Ο καιρός των… νομάδων – Ποια ελληνικά νησιά προτιμούν και γιατί
Η πανδημία άλλαξε ριζικά τον τρόπο που εργαζόμαστε. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δούλεψαν από το σπίτι για πολλούς μήνες, ενώ πολλές εταιρείες συνεχίζουν να εφαρμόζουν την τηλεργασία ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Όμως την τελευταία διετία δημιουργήθηκε και μια νέα ‘‘φυλή εργαζομένων’’.
Πρόκειται για τους ψηφιακούς νομάδες, δηλαδή για εκείνους που για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα επιλέγουν να εργαστούν μακριά από το σπίτι. Κάποιοι επιλέγουν ένα απομονωμένο χωριό στο βουνό, άλλοι ένα μπαλκόνι με θεά την θάλασσα.
- Πολλές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, έσπευσαν να προσφέρουν κίνητρα σε όσους επιθυμούν να εργαστούν μακριά από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δημιούργησε την ‘‘Digital Nomads Visa’’, η οποία δίνει την δυνατότητα εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών για 12 μήνες, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ανανέωσης υπό προϋποθέσεις.
Την κυβερνητική πρωτοβουλία αγκάλιασαν οι επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και οι δημοτικές αρχές αρκετών νησιών που προσπαθούν να προσελκύσουν τους νέους ‘‘τουρίστες της εργασίας’’.
Η Ρόδος πρωτοπορεί
Το νησί των ιπποτών είναι ένα από τα πρώτα που διέκριναν την νέα ευκαιρία που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά έσοδα. Η δημοτική αρχή απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών σχετικά με την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.
- Στόχος του έργου είναι η μελέτη των αναγκών τους «ως ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερα σημαντικό κοινό για τον προορισμό καθώς και ανταγωνιστικών προορισμών στην Ελλάδα, πανευρωπαϊκά αλλά και διεθνώς». Ακόμη, ο δήμος Ρόδου προχωρά στην αξιολόγηση των παροχών του νησιού σε σχέση με το κόστος ζωής, με τους χώρους εργασίας και την συνδεσιμότητα του προορισμού.
«Έχει δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων και έχουμε ξεκινήσει συνεργασία. Θέλουμε να καταλάβουμε τι ζητούν αυτοί οι άνθρωποι, τι χρειάζονται. Το νησί μας έχει πολλές διαθέσιμες κατοικίες, ιδιαίτερα τον Χειμώνα. Πέρα από την θάλασσα, η Ρόδος είχε μια υπέροχη φύση. Η πόλη προσφέρει επιλογές, ενώ έχουμε αεροδρόμιο οπότε κανείς δεν νιώθει απομονωμένος» δήλωσε στο Libre ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Κωνσταντίνος Ταρασλιάς.
Η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία. Αυτό σημαίνει πως μικρά και μεσαία ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά εκτός τουριστικής σεζόν, ενώ προσφέρουν εργασία σε ντόπιους που διαφορετικά θα απασχολούσαν μόνο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Ταυτόχρονα, οι ψηφιακοί νομάδες ενισχύουν επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα.
- Καθώς περνάει ο καιρός, γύρω από τους digital nomads αναπτύσσεται μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας που στόχο έχει να καλύψει τις ανάγκες τους. Ο δήμος Ρόδου είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα και να δημιουργήσει γραφεία υποδοχής για την στήριξή όσων επιλέξουν να εργαστούν και να ζήσουν στο νησί.
Πέρα από την Ρόδο αρκετοί ψηφιακοί νομάδες εντοπίζονται στη Λέσβο και στην Κρήτη. Το υπουργείο τουρισμού εκτιμά πως αν η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες, και αν αυτοί έχουν μια μέση παραμονή των 6 μηνών, τότε η χώρα μπορεί να κερδίσει μέχρι και 1,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ψηφιακοί νομάδες παγκοσμίως αριθμούν περί τα 100 εκατομμύρια.