Πορτοσάλτε: Οι λογαριασμοί του ρεύματος δεν πρέπει να γίνουν ο ΕΝΦΙΑ του Μητσοτάκη
Άρθρο σχετικά με την καλπάζουσα ακρίβεια που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση, γράφει ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Άρης Πορτοσάλτε.
Σε άρθρο του στο σάιτ του ΣΚΑΪ με τίτλο «Οι λογαριασμοί του ρεύματος δεν πρέπει να γίνουν ο ΕΝΦΙΑ του Μητσοτάκη» ο Πορτοσάλτε αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε έως τώρα αποτελεσματικά τους πολίτες και «βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας, καθώς σφυροκοπείται από την κοινωνία. Οι λογαριασμοί του ρεύματος φέρνουν εκνευρισμό, ένταση, απογοήτευση κ προφανώς θυμό στους πολίτες. Είτε έχουν δίκιο, είτε άδικο».
Πώς εντοπίστηκε η 15χρονη μαζί με την 17χρονη φίλη της στον Άγιο Παντελεήμονα – “Μίλησαν” οι κάμερες
Σε άλλο σημείο του άρθρου ο Άρης Πορτοσάλτε γράφει ότι η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ρεύματος «δεν αναχαίτισε την υποβόσκουσα μουρμούρα. Η διαρκώς αυξανόμενη τιμή του φυσικού αερίου συνέχιζε να καθορίζει χρηματιστηριακά την, επίσης, βαρύτατη τιμή του ρεύματος. Τέλος Φεβρουαρίου 2022 ήρθε κρίση πάνω στην κρίση με τον ρωσικό πόλεμο. Οι τιμές, συνάρτηση γεωπολιτικών και στρατιωτικών συνθηκών, εξακολουθούν ως σήμερα να διαμορφώνονται σε περιβάλλον ακραίων αντιδράσεων. Η κυβέρνηση στριμωγμένη στη γωνία»
Όμως, ο ίδιος δεν είναι το ίδιο επιεικής και στην κριτική του για τους πολίτες αφού όπως γράφει παραδοσιακά συνηθίζουν «να αντιδρούν στην εξουσία, ακόμη κι αν είναι σε μεγάλο βαθμό επιλογή τους ή φίλα προσκείμενη»
Αναλυτικά:
Δεν κρύβεται. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας, καθώς σφυροκοπείται από την κοινωνία. Οι λογαριασμοί του ρεύματος φέρνουν εκνευρισμό, ένταση, απογοήτευση κ προφανώς θυμό στους πολίτες. Είτε έχουν δίκιο, είτε άδικο. Η κυβέρνηση, καμία κυβέρνηση, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την γενικευμένη οικονομική διαταραχή, με πληθωρισμό, μείωση αγοραστικής δύναμης του νοικοκυριού, τις συνέπειες του ευρωπαϊκού πολέμου που διεξάγει ο εισβολέας Πούτιν στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε με την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, όταν το περασμένο φθινόπωρο εκδηλώθηκαν οι παρενέργειες από τη διετή κρίση του κορωνοϊού. Το μέτρο δεν αναχαίτισε την υποβόσκουσα μουρμούρα. Η διαρκώς αυξανόμενη τιμή του φυσικού αερίου συνέχιζε να καθορίζει χρηματιστηριακά την, επίσης, βαρύτατη τιμή του ρεύματος. Τέλος Φεβρουαρίου 2022 ήρθε κρίση πάνω στην κρίση με τον ρωσικό πόλεμο. Οι τιμές, συνάρτηση γεωπολιτικών και στρατιωτικών συνθηκών, εξακολουθούν ως σήμερα να διαμορφώνονται σε περιβάλλον ακραίων αντιδράσεων. Η κυβέρνηση στριμωγμένη στη γωνία. Στην ελεύθερη Δυτική κοινωνία διατυπώνονται πλήθος προσεγγίσεων, επισημαίνονται τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος, εκφράζονται απόψεις που παροτρύνουν τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εντός ΕΕ να συντονιστούν ακόμη περισσότερο προς μια κοινή έκφραση και δράση. Το ίδιο ζητά ο Κ. Μητσοτάκης εντός της ΕΕ. Καθόλου εύκολα πράγματα, όταν πρόκειται να συγκεραστούν συμφέροντα. Μένει η ελπίδα πως την τελευταία στιγμή η Ευρώπη θα κάνει πάλι τη διαφορά. Αντιθέτως τα ανελεύθερα καθεστώτα της απολυταρχίας στη Ρωσία και στην Κίνα, δεν ζορίζονται από την πολυφωνία της κοινωνίας τους. Εκεί η διαφωνία απαγορεύεται και αν επιμείνει εξοντώνεται.
