Βρετανία: Ένα βήμα πριν την πρόταση μομφής ο Μπόρις Τζόνσον

 Βρετανία: Ένα βήμα πριν την πρόταση μομφής ο Μπόρις Τζόνσον

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο πρότασης μομφής βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον εξαιτίας της κεντρικής εμπλοκής του στο σκάνδαλο Partygate, που έχει κοστίσει σοβαρά στην εικόνα των Τόρις, συνυπολογιζόμενης και της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής σε κρίσιμα μέτωπα όπως η πανδημία, η ενέργεια και η ακρίβεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times, αρκετοί βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος αποφάσισαν να δείξουν την πόρτα της εξόδου στον Βρετανό πρωθυπουργό σε μία εξέλιξη που αποτελεί αποκορύφωμα της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των τελευταίων μηνών στο εσωτερικό του.

Ήδη, υπάρχει το σενάριο ότι η ψήφος δυσπιστίας, που χρειάζεται τις υπογραφές 54 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για να επικυρωθεί, θα διεξαχθεί την Τετάρτη στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Μετά από μια μικρή περίοδο κάμψης της εκφρασμένης αποδοκιμασίας προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, η δυσαρέσκεια για τον Τζόνσον σχετικά με την υπόθεση «Partygate» αναζωπυρώθηκε και πάλι μετά τη δημοσίευση της έρευνας της Σου Γκρέι. Τα κορονοπάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του lockdown μαρτυρούν την αποτυχία της ηγεσίας και την έλλειψη κρίσης, σύμφωνα με την έκθεση της ανώτατης κρατικής υπαλλήλου

Μέχρι στιγμής, 25 Συντηρητικοί βουλευτές έχουν δηλώσει δημόσια ότι έχουν ζητήσει να διεξαχθεί ψήφος δυσπιστίας κατά της ηγεσίας Τζόνσον. Τουλάχιστον 54 Τόρις πρέπει να υποβάλουν γραπτή αίτηση στην ισχυρή επιτροπή 1922 προκειμένου να πάει στη Βουλή των Κοινοτήτων η ψηφοφορία, που αναμένεται να στηριχθεί από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Στη συνέχεια, ο πρόεδρός της επιτροπής ορίζει την ημερομηνία ψηφοφορίας. Οι επιστολές είναι εμπιστευτικές και μόνο ο πρόεδρος της επιτροπής γνωρίζει πόσες έχουν κατατεθεί αυτήν τη στιγμή. Ορισμένοι βουλευτές από τις τάξεις των Τόρις και από την αντιπολίτευση υπέθεσαν ότι το όριο των 54 επιστολών είχε μόλις επιτευχθεί, έγραψε η εφημερίδα.

Άλλοι βουλευτές εκτιμούν ότι έχει ξεπεραστεί κιόλας. Οι Sunday Times αναφέρουν ότι ορισμένοι βουλευτές έχουν ήδη προετοιμαστεί για την ψηφοφορία της Τετάρτης.

Ο Τζόνσον έχει ζητήσει επανειλημμένα συγγνώμη για την παραβίαση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. Ωστόσο, αρνείται να παραιτηθεί.

Πηγή: SkyNews