Βαρύ οπλισμό στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία – Κρεμλίνο: Ακόμη δεν έχει απαντήσει ο Ζελένσκι στο ειρηνευτικό σχέδιο
Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων οβίδων, πυρομαχικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), βαρέως πυροβολικού με πυροβόλα τύπου Howitzers και πυρομαχικά ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν τόνισε ότι αυτά τα όπλα «θα πάνε απευθείας στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters που αναμεταδίδει και το Sky News, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα σχέδια για απαγόρευση ελλιμενισμού πλοίων που συνδέονται με τη Ρωσία από τα αμερικανικά λιμάνια.
Αυτή θα είναι η τελευταία προσπάθεια των δυτικών συμμάχων να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει φτάσει την 57η ημέρα.
Πηγές είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Λευκός Οίκος θα εκδώσει σύντομα μια προκήρυξη με περισσότερες λεπτομέρειες.
Πάντως, ήδη από τις αρχές Μαρτίου υπήρχαν αναφορές ότι μια τέτοια απαγόρευση ήταν υπό εξέταση από την Ουάσιγκτον.
Σημειώνεται ότι το 2021, πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία πραγματοποίησαν 1.800 επισκέψεις σε λιμάνια των ΗΠΑ.
«Η Μόσχα περιμένει τις απαντήσεις»
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα περιμένει ακόμη την απάντηση της Ουκρανίας στις γραπτές προτάσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών, και διερωτήθηκε γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγνοεί το έγγραφο με τις προτάσεις.
Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν έχει δει ούτε έχει ακούσει για το έγγραφο που το Κρεμλίνο είπε ότι έχει στείλει. «Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, όπως είπα και χθες, οι διατυπώσεις μας, στην ουσία στην τελευταία τους εκδοχή, διαβιβάσθηκαν στους συνομιλητές μας, στην ουκρανική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ενημερώθηκε για τη δήλωση του Ζελένσκι «η οποία εγείρει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το γιατί κανένας δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι για τις εκδοχές που υπάρχουν στο κείμενο».
Οι δηλώσεις που γίνονται εκατέρωθεν δείχνουν να υπογραμμίζουν το χάσμα που υπάρχει στις θέσεις των δύο πλευρών αλλά κα την πενιχρή κατάσταση της μεταξύ τους επικοινωνίας, οκτώ εβδομάδες αφού η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της και τα άρματα μάχης στην Ουκρανία και τρεις εβδομάδες μετά τις τελευταίες απευθείας συνομιλίες που είχαν στις 29 Μαρτίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει στις 12 Απριλίου ότι οι συνομιλίες έφθασαν σε αδιέξοδο. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας είχε δηλώσει την Τρίτη ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επαναληφθούν λόγω της πολιορκίας της Μαριούπολης καθώς η Μόσχα θέλει να ενισχύσει τις θέσεις της για τη νέα στρατιωτική επίθεσή της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