New York Times: Τι θα συμβεί εάν ο Έλον Μασκ “κατακτήσει” το Twitter
Οι απόψεις ξεχύθηκαν, 280 χαρακτήρες τη φορά, για το αν ήταν καλό ή κακό που ο Έλον Μασκ είχε προσφερθεί να αγοράσει το Twitter για περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια και να το κρατήσει ιδιωτικό. Ο Τζέρεμι Πίτερς επιχειρεί να αναλύσει στους N.Y Times τι θα συμβεί εάν ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος πάρει τον έλεγχο του Twitter.
Η πολιτική ενός ατόμου υπαγόρευε χαρακτηριστικά πώς ένιωθαν: οι Συντηρητικοί το επευφημούσαν ως νίκη για την ελευθερία του λόγου. Οι φιλελεύθεροι ανησυχούσαν ότι η παραπληροφόρηση θα εξαπλωθεί ανεξέλεγκτη εάν ο Μασκ ακολουθούσε το σχέδιό του να διαλύσει τον τρόπο με τον οποίο το κοινωνικό δίκτυο παρακολουθεί περιεχόμενο.
Αλλά αυτό που κανείς δεν φαινόταν να μπορεί να πει με βεβαιότητα ήταν τι είδους πολιτική φιλοσοφία πιστεύει ο ίδιος ο αινιγματικός δισεκατομμυριούχος.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο 50χρονος Μασκ, ο οποίος γεννήθηκε στη Νότια Αφρική και έγινε Αμερικανός πολίτης μόλις το 2002, εκφράζει απόψεις που δεν ταιριάζουν απόλυτα στο δυαδικό, αριστερό-δεξιό πολιτικό πλαίσιο αυτής της κομητείας.
Η προσφορά του δισεκατομμυριούχου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια και να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως αναφέρει ο Πίτερς (διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο), ο Μάσκ συχνά περιγράφεται ως ελευθεριακός, αν και αυτή η ετικέτα αποτυγχάνει να καταγράψει πόσο παράδοξη και τυχαία μπορεί να είναι η πολιτική του. Δεν του λείπουν απόψεις για τα πιο συναφή και διχαστικά ζητήματα της εποχής, από τα lockdown για τον Covid-19 («φασιστικά», τα αποκάλεσε ) μέχρι τους περιορισμούς της μετανάστευσης («Πολύ διαφωνώ», είπε .)
Δεν υπάρχει μεγάλη συνέπεια στις διάφορες δημόσιες δηλώσεις του ή στα άφθονα σχόλια του στο Twitter — εκτός από το ότι συχνά ευθυγραμμίζονται με τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Και παρά την έντονη κομματική αντίδραση στην αυτόκλητη προσπάθειά του να αγοράσει το Twitter, η αδιαφανής πολιτική του καθιστά δύσκολο να πει κανείς εάν η χαρά και ο φόβος για το πώς θα διοικούσε την εταιρεία είναι δικαιολογημένοι.
Έχει διαφωνήσει κατά των ομοσπονδιακών επιδοτήσεων, αλλά οι εταιρείες του έχουν επωφεληθεί από δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα από ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις. Έχει αντιταχθεί σθεναρά στο συνδικαλισμό, επικρίνοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι πρότεινε έκπτωση φόρου για τα ηλεκτρικά οχήματα που παράγονται από συνδικαλιστές.
Ο Έλον Μασκ είναι συνιδρυτής της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, της Tesla, και παραιτήθηκε από τα επιχειρηματικά συμβούλια του πρώην προέδρου Donald J. Trump μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Πρόσφατα, όμως, συγκρούστηκε με περιβαλλοντολόγους επειδή ζήτησαν άμεση αύξηση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου,καθώς δεν θα ήταν χρήσιμο για τις δικές του επιχειρήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την ηλιακή ενέργεια.
Ο Μασκ είπε ότι ήταν εγγεγραμμένος ανεξάρτητος όταν ζούσε στην Καλιφόρνια, την πολιτεία που άφησε περίφημα και δυνατά για το Τέξας επειδή είπε ότι το επιχειρηματικό της κλίμα είχε γίνει πολύ αφιλόξενο. Περιέγραψε τον εαυτό του ως «πολιτικά μετριοπαθή», αλλά πρόσθεσε, «Δεν σημαίνει ότι είμαι μετριοπαθής σε όλα τα θέματα».
Οι ανησυχίες του για τον τρόπο με τον οποίο το Twitter λογοκρίνει τώρα το περιεχόμενο απηχούν εκείνες των συντηρητικών ακτιβιστών και πολιτικών που υποστήριξαν ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων είναι φτωχοί κριτές της αλήθειας και δεν πρέπει να εμπλέκονται στον πολιτικό λόγο. Ένα άτομο που έχει συνεργαστεί στενά με τον Μασκ είπε ότι είναι ακλόνητη πεποίθηση του Μασκ ότι σε μια λειτουργική δημοκρατία, είναι δικαίωμα οποιουδήποτε να λέει «ό,τι βλακεία θέλεις». Αυτό το άτομο, που μίλησε ανώνυμα για να μην παραβιάσει την εμπιστοσύνη του Μασκ, πρόσθεσε ξερά: «Κάτι που κάνει κατά καιρούς».
Εάν γινόταν ιδιοκτήτης του Twitter, ο Μασκ είπε ότι θα καταργούσε το τρέχον πρόγραμμα παρακολούθησης και λογοκρισίας περιεχομένου. Οι συντηρητικοί ενθουσιάστηκαν. «Ο Έλον Μασκ φαίνεται να είναι η τελευταία μας ελπίδα», δήλωσε ο Τάκερ Κάρλσον του Fox News.
Πηγή: New York Times