Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για το ρεσάλτο στα ελληνικά πετρελαιοφόρα – Αγωνία για το πλήρωμα, μεταξύ των οποίων έλληνες
Με μια λιτή ανακοίνωση το Ιράν επιβεβαιώνει το ρεσάλτο και την κατάληψη των δυο τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό κόλπο. Ειδικότερα, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mayadin που επικαλείται την ακτοφυλακή, η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο δεξαμενόπλοια ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh.
Όπως μεταδίδουν ιρανικά μέσα, οι ιρανικές δυνάμεις άφησαν τα πλοία να φορτώσουν, έκαναν κατάληψη σε αυτά και τα κατέσχεσαν.
Η ανακοίνωση της Φρουράς έρχεται καθώς η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης χτυπά «κόκκινο» λόγω των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων σχετικά με το εξελισσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα. Και ενώ στον Περσικό Κόλπο έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων από τότε που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς την Αμερική από τη συμφωνία το 2018, δεν έχει σημειωθεί κάποιο σημαντικό περιστατικό στη θάλασσα εδώ και μήνες.
Οι Φρουροί της Επανάστασης εξέδωσαν ανακοίνωση, κατηγορώντας τα δεξαμενόπλοια για απροσδιόριστες παραβιάσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.
Στη συνέχεια, ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.
Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.
Αυτή την στιγμή δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών ή του Εμπορικής Ναυτιλίας με τα πλοία, ωστόσο οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.