Ερντογάν: “Σπάσαμε τα δεσμά που μας είχαν επιβάλει” – Ευθεία επίθεση στη Δύση

 Ερντογάν: “Σπάσαμε τα δεσμά που μας είχαν επιβάλει” – Ευθεία επίθεση στη Δύση

Επίθεση κατά της Δύσης έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο «καλό παρελθόν» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα εν όψει των εκλογών του 2023.

«H Τουρκία έσκισε τα πουκάμισα τα οποία της είχαν φορέσει, έκοψε τα δεσμά, έριξε τα τείχη που της είχαν χτίσει με το παρελθόν της και εξαφάνισε τις υποθήκες που είχαν επιβληθεί πάνω της.

Η Τουρκία τώρα είναι μια τέτοια χώρα», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει δει την κατάρρευση του κράτους της που είχε ζωή 600 ετών… Με τον εθνικό αγώνα σώσαμε όσα από τα εδάφη μπορούσαμε σε σχέση με όσα προσπάθησαν να μας επιβάλουν με τη Συνθήκη των Σεβρών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίσαμε την υποκρισία των Συμμαχιών που μας κράτησαν στην άκρη…», σημείωσε ο Ερντογάν.

Έπειτα τόνισε: «Όσα μέχρι χθες μας έλεγαν «δεν μπορείτε να τα κάνετε», τα κάναμε όλα και συνεχίζουμε να τα κάνουμε. Όσο μας έλεγαν «δεν θα τα καταφέρετε», τα καταφέραμε όλα και συνεχίζουμε», δήλωσε.

Για την οικονομία

Αναφορικά με την οικονομία, ο Ερντογάν τόνισε ότι στην Τουρκία σε τεχνικό επίπεδο δεν υπάρχει πρόβλημα πληθωρισμού, αλλά παραδέχθηκε ότι σε πραγματικό επίπεδο υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας.

Διεμήνυσε πάντως ότι θα συνεχίσει την οικονομική του πολιτική παρά τη σωρεία επικρίσεων: «Από την κυβέρνηση αυτή κανένας να μην περιμένει την αύξηση των επιτοκίων. Αντιθέτως να συνεχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων», επισήμανε.