Τσόμσκι για Πούτιν: Οι εγκληματίες πολέμου θα έπρεπε να συλλαμβάνονται και να δικάζονται
Χωρίς να αποκλείει την αποστολή όπλων, χαρακτηρίζει «ηρωική και απόλυτα δικαιολογημένη» την αντίσταση των Ουκρανών
Όντας γιος Λευκορωσίδας και με πατέρα η οικογένεια του οποίου διέφυγε από την Ουκρανία το 1913 (“ο τελευταίος γνωστός συγγενής δολοφονήθηκε το 1942 από Ουκρανούς ναζί”, λέει), ο Νόαμ Τσόμσκι έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη χώρα, για την οποία μίλησε σε συνέντευξη στην Corriere della Sera της Τρίτης.
Αφού μνημονεύει τις προειδοποιήσεις επιφανών Αμερικανών, από τον Κίσσινγκερ ώς τον Κέναν, να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, καταδικάζει ευθέως τη ρωσική εισβολή και τον Πούτιν.
Ερωτηθείς μάλιστα αν πρέπει να δικαστεί, λέει: “Επί της αρχής, οι εγκληματίες πολέμου θα έπρεπε να συλλαμβάνονται και να δικάζονται. Στην πράξη, οι ισχυροί είναι αυτοάνοσοι. Μόνο οι αδύναμοι και οι ηττημένοι υπόκεινται σε δίκες για τα εγκλήματά τους” απαντά στον Λούκα Μαστραντόνιο.
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ποια ιστορικά προηγούμενα του θυμίζει η σημερινή κατάσταση, μνημονεύοντας “την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και την εισβολή στην Πολωνία από τον Χίτλερ και τον Στάλιν”, τονίζει πως η “ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά παράδειγμα αυτού που το δικαστήριο της Νυρεμβέργης αποκάλεσε ‘υπέρτατο διεθνές έγκλημα’, το οποίο διαφέρει από τα άλλα εγκλήματα πολέμου κατά το ότι εμπεριέχει το άθροισμα όλων των κακών.
Εκτέλεσαν γνωστό άνθρωπο της νύχτας στα Δερβενοχώρια – Τραυματίστηκε η κόρη του
Στην περίπτωση του Ιράκ, αυτό περιλαμβάνει την υποκίνηση εθνοτικών συγκρούσεων που διέλυσαν τη χώρα και την περιοχή, την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους και άλλες φρικαλεότητες”, λέει για να συμπληρώσει πως “είναι πολύ νωρίς για να τοποθετηθούμε ως προς ‘το κακό ως το άθροισμα όλων των κακών’, αλλά είναι ήδη ουσιαστικό, ανεξαρτήτως των φρικαλεοτήτων στην Ουκρανία. Ανέστρεψε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πυροδοτώντας ευφορία στους μεγαλοπαραγωγούς πετρελαίου, που, απελευθερωμένοι από τις οχλήσεις των περιβαλλοντολόγων, επαινούνται ως σωτήρες του πολιτισμού, ενώ αποκομίζουν τεράστια κέρδη και επιταχύνουν την παγκόσμια καταστροφή. Η εισβολή αποτελεί επίσης απειλή πυρηνικού πολέμου, που θα μπορούσε γρήγορα να καταστεί τερματικός”.
“Ο Ζελένσκι επικρίνεται ως μαριονέτα του ΝΑΤΟ, ενώ άλλοι τον εγκωμιάζουν ως μοντέρνο ήρωα. Εσείς τι λέτε;” ρωτάει ο δημοσιογράφος και ο Τσόμσκι απαντά: “Ο Ζελένσκι επέδειξε μεγάλο θάρρος και ακεραιότητα καθοδηγώντας την Ουκρανία στην υπεράσπιση από τη δολοφονική επιθετικότητα”.
“Είστε ευνοϊκός στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία;” ερωτάται και απαντά: “Μέλημά μας πρέπει να είναι η μοίρα των Ουκρανών. Ο τρόπος για να σωθούν από περαιτέρω καταστροφή είναι να προχωρήσουμε σε μια διπλωματική λύση. Η αποστολή των όπλων θα πρέπει να αποφασιστεί με βάση το αν θα βοηθήσει ή θα βλάψει τα θύματα στην Ουκρανία.
Αμφότερα τα σενάρια είναι πιθανά, προφανώς”, λέει, ενώ, κληθείς να απαντήσει στη σύγκριση με την ιταλική αντίσταση στους ναζί, μια συζήτηση που έχει ανοίξει στη γειτονική χώρα, ο Τσόμσκι δηλώνει: “Υπάρχουν, φυσικά, πολλές διαφορές μεταξύ της ιταλικής παρτιζάνικης αντίστασης και της καθοδηγούμενη από τον στρατό ουκρανικής αντίστασης κατά της ρωσικής επίθεσης. Η κρίσιμη ομοιότητα είναι ότι αμφότερες είναι ηρωικές και πλήρως δικαιολογημένες”. Τέλος, θεωρεί ότι “τα λαϊκά κινήματα οφείλουν να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις τους να επιτρέψουν στον ΟΗΕ να δράσει ανεξάρτητα. Δεν είναι ένα αδύνατο όνειρο, αλλά θα χρειαστεί πολλή δουλειά”.