Αντιπολίτευση: Σε διαρκή εγρήγορση για ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού – Οι 4 περιφέρειες κλειδιά που στοχεύει ο Τσίπρας

 Αντιπολίτευση: Σε διαρκή εγρήγορση για ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού – Οι 4 περιφέρειες κλειδιά που στοχεύει ο Τσίπρας

Ο Μάιος είναι ο μήνας των Συνεδρίων των κομμάτων, καθώς το «τέλος» της πανδημίας επιτρέπει πλέον τη διεξαγωγή όλων εκείνων των δια ζώσης κομματικών εκδηλώσεων που είχαν ανασταλεί λόγω των υγειονομικών περιορισμών και των μετακινήσεων. Στα κόμματα όμως βρίσκεται σε εξέλιξη και ένας οργασμός διεργασιών στο παρά πέντε των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων με το σκηνικό να θυμίζει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που κανείς δεν την αρνείται ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και επιμένει να τοποθετεί το χρόνο των εθνικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Στην αριστερά και κεντροαριστερά τα πράγματα είναι σαφώς πιο σύνθετα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δυόμιση μήνες θα έχει στήσει δυο φορές εσωκομματικές κάλπες και το ΚΙΝΑΛ πλησιάζει στην οριστική αναβάπτισή του με το ιστορικό λογότυπο και όνομα επιστρέφοντας στο ΠΑΣΟΚ και πάλι μέσω εσωκομματικής κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση οι κάλπες όπου κι αν αυτές στήνονται είτε σε επιμελητήρια και σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις, είτε αφορούν κορυφαίες κομματικές διεργασίες από την εκλογή του αρχηγού μέχρι δημοψηφισματικού χαρακτήρα αποφάσεις για κορυφαίες αποφάσεις αποτελούν ένα υψηλού συμβολισμού μέσο πολιτικής έκφρασης είτε αποδοκιμασίας είτε επιδοκιμασίας για τα όσα συντελούνται στην πολιτική ζωή της χώρας.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ δεν αρνούνται αυτό το χαρακτήρα της κάλπης με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να έχει σαφώς περιγράψει την κάλπη της δικής του εκλογής ως προέδρου του κόμματος να αποτελεί και το πρώτο ηχηρό μήνυμα στην ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Περιφέρειες κλειδιά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαταλείπει τη στρατηγική της απευθείας και αδιαμεσολάβητης επαφής του με τους πολίτες και τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες μέχρι την κάλπη της 15ης Μαΐου θα πυκνώσει τις περιοδείες του στις γειτονιές της Αττικής και στην περιφέρεια.

Στο πρόγραμμά του εκκρεμούν επισκέψεις σε τέσσερις μείζονος σημασίας περιοχές της χώρας με ιδιαίτερο συμβολισμό και αξία για τη μάχη που συντελείται στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, αλλά και για την αναστροφή του πολιτικού κλίματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή τους το Ηράκλειο επιστρέφει στην Κρήτη και βάζεις το στόχαστρό του τώρα τα Χανιά.

Η εκλογική περιφέρεια του Παύλου Πολάκη είναι από τους νομούς κλειδιά που επηρεάζουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει μια πιο δυναμική παρουσία στην έδρα του κ. Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί και το κλίμα δυσαρέσκειας εξαιτίας της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που μαστίζουν το νησί.

Το νησί αποδεικνύεται η πιο δύσκολη παρτίδα στο πολιτικό σκηνικό με τους δυο αντιπάλους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να έλκουν την καταγωγή τους από εκεί και σε μεγάλο βαθμό οι μηχανισμοί τους είναι συμπαγείς και με ισχυρή δικτύωση.