Οι λογαριασμοί ρεύματος αφορούν σε πολίτες της Ελλάδας, κράτους μέλους της ΕΕ, με παράδοση να αντιδρούν στην εξουσία, ακόμη κι αν είναι σε μεγάλο βαθμό επιλογή τους ή φίλα προσκείμενη. Οι πολίτες δεν έχουν όλοι δίκιο στις αιτιάσεις τους. Κάποιοι, έχοντας συνηθίσει στην αλόγιστη χρήση του ρεύματος συνδεδεμένου με την παροχή θέρμανσης στην κατοικία δεν πήραν εγκαίρως μέτρα ατομικής προστασίας. Αφέθηκαν, δεν μείωσαν την κατανάλωση τους. Οι λογαριασμοί καταφθάνουν με υπέρογκα ποσά. Η κρατική επιδότηση είναι κάτι σαν ασπιρίνη. Αναγκαία μια πιο δραστική υποστήριξη που θα μειώνει περαιτέρω τη ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν υπάρχει ακόμη. Κατά συνέπεια ένας στους δυο πολίτες αδυνατεί, όπως λέγεται, να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Τα χρέη συσσωρεύονται και η κακή διάθεση των πολλών γίνεται βουνό. Ο λογαριασμός του κόστους καταλήγει στην κυβέρνηση. Δέχεται το χτύπημα αδιαμαρτύρητα, ακόμη κι αν έχει δίκιο για τις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα. Δεν θα την ακούσει κανείς. Αλλά και να την ακούσει δεν θα την δικαιολογήσει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζει μια πολύ κακή στιγμή στο τρίτο έτος της πολιτικής διαδρομής της.
Το σκηνικό παγκόσμιο. Η Δύση, ο ελεύθερος κόσμος, η ελεύθερη οικονομία, έχει παγιδευτεί από τις επιλογές της. Προσδέθηκε σε ανελεύθερα, απολυταρχικά καθεστώτα για να προμηθεύεται πρώτες ύλες και φθηνότερα προϊόντα. Από τη μια η Ρωσία με τον πόλεμο της, από την άλλη η Κίνα με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό προκαλούν οικονομικη πίεση ως απάντηση στον αποκλεισμό της ρωσικής οικονομίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Έτσι, εντείνεται η δυσαρέσκεια, αυξάνεται η ανασφάλεια των πολιτών. Ως λύση ορισμένοι επιλέγουν να οχυρωθούν πίσω από την άρνηση τους για την κανονικότητα και να στρατεύονται σε ακραίους σχηματισμούς είτε της αριστεράς είτε τις δεξιάς, συνήθως για το θεαθήναι και την ατομική εκτόνωση. Φυσικά, η στείρα αντίδραση δεν φέρνει τη λύση.
