροόπτου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιδότηση της βενζίνης απευθείας στην αντλία, κατά το μοντέλο του diesel κίνησης, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι οι παρεμβάσεις στις τιμές του ρεύματος που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής, θα οδηγήσουν και σε πτώση των τιμών στα προϊόντα. Ωστόσο γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη… “εξίσωση”, κι ενώ οι ανατιμήσεις “καλπάζουν”.
Οι αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης κυμαίνονται από 5 % έως 25%. Σε πολλές δε περιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα το ψωμί αυξήθηκε κατά 13,1% (έναντι 8,6% στην Ευρωζώνη), στο κρέας 14,3% (ρεκόρ αύξησης εντός της Ε.Ε.), στα λαχανικά 13,8% κ.ο.κ..
Η κυβέρνηση ταυτόχρονα επιμένει ότι το κράτος είναι καλύτερα προετοιμασμένο από κάθε άλλη χρονιά για την αντιπυρική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα κάνει λόγο για ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω κλιματικής κρίσης.
Το κυβερνητικό αφήγημα ειδικότερα είναι ότι στη φωτιά σε Γλυφάδα και Βούλα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ακριβώς επειδή υπήρξε προετοιμασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει θέμα για τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.