Ο κ. Τσίπρας έχει «κατέβει» ήδη δυο φορές στην Κρήτη και ετοιμάζεται και για την τρίτη επίσκεψή του από τον περασμένο Οκτώβριο και το κλίμα που εισπράττει το επιτελείο του εμπνέει αισιοδοξία για τη δυναμική που εξακολουθεί να διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου η προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα στους Κρητικούς ήταν ενδεικτική των προθέσεών του απέναντι στον βασικό ανταγωνιστή του με επίκληση των αντιδεξιών αντανακλαστικών τους και καρφιά για τις ίσες αποστάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στη Δεξιά.

Δυτική Ελλάδα

«Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε» είπε από την Πάτρα προ ενός μηνός ο κ. Τσίπρας στην πάλαι ποτέ έδρα του ανδρεοπαπανδρεϊσμού χρησιμοποιώντας τη φράση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το μακρινό 2009 πριν την οικονομική κρίση και τα μνημόνια.

Η απώλεια της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις περιφερειακές εκλογές ήταν ένα πλήγμα συνολικά και το ΚΙΝΑΛ και για το ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε τον πρώην περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Με σαφή στόχο τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων στην προοδευτική παράταξη ο κ. Τσίπρας έχει εντάξει στο καλεντάρι του και την Δυτική Ελλάδα στο δρόμο προς τη 15η Μάη.

Εξίσου σημαντικές θεωρούνται και οι περιφέρειες Κεντρικής Ελλάδας και Μακεδονίας που αναμένεται να είναι οι επόμενοι δυο σταθμοί του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτές θεωρούνται από τις δύσκολες περιφέρειες όχι μόνο εξαιτίας της διασποράς των ψηφοφόρων στα κόμματα αλλά θεωρούνται δύσκολες περιφέρειες από όλα τα κομματικά επιτελεία εξαιτίας και της επιβάρυνσής τους από τα προβλήματα που δημιουργεί η ακρίβεια, η ανεργία και το ζήτημα της ενέργειας.

Εξάλλου ο κ. Τσίπρας ψηλά στην ατζέντα του ακόμη και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συμμετοχής στις κομματικές κάλπες διατηρεί και θα συνεχίσει να κρατά ψηλά στην αντιπολιτευτική του τακτική το ζήτημα της κρίσης στην οικονομία, την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος που γονατίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Σύγκριση

Στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή της ΚΕ και του προέδρου κάλπες στήνει και το ΚΙΝΑΛ για να αλλάξει το όνομά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να υποστεί τη βάσανο της αναπόφευκτης σύγκρισης με τη συμμετοχή των 270.000 που προσήλθαν στην κάλπη του περασμένου Δεκεμβρίου αλλά και εκείνους που θα προσέλθουν στις κάλπες της 8ης Μαΐου από τους πάνω από 180.000 που σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν εγγραφεί μέλη του κόμματος.

Η Κουμουνδούρου εκκινεί από τις 61.500 μέλη και ο κ. Τσίπρας δίνει και ένα προσωπικό στοίχημα για την προσέλκυση περισσότερων ψηφοφόρων του πιο κοντά στο κόμμα με την εγγραφή τους στο μητρώο.

Κίνητρο για τις νέες εγγραφές το εσωκομματικό ηλεκτρονικό δημοψήφισμα που θα γίνει με το ερώτημα της συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας και με ποιόν. Οι παράλληλες αυτές διαδικασίες πάντως σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζονται ως αμιγώς κομματικές υποθέσεις και από τα ίδια τα κομματικά επιτελεία που βρίσκονται επι ποδός πολέμου εν όψει ενός εκλογικού αιφνιδιασμού.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών και του Συνεδρίου της ΝΔ το πεδίο πλέον πολιτικά θα έχει οριοθετηθεί από όλους τους παίκτες στην πολιτική σκακιέρα καθώς και ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει ανταποκριθεί και στη δική του «υποχρέωση» απέναντι και στο κόμμα του να εγκρίνει μέσω του Συνεδρίου στα τέλη Μαΐου τη δική του κυβερνητική και προγραμματική πρόταση.

Σχετικά Άρθρα