Βερολίνο: Μη αποδεκτές οι ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας

 Βερολίνο: Μη αποδεκτές οι ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στην Ελλάδα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Βερολίνου.

«Ο Καγκελάριος είναι της άποψης ότι, δεδομένων των τωρινών συνθηκών, είναι σημαντικό για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να παραμείνουν ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, αλλά αντιπαραγωγικές, που τάσσονται απέναντι στο πνεύμα της Συμμαχίας», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της Ε.Ε.».

Η εν λόγω τοποθέτηση αποτελεί «αναβάθμιση» της γερμανικής ρητορικής για τις προκλήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ενώ έρχεται μια ημέρα μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Σολτς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι προ δύο ημερών, το Βερολίνο είχε προβεί σε μια δήλωση που αποτύπωνε «ίσες αποστάσεις», καθώς είχε αναφέρει ότι «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών.

Είχε τονίσει, δε, ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».