Δυσοίωνες προβλέψεις στην έκθεση της ΤτΕ για τον πληθωρισμό
Δημοσιοποιούνται οι προβλέψεις της ΤτΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας Θεόδωρου Πελαγίδη, ο οποίος τόνισε ότι «πριν από 2-3 μέρες βγήκε η έκθεση του IMF (σ.σ. ΔΝΤ), που δίνει μέσο πληθωρισμό για το έτος 2022 το 4,5%, ένας αριθμός μάλλον αισιόδοξος», για να προσθέσει με νόημα ότι “θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν υπό τις παρούσες συνθήκες πηγαίναμε σε έναν μ.ο. 4,5%. Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχουμε δραστική αποκλιμάκωση τουλάχιστον το 2ο εξάμηνο».
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ αναμένεται να θέτει τον πήχη ψηλότερα, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται πως θα υιοθετήσει τις προβλέψεις του ΔΝΤ στο κείμενο του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, το οποίο θα καταθέσει. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Μαρτίου, όπου ενδεχομένως να φανεί ότι ξεπέρασε το 9%, σπάζοντας ένα ρεκόρ πολλών ετών. Πάντως και η HSBC ανέβασε στο 6,5% την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό, από 2,4% πριν.
Παράλληλα, θα υπάρξει και αναθεώρηση σχετικά με το μέγεθος του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να αναμένει πτώση πλέον της τάξης των1-2 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις. Με αυτό το δεδομένο, η ανάπτυξη για φέτος και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπολογίζεται στην περιοχή του 3%, ίσως και λιγότερο
Την ίδια ώρα, σε αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022 προχώρησε η Μoody’s. Η μείωση της πρόβλεψης για τη φετινή ανάπτυξη οφείλεται, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, στις αβεβαιότητες που προκαλούν στην ελληνική οικονομία οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Ειδικότερα η Moody’s σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φρενάρει από το 5,2% της προηγούμενης πρόβλεψης στο 3%, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι ακριβείς συνέπειες του πολέμου δεν μπορούν να αποσαφηνιστούν πλήρως, αλλά σίγουρα η χρονική διάρκεια της σύρραξης στην Ουκρανία θα διαμορφώσει το σκηνικό των επιπτώσεων.
Για το χρέος, ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι θα μειωθεί στο 191% στο τέλος της χρονιάς και σταδιακά στο 185% του ΑΕΠ το 2023. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει σε υψηλό επίπεδο, κάτι το οποίο δημιουργεί ανησυχία, αναλόγως και των εξελίξεων που θα υπάρξουν στο οικονομικό πεδίο, μέσα στο επόμενο διάστημα.
Πηγή: avgi.gr