Ο Μητοτάκης στην Ουάσιγκτον: Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι στην σκιά της απόφασης Μπάϊντεν για πώληση νέων F-16 στην Τουρκία- Πως μπαίνουν στην εξίσωση τα F-35
Τα ελληνοτουρκικά, μετά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και απειλές της Άγκυρας, τα ενεργειακά και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αποτελούν την βαριά ατζέντα του πρωθυπουργού που αναχωρεί σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία επίσκεψη που πέραν των συμβολισμών αποκτά και ιδιαίτερη σημασία στην ταραχώδη γεωπολιτική συγκυρία εξαιτίας του ουκρανικού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να θέσει όλα τα ζητήματα, στην σκιά της εκδηλωμένης πρόθεσης της διοίκησης Μπάϊντεν να άρει τον αποκλεισμό προμήθειας όπλων προς την Τουρκία, και ειδικά το “πράσινο φως” που έχει ήδη δώσει για αναβάθμιση 8ο τουρκικών F-16 και την προμήθεια 40 νέων, όπως αποκάλυψε προ ημερών η Wall Street Journal και επιβεβαίωσε το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία μέσω του Μαβλούτ Τσαβούσογλου, πιέζει στο άτυπο συμβούλιο των υπουργων Εξωτερικών στο Βερολίνο, ώστε να εκμαιεύσει τα μεγαλύτερα δυνατά ανταλλάγματα πριν ο Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήσει στην ταχεία ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Για τον πρωθυπουργό αποκτά μεγάλη σημασία η ομιλία του στο Κογκρέσο, την Τρίτη, σε ένα σώμα ευνοϊκό προς τις ελληνικές θέσεις, κυρίως, όμως αρνητικό έως τώρα στην άρση του αποκλεισμού της Τουρκίας ως προς την προμήθεια εξοπλισμών, αν και αρκετοί θεωρούν πως οι αποφάσεις του Λευκού Οίκου έχουν ήδη ληφθεί.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αποκαλύπτει η Real News, πως ο κ. Μητσοτάκης ίσως αναζητήσει εξισορρόπηση μιας τέτοιας αμερικανικής απόφασης με την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 (τα οποία ήθελε να αποκτήσει η Τουρκία), κάτι, ωστόσο, που θα σημάνει πως η Ελλάδα θα εμπλακεί σε μία νέα και πανακριβη κούρσα εξοπλισμών, μετά την προμήθεια των γαλλικών Rafale.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2020. Το τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν ήταν προγραμματισμένο για πέρυσι, αλλά η πανδημία το ανέβαλε.
Το πρόγραμμα
Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, όπου αναμένεται να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, κάτι που επισφραγίστηκε και με την πρόσφατη ψήφιση, την περασμένη Πέμπτη, της τροποποίησης της MDCA.
Στην ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Μπάιντεν αναμένεται να βρεθούν ακόμη διμερή ζητήματα Ελλάδας – ΗΠΑ και φυσικά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που αποτελεί το πιο κρίσιμο θέμα για όλη τη Δύση. Στην ατζέντα πρόκειται να περιληφθούν επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.
Πολύ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.
Τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, κάτι που δεν συνηθίζεται, ενδεικτικό του επιπέδου αλλά και του βάθους των σχέσεων που έχουν οικοδομηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Ομιλία στο Κογκρέσο
Ιστορική στιγμή θα είναι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, μια εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα, που επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες. Η ομιλία του πρωθυπουργού στο αμερικανικό κοινό αλλά και στην ομογένεια θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Στο κλείσιμο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο που οργανώνουν 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.