Δυσάρεστα νέα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής – Τι είπε ο πρ. της ΡΑΕ και πέρασε στα… ψιλά
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, μιλώντας στη Βουλή είπε ότι «έχουμε κάνει και την πρόβλεψη, όταν με βάση την τοποθέτηση του υπουργού η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργηθεί από τον Κώδικα Προμήθειας, τότε θα υπάρχει ένα και όχι δύο πεδία (σ.σ. εννοεί τα σημεία καταγραφής στον λογαριασμό)».
Και κατόπιν εξήγησε:
- «Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο. Αυτό το οποίο είναι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι το κυμαινόμενο τιμολόγιο να μην έχει δύο εγγραφές, δηλαδή, μία σταθερή χρέωση και μία ρήτρα επί της σταθερής χρέωσης, αλλά να έχει κατευθείαν μία και κυμαινόμενη χρέωση». Και συνεχίζει: «Αν το κόστος προμήθειας ενός προμηθευτή είναι 250 ευρώ τη μεγαβατώρα, θα φαίνεται 250 ευρώ τη μεγαβατώρα. Αυτό το οποίο φαίνεται αυτή τη στιγμή είναι 50 ευρώ η μία χρέωση συν 200 ευρώ η άλλη χρέωση και ξενίζει, γιατί η δεύτερη χρέωση είναι πολύ μεγάλη»!
Όμως το κόστος των 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα υπόσχεται η κυβέρνηση να το μειώσει από τον ερχόμενο Ιούλιο με έναν νέο μηχανισμό, τον οποίο ακόμη δεν έχει αναλύσει επαρκώς και ο οποίος κυρίως δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Και εδώ ανέλαβε ο κ. Δαγούμας να δώσει εξηγήσεις μιλώντας για πλαφόν στην αποζημίωση ανά τεχνολογία:
- «Οι ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά-ανεμογεννήτριες) να παίρνουν 85 ευρώ για παράδειγμα τη μεγατοβατώρα, οι λιγνίτες όσο είναι το δικό τους κόστος, το φυσικό αέριο, επίσης, με τον δικό του μηχανισμό. Και σε αυτά να γίνεται εκκαθάριση ex ante όπως λέμε, τη στιγμή δηλαδή της εκκαθάρισης αποζημίωσης από το χρηματιστήριο ενέργειας, για να μη μετακυλίονται στους καταναλωτές».
Όλα τα παραπάνω όμως, κατά τον πρόεδρο της ΡΑΕ, «δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Σκρέκας είχε πει πως «δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν θα χρειαστεί έγκριση». «Θεωρούμε εμείς ότι χρειάζεται μια απλή γνωστοποίηση» έλεγε τότε ο υπουργός ΠΕΝ, ενώ χθες ο κ. Δαγούμας είπε πως «η πολιτική πρωτοβουλία είναι να γίνει, ασχέτως πώς θα υλοποιηθεί».
Πηγή: efsyn.gr