Κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για την επίσκεψη στις ΗΠΑ- Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα F35
Τις επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχουν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν στην Βουλή για το ταξίδι στις ΗΠΑ και την συνάντηση με τον Τζό Μπάϊντεν μια και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία αμέσως μετά την επιστροφή του.
Ήδη όμως στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν τα σημάδια που λένε ότι οι επαφές της κυβέρνησης με την ηγεσία των ΗΠΑ, «σφραγίστηκαν» από την αντίληψη του «δεδομένου συμμάχου» που για πολλοστή φορά αποδεικνύεται επώδυνη τόσο για τα εθνικά συμφέροντα όσο και την οικονομία της χώρας.
Τα κριτήρια
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «προκαταβάλλει» τα κριτήρια με τα οποία θα αποτιμήσει το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο ανώτερο μάλιστα δυνατό επίπεδο και με τον πλέον θεσμικό τρόπο αφού ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας είχε απευθυνθεί κατά πρόσωπο στον πρωθυπουργό στην Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα όταν συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η ανανέωση της Ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας είχε ζητήσει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση στην ακύρωση της πώλησης 40 F-16 στην Τουρκία, να υπάρξει ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας και των υπερπτήσεων στο Αιγαίο όπως και οι ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία προκειμένου η γειτονική χώρα να ενωματωθεί στις ενεργειακές προτεραιότητες που έχουν τεθεί στην Ν.Α Μεσόγειο. Η εντύπωση που αποκομίζει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως τίποτε από αυτά δεν επιτεύχθηκε αφού – στο επίπεδο των δημόσιων δηλώσεων- όχι μόνον δεν θίχθηκαν τα ζητήματα αυτά αλλά όπως αναφέρουν «δεν ακούστηκε καν η λέξη Τουρκία».
Ερμηνεύοντας αυτή την εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ την αποδίδει την πολιτική του «δεδομένου συμμάχου» που με συνέπεια ασκεί η κυβέρνηση και τον τόνο δίνει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτήν προφανώς περιλαμβάνεται η επ’ αόριστον παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και η παραχώρηση όπλων στην Ουκρανία.
ΣΥΡΙΖΑ: Απέτυχε (και) στις ΗΠΑ η πολιτική του
Και μόνον ότι βρίσκεται στο τραπέζι η συζήτηση για αγορά F-35 πιστοποιει ότι ο Κ.Μητσοτάκης απέτυχε να αποτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ E
Ειδική μνεία κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη αγορά των αεροσκαφών τύπου F-35. Επισημαίνει ότι η συζήτηση από μόνη της τεκμηριώνει το ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αποτρέψει την αγορά των F-16 από την Τουρκία οδηγώντας την χώρα εκ νέου σε μία δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών. Εκτιμά μάλιστα ότι η πραγματικότητα αυτή δεν αντισταθμίζεται από την (θετική αλλά όχι αρκετή) εξέλιξη που θέλει το αμερικανικό Κογκρέσο να μην τάσσεται υπέρ της πώλησης αεροσκαφών στην Τουρκία αφού το ζήτημα είναι να μην πραγματοποιηθεί αυτή η αγορά και όχι απλά να αναβληθεί έως ότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλει επίσημο αίτημα προς το Κογκρέσο.
Τα F35
“Προφανώς και είναι ισχυρό όπλο τα F35″, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζουν:” Ωστόσο οι αγορές τέτοιων εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκατομμυρίων δεν γίνονται με απόφαση ενός ανδρός ή των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, αλλά μετά από ενδελεχή μελέτη των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβούλευση στο ΚΥΣΕΑ και την Επιτροπή της Βουλής και αποφάσεις που εξετάζουν όλες τις πτυχές τους, από την επιχειρησιακή μέχρι και την δημοσιονομική. Εδώ ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε μία μέρα, αφού σε 1,5 χρόνο είχε αγοράσει 24 Rafale, 3 φρεγάτες Belhara, κορβέτες και έχει δώσει και 2 δις για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ξαφνικά ανακοίνωσε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ακόμα ένα εξοπλιστικό σχεδόν 4 δις. ευρώ. Πχ πριν μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση δεν πρέπει να εξετάσουμε την ανάγκη για drones που είναι οικονομικότερη και ενδεχομένως μεγαλύτερη;”
Η αξιωματική αντιπολίτευση μνημονεύει επίσης ότι είναι δεύτερη συνεχή φορά που μία σημαντική απόφαση για εξοπλισμούς της τάξης των 4 δις, λαμβάνεται προσωπικά από τον πρωθυπουργό, αιφνιδιαστικά, δίχως να υπάρξει η ανάλογη θεσμική προεργασία (συζήτηση και έγκριση στο ΚΥΣΕΑ κ.λ.π) . Η προηγούμενη φορά ήταν προφανώς η αγορά των 24 Rafalle και των φρεγατών τύπου Bellhara.
