Spiegel: Ο τουρισμός ίσως αποτρέψει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο- “Δεν είναι καλή διαφήμιση”
Στον απόηχο των ελληνοτουρκικών όμως το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση επανέρχεται αναλυτικά στην επικοινωνιακή επίθεση ενημέρωσης του Έλληνα πρωθυπουργού στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών και το τετ α τετ με τον Όλαφ Σολτς για την τελευταία κλιμάκωση των λεκτικών επιθέσεων και απειλών από την πλευρά της Τουρκίας.
Και ο συντάκτης διερωτάται: “Απειλείται στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μεσόγειο; Ούτε οι Βρυξέλλες αλλά ούτε και το Βερολίνο θεωρούν πιθανό ότι Τουρκία και Ελλάδα θα κάνουν πόλεμο μεταξύ τους, θα είχαν να χάσουν πολλά και οι δύο σε μια τέτοια διένεξη.Αλλά ότι οι εντάσεις σύντομα θα μειωθούν, ούτε αυτό φαίνεται πιθανό. Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε προεκλογικό ρυθμό. Βέβαια επίσημα οι εκλογές θα γίνουν το 2023, αλλά θα μπορούσαν να μεταφερθούν για φέτος. Κυρίως ο Ερντογάν θα πρέπει να φοβάται για την επανεκλογή του μετά από 20 χρόνια στην εξουσία λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι εθνικιστές ψηφοφόροι και από τις δύο πλευρές θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν παίρνοντας σκληρή στάση απέναντι στον ορκισμένο εχθρό τους. Ελπίδα για αποκλιμάκωση έρχεται προς το παρόν μόνο από τον τουρισμό. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία ελπίζουν ότι θα αγγίξουν επίπεδα ρεκόρ το φετινό καλοκαίρι. Πολεμικά στο Αιγαίο δεν θα ήταν η σωστή διαφήμιση” σχολιάζει ο αρθρογράφος.
“Εισβολή” πλούσιων Ρώσων στην Αττάλεια
Η Αττάλεια είναι ένας θελκτικός προορισμός για τουρίστες, αλλά όχι μόνο. Όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung πλούσιοι Ρώσοι αγοράζουν καλοκαιρινά θέρετρα, κάτι που ωθεί προς τα πάνω τις πληθωριστικές πιέσεις. “Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ρωσική ζήτηση για ακίνητα έχει εκτοξευτεί στα ύψη” γράφει ο Γερμανός αρθρογράφος.
“Για πρώτη φορά οι Ρώσοι βρίσκονται στην κορυφή των αγοραστών που παραδοσιακά μονοπωλούνταν από Ιρανούς και Ιρακινούς. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο ολοκληρώθηκαν 2.687 πωλήσεις σε Ρώσους αγοραστές, πάνω από τις μισές σε σχέση με ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά … Μεσίτες αναφέρουν ότι πλούσιοι Ρώσοι φέρνουν χρήματα για να τα ασφαλίσουν, ορισμένοι ακόμη έρχονται και οι ίδιοι με τις οικογένειές τους. Έτσι η Τουρκία, που θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία και δεν διακόπτει τα αεροπορικά ταξίδια με τη Μόσχα, προσφέρει και την τουρκική υπηκοότητα ως πρόσθετο κίνητρο, εάν η επένδυση σε ακίνητα υπερβαίνει τα 250.000 δολάρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, το όριο πρόκειται να αυξηθεί στα 400.000 δολάρια – ο πληθωρισμός δεν σταματά ούτε μπροστά στην υπηκοότητα. Η υποτίμηση της λίρας εξυπηρετεί τους ξένους, αφού πρέπει να υπολογίζουν λιγότερα δολάρια και ευρώ για τις επενδύσεις τους σε λίρες.