Ρήτρα αναπροσαρμογής – Αιώνιες αυξήσεις: Οι τοποθετήσεις ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, νομικών και παραγόντων της αγοράς σε ειδική εκδήλωση
Ο εκπρόσωπος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτωρ Τσιαφούτης μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για τη ρήτρα αναπροσαρμογής επεσήμανε πως οι καταναλωτές είναι καταδικασμένοι σε αιώνιες αυξήσεις. Ο ίδιος εξήγησε ότι για τον καταναλωτή είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξει εάν είναι δίκαιος ο προσδιορισμός της ρήτρας με αποτέλεσμα να καταδικάζεται σε συνεχείς αυξήσεις:
«Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν επιλεγεί τόσο χαμηλά όρια υπολογισμού στον συγκεκριμένο τύπο, τα οποία με την σειρά τους δίνουν τη δυνατότητα στους παρόχους σε μια φοβερή αθέμιτη πρακτική: μπορούν να εκκινούν στα κυμαινόμενα τιμολόγια με χρέωση από 6 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα και με την προσθήκη της ρήτρας αυτή να φτάνει σε τελική τιμή πάνω από 0,30 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι προμηθευτές μπορούν να διαφημίζουν τιμές από 6 λεπτά αλλά ο καταναλωτής να χρεώνεται πολλαπλάσια κάτι το οποίο επιτρέπει ο αδιαφανής προσδιορισμός της ρήτρας».
Το πρόβλημα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, σύμφωνα με τον κ. Τσιαφούτη, άρχισε να ανακύπτει από τα τέλη του 2019 στις συμβάσεις κυμαινόμενων τιμολογίων μέχρι που «τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες ενός πραξικοπήματος με πολλούς εναλλακτικούς παρόχους να τροποποιούν μονομερώς τα σταθερά σε κυμαινόμενα τιμολόγια αυθαίρετα και παράνομα».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει καταθέσει ήδη δύο συλλογικές αγωγές με την πρώτη για ακύρωση της ρήτρας να έχει ξεκινήσει πριν τις μεγαλες αυξήσεις: «Εφόσον η έκβαση είναι θετική, τα αποτελέσματα θα καλύψουν όλους τους καταναλωτές συλλήβδην, ενώ προστατεύονται και οι μικρές επιχειρήσεις καθώς ο νόμος για τις καταχρηστικές ρήτρες καλύπτει υπό προυποθέσεις και τους επιχειρηματίες, σύμφωνα με τον κ. Τσιαφούτη.
Συλλογικές αγωγές έχει καταθέσει και το ΙΝΚΑ, ενώ και οι δύο οργανώσεις απηύθυναν κάλεσμα στους καταναλωτές να συμμετάσχουν σε αυτές. Η πρώτη αγωγή του ΙΝΚΑ κατά της ΔΕΗ έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί την 1η Ιουνίου.
- «Καλούμε όλον τον κόσμο να συμμετάσχει στη συλλογική αγωγή να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει πληρώσει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην κοινωνία μία αναγκαστική αλλαγή στάσης ζωής, την οποία δεν είχαν καταφέρει να επιφέρουν έως τώρα ούτε τα δέκα χρόνια των μνημονίνων ούτε τα δύο της πανδημίας» τόνισε ο Γιάννης Λεχουρίτης από το ΙΝΚΑ.
Προσέθεσε ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταθέσουν ο καθένας τη δική του αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουν στη συλλογική αγωγή.
«Θα είναι θετικό να ενδυναμωθεί σημαντικά αυτή η κινηση ώστε να τα αιτήματα να γίνουν αποδεκτά νομοθετικα από την Πολιτεία. Αλλιώς αυτά που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως μέτρα δε θα έχουν για μας καμία σημασία διότι μπορεί ακόμα και 1 ευρω να εχει αξία αλλά εάν κάποιος επαγγελματίας πληρώνει 5.000 ή 8.000 και πάρει πίσω 600 ευρώ πρόκειται να σωθεί η επιχειρήσή του ή να μειώσει τις τιμές; Ούτε το ένα ούτε το άλλο πρόκειται να συμβεί».
