Πάτρα: Κάθε παιδί πέθανε με διαφορετικό τρόπο – Τοξική ουσία, ασφυξία και κεταμίνη “βλέπουν” οι αρχές
Τοξική ουσία (Μαλένα)-ασφυξία (Ίριδα)-κεταμίνη (Τζωρτζίνα); Πώς αντιμετωπίζονται οι τρεις θάνατοι
Διαφορετικό μηχανισμό θανάτου από παιδί σε παιδί, ανάλογα με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, τον πιθανό βαθμό αντίδρασης και συναίσθησης της ενέργειας σε βάρος του, τον τόπο εκδήλωσης των πιθανών εγκληματικών συμπεριφορών, “διακρίνουν” οι ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με τα αίτια θανάτου των τριών παιδιών και επιχειρούν να αποδείξουν με στέρεα και αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία αυτές τις εκτιμήσεις.
Θεωρούν ότι μπορεί η 3,5 χρονών Μαλένα να δολοφονήθηκε με κάποια τοξική ουσία που χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα (πέθανε σε νοσοκομείο), η 6 μηνών Ίριδα με ασφυκτικό μηχανισμό (πέθανε στο σπίτι) και η 9χρονη Τζωρτζίνα πάλι με τοξική ουσία την κεταμίνη (πέθανε σε νοσοκομείο).
Η παραγγελία των δύο Εισαγγελέων, Αντώνη Ελευθεριάνου και Απόστολου Ανδρέου, για νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις των θανάτων Μαλένας και Ίριδας, έφθασαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, με την διερεύνηση να αναλαμβάνουν από κοινού ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Νίκος Καρακούκης και ο Νίκος Καλόγρηας.
Τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος, καθώς θα μπορούν να πάρουν γνωματεύσεις από άλλα εργαστήρια, κυρίως παθολογοανατομικά, όπου θα γίνει ανασκόπηση των πλακιδίων οργάνων των δύο κοριτσιών, και λήψη ιστών από άλλες τομές. Από αυτούς τους ιστούς, ανάλογα με τα ευρήματα των παθολογοανατόμων, μπορούν να γίνουν εξειδικευμένες τοξικολογικές εξετάσεις, που δεν αποκλείεται να αναδείξουν κάποια τοξική ουσία.
Αν δηλαδή ο παθολογοανατόμος εντοπίσει ευρήματα στο ήπαρ, που έχουν προκληθεί από τοξική ουσία, τότε από τους ίδιους ιστούς υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας των απαραίτητων τοξικολογικών εξετάσεων, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό ενδέχεται να αναδείξουν την ουσία που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε. Αν υπάρχει ένα εύρημα που επηρεάζει ένα όργανο, υπάρχει η τεχνολογία αναζήτησης η οποία έχει την δυνατότητα εντοπισμού της ουσίας που μπορεί χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα.
Σημειώνεται πως τα πλακίδια αίματος, μετά από τρία χρόνια, δεν θα μπορούν να προσφέρουν ευρήματα που να συνεισφέρουν στην ιατροδικαστική έρευνα και να αναδείξουν τα αίτια θανάτου και τον πιθανό εξωγενή παράγοντα που τον επέφερε.
Η άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών, που είχε συσταθεί και λειτουργούσε ενδοϋπηρεσιακά, δεν είχε την νομιμοποίηση από την Εισαγγελία, προκειμένου να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, ενώ δεν θα είχαν και νομική ισχύ αυτές. Βέβαια στο πλαίσιο αυτής της έρευνας έχει γίνει μια προεργασία των δύο ιατροδικαστών αναφορικά με τις ενέργειες και το ιατρικό πρωτόκολλο που χρειάζεται να ακολουθήσουν για τους θανάτους των δύο παιδιών προκειμένου να αναδείξουν συντομότερα τα αίτια και τι έχει συμβεί σε αυτά.
Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Μαλένας, οι τοξικολογικές εξετάσεις έγιναν στο ίδιο σύγχρονο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Νίκος Ράικος, όπου έγιναν και της Τζωρτζίνας αναδεικνύοντας την κεταμίνη. Η τοξικολόγος που έκανε τις εξετάσεις στα δείγματα αίματος της Μαλένας, αναφέρει πως δεν εντοπίστηκαν ίχνη κεταμίνης ακόμη και μεταβολή της, στο αίμα του παιδιού. Δηλαδή από τις εξετάσεις μπορεί να μην μπορούσε να εντοπιστεί η κεταμίνη αλλά θα μπορούσε να διαπιστωθεί ο μεταβολισμός της συγκεκριμένης ουσίας από τον οργανισμό του παιδιού, άρα και η χορήγησή της ανεξάρτητα από το αν είχε εντοπιστεί αυτή καθαυτή η ουσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχαν ενδείξεις ή συμπτωματολογία, όσον αφορά τα αίτια θανάτου της Μαλένας, προκειμένου να γίνουν εξετάσεις για πιθανή ύπαρξη βαρέων μετάλλων, κάλιου ή βενζόλιου στον οργανισμό της, που θα μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατό της. Δεν υπάρχουν συμπτώματα από την χορήγηση τέτοιων ουσιών, αλλά δεν αποκλείεται να γίνουν και τέτοιες εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστεί και αυτό το ενδεχόμενο.
Η ολοκλήρωση των νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων για τα αίτια θανάτων των δύο παιδιών αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο, στο πλαίσιο της απόλυτης και αδιαμφισβήτητης τεκμηρίωσης τους. Μια έσχατη ενέργεια, που οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν πως δεν θα προβούν, γιατί δεν θα χρειαστεί, είναι οι εκταφές των δύο παιδιών για την λήψη δειγμάτων τριχών, οστών και περαιτέρω ιστών.
Πηγή: thetoc.gr