Ουκρανία: Ισόβια σε 21χρονο Ρώσο στρατιώτη για εγκλήματα πολέμου ζήτησε ο εισαγγελέας

Ουκρανία: Ισόβια σε 21χρονο Ρώσο στρατιώτη για εγκλήματα πολέμου ζήτησε ο εισαγγελέας

Η ουκρανική εισαγγελία ζήτησε σήμερα την επιβολή ισόβιας κάθειρξης, τη μέγιστη ποινή, κατά του πρώτου Ρώσου στρατιώτη που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε έναν άμαχο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης Βαντίμ Σισιμαρίν, στο επίκεντρο της πρώτης δίκης για εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή στρατευμάτων της Μόσχας στο ουκρανικό έδαφος, ζήτησε συγγνώμη από τη χήρα του Ουκρανού αμάχου που σκότωσε, σε έναν πικρό διάλογο κατά τη δεύτερη μέρα της δίκης σε δικαστήριο του Κιέβου.

“Κατέβασε” την έκθεση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα το Ευρωκοινοβούλιο

Ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο ο Σισιμαρίν να καταδικαστεί «σε ισόβια κάθειρξη», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο νεαρός στρατιώτης βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τη χήρα του 62χρονου πολίτη Ολεξάντερ Τσέλιποφ, τον οποίο ο Σισιμαρίν ομολόγησε ότι πυροβόλησε και τον σκότωσε στις 28 Φεβρουαρίου στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Αισθάνεσαι τύψεις για το έγκλημα που έκανες;» τον ρώτησε η Κατερίνα Σαλίποβα με καθαρή φωνή.

«Ξέρω ότι δεν θα μπορέσετε να με συγχωρέσετε, αλλά και πάλι σας ζητώ συγγνώμη», απάντησε ο στρατιώτης.

«Μα γιατί ήρθες εδώ; Για να μας ελευθερώσεις από τι; Τι σου έκανε ο άντρας μου;» αντέδρασε η μικροκαμωμένη γυναίκα με τα κοντοκουρεμένα μαλλιά.

Ο νεαρός κρύφτηκε πίσω από τις «εντολές» που έλαβε και ο διάλογος δεν προχώρησε περαιτέρω.

Νωρίτερα, ο λοχίας Σισιμαρίν που διοικούσε μια μικρή μονάδα μιας μεραρχίας τεθωρακισμένων περιέγραψε τις συνθήκες της τραγωδίας, που σημειώθηκε μόλις τέσσερις ημέρες μετά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στην περιοχή Σούμι.

Η φάλαγγα αρμάτων μάχης στην οποία βρισκόταν είχε δεχτεί επίθεση και μαζί με άλλους στρατιώτες έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να μην αιχμαλωτιστεί.

«Θέλαμε να επιστρέψουμε εκεί που είχε θέση ο στρατός μας, στη Ρωσία», εξήγησε: «Καθώς οδηγούσαμε, είδαμε έναν άνδρα να μιλάει στο τηλέφωνο. Είπε ότι θα μας καταγγείλει».

Σύμφωνα με τον 21χρονο, ένας από τους άλλους στρατιώτες, τον οποίο δεν γνώριζε, του είπε να πυροβολήσει. «Μου είπε με αποφασιστικό τόνο να πυροβολήσω, και ότι αν δεν το κάνω, θα κινδυνεύαμε», είπε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο άνδρας που του έδωσε εντολή δεν ήταν ανώτερός του.

«Πυροβόλησα από κοντινή απόσταση και αυτό τον σκότωσε».

Με εμφάνιση αγοριού, ντυμένος με αθλητική φόρμα και με χαμηλωμένο το ξυρισμένο του κεφάλι, ο Ρώσος στρατιώτης, μόνος στον διαχωριστικό χώρο που περιβαλλόταν από γυαλί μιλούσε ήρεμα, αλλά φαινόταν φοβισμένος. «Είμαι από την Περιφέρεια Ιρκούτσκ (περιοχή της Σιβηρίας), έχω δύο αδέρφια και δύο αδερφές… Είμαι ο μεγαλύτερος», είπε.

Στις αρχές Μαΐου, οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψή του χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες, δημοσιοποιώντας ένα βίντεο στο οποίο ο Βαντίμ Σισιμαρίν έλεγε ότι ήρθε να πολεμήσει στην Ουκρανία για «να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του».

Χθες, αυτός ο λοχίας από το Ιρκούτσκ απάντησε «ναι» στον δικαστή που τον ρώτησε αν παραδέχεται τα γεγονότα «χωρίς επιφυλάξεις», και δήλωσε ένοχος.

Η χήρα Κατερίνα Σαλίποβα είπε στο δικαστήριο ότι είχε ακούσει μακρινούς πυροβολισμούς από την αυλή του σπιτιού τους και ότι φώναξε τον σύζυγό της την ημέρα που δολοφονήθηκε.

«Έτρεξα στον άντρα μου, ήταν ήδη νεκρός. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ούρλιαξα, ούρλιαξα τόσο πολύ» , είπε ταραγμένη, με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή. Ο σύζυγός της ήταν άοπλος και ήταν ντυμένος με πολιτικά ρούχα, είπε. Έχουν έναν γιο 27 ετών και δύο εγγόνια.

Η Σελίποβα είπε στο δικαστήριο ότι δεν θα είχε αντίρρηση εάν ο στρατιώτης παραδοθεί στη Ρωσία στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων για να βγουν τα «αγόριά μας» από την πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, μια αναφορά στους εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες που παραδόθηκαν στη Ρωσία.

Η δίκη λαμβάνει χώρα καθώς μεγάλο μέρος της Ουκρανίας έχει καθηλωθεί από το θέμα των στρατιωτών της που ελπίζει ότι η Ρωσία θα παραδώσει στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής. Ορισμένες ρωσικές φωνές ζητούν να δικαστούν για εγκλήματα.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για θηριωδίες και βαρβαρότητα εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής και είπε ότι έχει εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι στόχευσε αμάχους ή ότι εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου.

Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας, στον ιστότοπό της, ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει περισσότερες από 12.000 έρευνες για εγκλήματα πολέμου, ενώ οι διεθνείς θεσμοί διεξάγουν τις δικές τους έρευνες για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκτός από τον Βαντίμ Σισιμαρίν, η δίκη δύο άλλων Ρώσων στρατιωτών ξεκίνησε σήμερα από ουκρανικό δικαστήριο για εκτόξευση ρουκετών σε μη στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή του Χαρκόβου, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι δεν έχει πληροφορίες για τη δίκη και ότι η απουσία διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία περιορίζει την ικανότητά του να παρέχει νομική βοήθεια.

Σχετικά Άρθρα