Διευκρίνισε πως το ΙΝΚΑ δε συνιστά τη μη πληρωμή των λογαριασμών:
- «Δεν είμαστε από το κίνημα <δεν>. Εμείς λέμε <ρυθμίστε> ώστε να μη σας κόψουν το ρεύμα. Και απαιτούμε να μην κόβεται το ρεύμα σε κανέναν μέχρι να γίνει η οριστική εκδίκαση της υπόθεσης και η κυβέρνηση να νομοθετήσει τη διακοπή εφαρμογής της ρήτρας αναπαροσαρμογής».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνων, Δημήτρης Βερβεσός τόνισε ότι ο ΔΣΑ αλλά και η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων θα συνδράμει όλες τις καταναλωτικές ενώσεις στον νομικό αγώνα που έχουν ξεκινήσει και όλους τους πολίτες. Σημείωσε ότι στην περίπτωση των επιχειρηματιών τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθως δε φαίνεται να καλύπτονται συνολικά από τις συλλογικές αγωγές όπως οι οικιακοί καταναλωτές.
Ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη δεδικασμένες περιπτώσεις για τις χρεώσεις, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα προσβολής των τιμών για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο Κανονισμός, τον οποίο επικαλούνται οι πάροχοι και ενημερώνουν με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης δεν ανταποκρίνεται στις προυποθέσεις που θέτει το ενωσιακό δίκαιο.
«Βαζουμε ένα κοινωνικό αγαθό σε έναν ιδιότυπο χρηματιστηριακό τζόγο. Είναι ένας νόμιμος τζόγος που τον έχουμε θεσπίσει με κανόνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερβεσός.
Το κόστος της ενέργειας, το οποίο έχει εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προυπολογισμούς, κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή και στις ελληνικές επιχειρήσεις, την ώρα μάλιστα που ο Μάιος εκτιμάται από την αγορά ότι θα είναι ο χειρότερος μήνας από το 1980 σε επίπεδο πληθωρισμού:
“Είναι δεδομένο ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 10,5% με 11% που σημαίνει ανατιμήσεις. Και από την άλλη λογαριασμούς με ρήτρα θα πληρώσουμε κανονικότατα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Κι αυτό ενώ ήδη 1 εκατομμύριο λογαριασμοί είναι καθυστερημένοι. Το ενεργειακό θέμα για κάποιους θα είναι καταστροφή» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου συμπληρώνοντας πως είναι κρίσιμο να εξειδικευτούν το συντομότερο δυνατό τα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Ιούλιο. Προσέθεσε ότι οι καταναλωτές παθαίνουν ηλεκτροπληξία όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς και αναρωτήθηκε γιατί έπρεπε να χαθεί τόσος χρόνος μέχρι να ληφθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ποιος ωφελήθηκε απ΄αυτήν την στρέβλωση.
Οσο για την κατάσταση των επιχειρήσεων, υπενθύμισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις χρωστούσαν 265 δισ. ευρώ χωρίς τα κόστη της ηλεκτρικής ενεργειας, ενω η ανάκαμψη μάλλον αργεί: «Το Πάσχα η μείωση του τζίρου ήταν από 60% έως και 70% στην ενδυση και την υπόδηση. Προφανώς οι καταναλωτές έφυγαν αυτήν την περίοδο, αλλά φαίνεται πως χάλασαν όλα τους τα χρήματα σε διόδια, καύσιμα και μετακινήσεις και δεν έδωσαν ούτε ευρώ σε ο,τιδήποτε άλλο».
Ο κλάδος, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένει να ανακοινωθεί μείωση στον ΦΠΑ σε βασικά είδη από το 13% στο 6% και του ειδικού φόρου στα καύσιμα και να στηριχτουν οι επιχειρήσεις με αυξηση των δόσεων όλων των οφειλών τους στις 120.
«Είναι απαραίτητο να πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση να σταματησει η εφαρμογή της ρήτρας με τον τρόπο που γίνεται και να διασφαλιστει ότι σε κανένα νοικοκυριο και σε καμία επιχείρηση δε θα υπάρξει αποκοπή της ρευματοδότησης. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορεί να εμπορευματοποιείται. Είναι κάτι που θα οδηγήσει επιχειρήσεις στο κλείσιμο και τα νοικοκυρια σε μια ιδιότυπη ομηρία» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιωργος Καββαθάς.
Πηγή: ethnos.gr