Γιατί στο Μαξίμου βλέπουν…πεντακομματική Βουλή- Η δήλωση Πέτσα και τα σενάρια για Μπογδάνο, Κασιδιάρη
Καθόλου τυχαία, απ΄ ότι φαίνεται, δεν εξέφρασε την βεβαιότητά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας (στον Realfm και στους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Πάνο Αμυρά) πως η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική.
Αναφερόταν, αναμφίβολα, στην Βουλή που θα προκύψει από τις δεύτερες κάλπες και όχι αυτές της απλής αναλογικής. Κι αυτό διότι στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πως με πεντακομματική Βουλή και υψηλό ποσοστό κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής το σενάριο της αυτοδυναμίας είναι πιθανότερο.
Το εξηγεί η στήλη “Θεωρείο” της “Καθημερινής:
“…η Ν.Δ. για να πάρει αυτοδυναμία εξαρτάται από τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές το ποσοστό αυτό ήταν 8,1%, ιδιαίτερα υψηλό παρά τη μεγάλη πόλωση που υπήρξε μετά 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και βοήθησε κομβικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίσει με άνεση την αυτοδυναμία. Με το ίδιο ποσοστό κομμάτων εκτός Βουλής αλλά τον νέο πλέον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις δεύτερες εκλογές, η Ν.Δ. χρειάζεται ποσοστό 38% για να εκλέξει 151 βουλευτές. Με 10% ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής η Ν.Δ. θέλει 37,5% για αυτοδυναμία. Με 12% θέλει 37%, με 14% πέφτει στο 36,5%.
Πρόκειται ωστόσο για σενάρια που δύσκολα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, καθώς, αν εξαιρέσουμε τον Μάιο του 2012 που το πολιτικό σκηνικό ήταν σε απόλυτη διάλυση και τα κόμματα εκτός Βουλής έφτασαν το εκτός πραγματικότητας 19%, ουδέποτε τα εκτός Βουλής κόμματα ξεπέρασαν το 10%. Συνεπώς το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τη Ν.Δ. είναι να πλησιάσει στις δεύτερες εκλογές το 37% και με τα κόμματα εκτός Βουλής να ξεπερνούν το 8% να επιδιώξει την αυτοδυναμία. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει κάποια μικρά κόμματα να πάρουν ποσοστά άνω του 2% αλλά ταυτόχρονα να μην μπουν στη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση, σε συνδυασμό με την πιθανότητα να μείνει οριακά εκτός Βουλής ο κ. Βαρουφάκης και το κόμμα του, ΜέΡΑ25, η Ν.Δ. έχει βάσιμες ελπίδες με πεντακομματική Βουλή να πλησιάσει την αυτοδυναμία. Σε περίπτωση ωστόσο εισόδου έξι κομμάτων στη Βουλή, αυτομάτως η αυτοδυναμία καθίσταται αδύνατη…”
Όλα αυτά, ωστόσο, είναι θεωρίες και σενάρια. Διότι και το 37% παραμένει ένα υψηλό ποσοστό, εφόσον η Ν.Δ είναι πρώτο κόμμα, και ως εκ τούτου δύσκολα επιτεύξιμο.
Αφήστε που υπάρχουν και οι “στραβές”. Διότι, μπορεί να …εύχονται στο Μαξίμου το “τρίτο” Φαήλος, Τζήμερος, Μπογδάνος να πάρουν ένα ποσοστό κοντά στο 2% αλλά να μην μπουν στη Βουλή και να διευκολύνουν έτσι -θεωρητικά πάντοτε- την αυτοδυναμία της Ν.Δ, όμως υποτιμούν τους ‘Ελληνες του Κασιδιάρη, για τον οποίο οι δημοσκόποι αφήνουν να εννοηθεί πως μπορεί να ξεπεράσει το όριο του 3%. Όπως και είναι μάλλον λάθος να υποτιμούν το Μερα25 του Γιανη Βαρουφάκη και να θεωρούν περίπου βέβαιο πως θα μείνει εκτός Βουλής.