“Θέμα” για το Κολλέγιο Αθηνών με “κενά στον κανονισμό περί παρενοχλήσεων”
Σοβαρά ερωτήματα γεννούν τα σημαντικά κενά, που έχει διαπιστώσει από τις 22 Φεβρουαρίου ο Συνήγορος του Πολίτη, στον κανονισμό του Κολλεγίου Αθηνών (σχολικού έτους 2021 -2022), σχετικά με την πρόληψη περιστατικών παρενόχλησης με αποτέλεσμα να προτείνει αλλαγές στις διατυπώσεις, προκειμένου να συμβαδίζουν με την ισχύουσα νομοθεσία και τα διεθνή πρωτόκολλα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «news247», η γνωμάτευση της κ. Θεώνης Κουφονικολάκου εγείρει ιδιαίτερα ανησυχητικούς προβληματισμούς γιατί διάφορα χωρία του κανονισμού μπορεί να εκληφθούν ως «διάθεση συγκάλυψης και μη συμμόρφωσης» σε υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία, ενώ σε άλλες προβλέψεις ενδέχεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ακόμα και σε σοβαρές περιπτώσεις παρενόχλησης.
Ειδικότερα, σε διάταξη ορίζεται πως το θύμα πρέπει να δίνει και γραπτή κατάθεση εκτός από προφορική με τον Συνήγορο του Πολίτη να τονίζει πως έτσι ζητείται από ένα παιδί «να εκθέσει εκ νέου όσα έχει περιγράψει χωρίς να έχει γίνει αξιολόγηση από το κατάλληλο προς τούτο όργανο του σχολείου, του εάν η φύση και η βαρύτητα των καταγγελλόμενων επιβάλλουν την άμεση ενημέρωση και ενεργοποίηση εξωτερικών φορέων, ώστε να μην υποβληθεί το παιδί στην επανάληψη και μάλιστα, στη συνέχεια, στο επαχθέστερο βήμα της γραπτής αποτύπωσης όσων υποστηρίζει».
«Οταν το βήμα της γραπτής μαρτυρίας χαρακτηρίζεται ως “επαχθέστερο”, καταλαβαίνει κανείς περί τίνος πρόκειται. Γι’ αυτό και η Συνήγορος συμπεραίνει στη συνέχεια ότι “φαίνεται να μην έχει ληφθεί υπόψη στην περιγραφή της διαδικασίας η ανάγκη αποτροπής της δευτερογενούς θυματοποίησης μέσω των επανειλημμένων καταθέσεων, ιδίως σε σχέση με σοβαρές παρενοχλήσεις, οπότε είναι πιθανό να ακολουθήσουν και επόμενες ακροάσεις/κλητεύσεις ενώπιον διαφορετικών σταδίων και οργάνων» διαβάζουμε στο δημοσίευμα.
Και κίνδυνος εκφοβισμού των θυμάτων
Σε άλλο σημείο του κανονισμού σημειώνεται πως «ψευδώς καταγγέλλοντες οποιονδήποτε θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες, τόσο για την ψευδή καταγγελία τους όσο και για την αναστάτωση που προκάλεσαν στη “Σχολική Κοινότητα”» με την Συνήγορο να σημειώνει πως κάτι τέτοιο «είναι πιθανό, ιδίως σε συνάρτηση -με την ιδιαίτερα τυπική “αποδεικτική” διαδικασία που περιγράφεται και την καταγραφή- να λειτουργήσει ως απειλή, αποθαρρυντικά για μαθητή/τρια που έχει δεχθεί παρενόχληση».
«Ο τελευταίος/α, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παρενόχληση, ιδίως η σεξουαλική, συχνότατα διαπράττεται χωρίς μάρτυρες, είναι εύλογο να ανησυχεί ότι δεν θα είναι σε θέση να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών του/της ενώ θα είναι εκτεθειμένος/η και στον κίνδυνο τιμωρίας στο σχολείο αλλά και ενδεχόμενης αναζήτησης ποινικών ευθυνών ή αντεκδίκησης από το καταγγελθέν πρόσωπο».
Κληθείς από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα να απαντήσει εάν η διοίκηση έχει επικαιροποιήσει τον κανονισμό, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου, ο νομικός σύμβουλος του σχολείου υποστήριξε ότι το Κολλέγιο Αθηνών «διαβεβαιώνει ότι, παγίως και χωρίς εξαίρεση, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του όλες τις επισημάνσεις των αρμόδιων αρχών και συμμορφώνεται προς όλες τις υποδείξεις τους, αμέσως μόλις αυτές περιέλθουν σε γνώση του».
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συνακτών