Για τους λόγους αυτούς στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται πως «ο κ Μητσοτάκης επιστρέφει από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχοντας εισπράξει πολλά χειροκροτήματα αλλά καμία ουσιαστική δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα». Επίσης τονίζεται ότι «η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει άμεσα σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί και αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.».
Δένδιας: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μάς έδωσε την άνεση να λέμε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική θέση
Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που «μάς έδωσε την άνεση να λέμε ότι κατανοούν την ελληνική θέση», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star, αμέσως μετά την επιστροφή από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στην υπουργική αποστολή που συνόδευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναφερθείς στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ο Νίκος Δένδιας είπε πως είχε την ευκαιρία να του δείξει περισσότερους χάρτες από τον Λευκό Οίκο, γιατί υπήρξε το ζήτημα των υπερπτήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χαρακτήρισε τις υπερπτήσεις «εξαιρετικά ενοχλητικό» ζήτημα και κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια εξωτερική απειλή και μια διεθνή κρίση, δύο σύμμαχες χώρες να έχουν τέτοια προβλήματα και με απόλυτη υπευθυνότητα της Τουρκίας. Αυτό, σημείωσε, πρέπει να εξηγηθεί στην αμερικανική πλευρά, ώστε να υπάρχει σαφής κατανόηση του πεδίου.
Παράλληλα, τόνισε πως η όλη συζήτηση δεν είχε να κάνει μόνο με την Τουρκία, καθώς υπάρχουν μια σειρά από προκλήσεις στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειος, η δυνατότητα συνεργασιών, το σχήμα συνεργασίας 3+1, η κατάσταση στον αραβικό κόσμο, οι ευκαιρίες συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο και πέρα, με την Ινδία, την Αίγυπτο ήταν κι αυτά κομμάτια των συνομιλιών του με τον Άντονι Μπλίνκεν.
Κληθείς να απαντήσει αν η θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ, οι θερμές αντιδράσεις και τα θετικά σχόλια για την ομιλία του στο Κογκρέσο, θα έχουν κάποιο πρακτικό αντίκρισμα στα ελληνικά συμφέροντα, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε ότι θερμότητα αυτής της επίσκεψης είναι πρωτοφανής. «Το γεγονός ότι δόθηκε στον πρωθυπουργό, η πρώτη ευκαιρία σε Έλληνα πρωθυπουργό, να απευθυνθεί στα δύο σώματα, ο τρόπος που απευθύνθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη ο Πρόεδρος Μπάιντεν, τα λόγια της Πρώτης Κυρίας στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο, ήταν πρωτόγνωρα για την Ελλάδα» ανέφερε και τόνισε πως αυτά είναι τα σημεία μιας σχέσης που έχει χτιστεί βήμα βήμα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από εκεί και πέρα, επισήμανε ότι αυτά μόνα τους σηματοδοτούν μια ατμόσφαιρα που υποδηλώνει την αμερικανική θέση απέναντι στα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής. «Εμείς δεν περιμένουμε από τις ΗΠΑ ούτε να μετατραπούν σε εχθρό της Τουρκίας ούτε να διώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Εμείς περιμένουμε από τις ΗΠΑ μια σαφή τοποθέτηση στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και τη δυνατότητα που έχουν όχι να παρέμβουν σε περίπτωση επεισοδίου, αλλά να προλάβουν το επεισόδιο» ξεκαθάρισε.
Σε ερώτηση για την ενόχληση των Τούρκων σχετικά με την επίσκεψη αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως πάντοτε απορεί με την Τουρκία, διότι έχει κάποια αντανακλαστικά αντίδρασης που δεν του είναι κατανοητά. «Η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός έκανε τη δουλειά του, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η επίσκεψη δεν είχε κανένα αντιτουρκικό χαρακτήρα. Υπεράσπισε τα ελληνικά συμφέροντα. Εξήγησε τις ελληνικές θέσεις, ανέπτυξε τα προβλήματα στην περιοχή» εξήγησε και προσέθεσε ότι αυτό που ίσως θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία είναι να έχει κι αυτή έναν πειστικό λόγο να απευθύνει απέναντι στην υπερδύναμη και στην παγκόσμια κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι ενοχλείται δείχνει ακριβώς την έλλειψη επιχειρημάτων.