Ούτε εύκολες λύσεις υπάρχουν. Οι υποσχέσεις που αραδιάζει ο Α. Τσίπρας είναι απλώς πολιτικό μάρκετινγκ. Η ίδια πραμάτεια του 2015 σε διαφορετική συσκευασία. Το θέμα είναι οι αντικειμενικές δυνατότητες της κυβέρνησης. Ένας μεγάλος λαϊκισμός, σαν ρελάνς στον ΣΥΡΙΖΑϊκό είναι μια πρόταση. Ακούγεται ανεπαρκής, καθώς η πραγματικότητα ευνοεί τον γνωστό λαϊκιστή, τον θεωρούμενο ικανότερο στην παραπλάνηση του εκλογικού σώματος. Παρά την πρωθυπουργική του θητεία ο Α. Τσίπρας χρησιμοποιεί το ίδιο προϊόν προκειμένου να επιστρέψει στην εξουσία. Και μόνο ότι υιοθετεί τον όρο «Ανατροπή», ξέροντας ότι στη Δημοκρατία δεν ανατρέπονται οι κυβερνήσεις παρά εναλλάσσονται ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, σημαίνει ότι ο Α. Τσίπρας ψέλνει το τροπάριο του 2015.
Άρα, τα μάτια στραμμένα στον Κ. Μητσοτάκη. Τι μπορεί να κάνει; Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε έως τώρα αποτελεσματικά τους πολίτες. Η διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος είναι δύσκολο, στρυφνό, απολύτως τεχνικό θέμα, που όμως θα έπρεπε να περιγράφεται δημοσίως. Μόνο η ουσιαστική ενημερωση καταπολεμά τον λαϊκισμό σε συνδυασμό με την έγκαιρη προειδοποίηση για αυτοπεριορισμό. Εννοείται ότι υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν περιμένουν κεντρικές οδηγίες, προσαρμόζονται στα δεδομένα, αλλά δεν περιορίζουν τη δυσαρέσκεια και την ευκαιρία που αναζητούν οι ακραίοι αριστεροδεξιοί για εκτράχυνση. Αυτή απαντάται μόνο από κυβερνητικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αναμένονται προσεχώς.
Τον ΣΥΡΙΖΑ στοιχειώνει το κυβερνητικό του παρελθόν. Στο πρόσφατο συνέδριο με το οποίο ο Α. Τσίπρας άλλαξε τον χαρακτήρα του κόμματος, σε αρχηγικό, καταγράφηκαν ενδιαφέροντα στιγμιότυπα. Σ’ ένα από αυτά, ομιλητής ο Π. Σκουρλέτης καταγγέλει το νεοφιλελεύθερο Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο συγκροτήθηκε στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα, υπ. Οικονομικών τον Ε. Τσακαλώτο κ υπ. Ενέργειας τον Γ. Σταθάκη. Εννοείται ότι ο σύντροφος Σκουρλέτης κρατούσε το φανάρι ως υπουργός, αλλά δεν ένιωσε την ανάγκη να παραιτηθεί καταγγέλλοντας το Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο τότε ήταν αριστερό. Σήμερα στα χέρια του Μητσοτάκη έγινε..νεοφιλελεύθερο.
Αυτά, όμως, η κυβέρνηση αποφεύγει να τα υπενθυμίσει..
Στον ΣΥΡΙΖΑ, επενδύουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για την επιστροφή τους στην διακυβέρνηση. Ακούγεται σαν αστείο, αλλά έτσι κι αλλιώς το 2015 η επέλαση προς την εξουσία βασίστηκε στον ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Στην ανέχεια πολιτικής και επιχειρημάτων ο ΣΥΡΙΖΑ βαπτίζει τα τιμολόγια του ρεύματος ως τον ΕΝΦΙΑ του Μητσοτάκη και ποντάρει τα ρέστα του!
Για τον πρωθυπουργό εξακολουθούν να μην υπάρχουν δραματικές αλλαγές. Εξακολουθεί να παίζει μονότερμα, αλλά εξακολουθεί να τρυπάει τα δικά του δίχτυα.
Αυτό, προφανώς, δεν μπορεί να κρατήσει πολύ..
Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση.