Απεργία: Ηχηρό μήνυμα για την ακρίβεια από χιλιάδες εργαζόμενους
Ηχηρό, δυναμικό και μαχητικό μήνυμα για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας έστειλαν από τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Πειραιά και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας οι εργαζόμενοι με τη σημερινή 24ωρα απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Δεκάδες χιλιάδες απεργοί, εργατικά σωματεία και οργανώσεις της Αριστεράς στην Αθήνα βροντοφώναξαν παράλληλα την αντιπολεμική τους διάθεση αλλά και διεμήνυσαν την εναντίωσή τους στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ενώ πλέον επόμενο βήμα στην πάλη των εργαζομένων με τα ίδια ουσιαστικά αιτήματα είναι η προετοιμασίας της απεργίας στο πλαίσιο του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.
Κεντρικό σύνθημα στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος: «η ακρίβεια τσακίζει, αυξήστε τους μισθούς». Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στη Βουλή.
«Ο κόσμος της εργασίας, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, για 12 χρόνια τώρα στενάζουν. Μετά τη μεγάλη κρίση χρέους και των δίδυμων ελλειμμάτων ήρθε η πανδημία κι αυτά κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι είναι παρελθόν αλλά άφησαν μεγάλα τραύματα και τώρα έχουμε ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας που κάποιοι κερδοσκοπούν ασύστολα. Πίνουν στην υγειά των κορόιδων και η κυβέρνηση κάνει ελάχιστα απ’ αυτά που θα έπρεπε να κάνει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
«Καλώ τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση, να είναι σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης η αύξηση του κατώτερου μισθού, να φτάσει στα 751 ευρώ. Καλώ όλο το πολιτικό σύστημα να σπεύσει να βοηθήσει στην προσπάθεια να επανέλθει ο κατώτερος μισθός στην διαπραγμάτευση εργοδοτών- εργαζομένων με εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και βεβαίως να μην ισχυρίζεται κανένας ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.
Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, ζητά μεταξύ άλλων: «Αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016-17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21), προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων».
Απάντηση στα ψίχουλα
Δυνατά ακούστηκε από την πλατεία Συντάγματος και το «δεν πάει άλλο με την ακρίβεια», στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν συνδικάτα, φορείς και το ΠΑΜΕ. Στάλθηκε μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά, για αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.
«Η σημερινή απεργία είναι έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα άλλα αστικά κόμματα, στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, είναι απάντηση στην μεγαλοεργοδία που όλοι μαζί τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους: Ότι τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις και αγώνες για να ανακουφιστούν τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά από το κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημα τους. Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πρώτες στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, πληρώνοντας πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο σε εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας, να κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, να επικαλούνται τις «αντοχές» τις οικονομίας και να μας λένε ότι πρέπει να ζούμε με ψίχουλα» τόνισε στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα συνδικάτων και μαζικών φορέων ενάντια στην ακρίβεια και την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Πρόσθεσε ότι η απεργία «είναι απάντηση στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους που σχεδιάζουν να επιβάλουν με βάση το νόμο έκτρωμα Βρούτση – Αχτσιόγλου, νέες αυξήσεις ψίχουλα στον κατώτατο μισθό».
«Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, δεν συμβιβάζονται αλλά απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στους κλάδους και στις επιχειρήσεις» είπε σημειώνοντας «καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που για άλλη μια φορά προσπάθησε να ποινικοποίησει την απεργία στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και στα τρόλεϊ, χρησιμοποιώντας το αντιδραστικό οπλοστάσιο που η ίδια έφτιαξε με τον νόμο Χατζηδάκη. Όμως οι εργαζόμενοι της χώρας έδωσαν απάντηση. Ο νόμος Χατζηδάκη κατέληξε σήμερα εκεί που του αξίζει, στα σκουπίδια».
Είπε ότι «σήμερα, ημέρα απεργίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη πρόκληση. Έφερε στην Βουλή για ψήφιση την μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ΑΕ. Να δοθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων πεσκέσι στους ομίλους. Το μίσος απέναντι στον λαό δεν κρύβεται».
«Γι’ αυτό η σημερινή απεργία είναι και συνέχεια και κλιμάκωση μιας σειράς αγώνων που αναπτύχθηκαν από Ομοσπονδίες και συνδικάτα που είχαν ως προμετωπίδα την κλαδική σύμβαση, την υπεράσπιση δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας, που έδωσαν βαθιές ανάσες στο κίνημα, που το ώθησαν να κάνει κάποια βήματα μπροστά» όπως οι αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των Πετρελαίων Καβάλας, της Cosco, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.
Νέο συλλαλητήριο ενάντια σε ΝΑΤΟ και καταστολή
Μαχητική συγκέντρωση στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν εργατικά σωματεία, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.
Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα στις 6:30 θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στην αστυνομική διεύθυνση της συμπρωτεύουσας με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι οχτώ προσαχθέντες απεργοί – διαδηλωτές το πρωί ύστερα από τα επεισόδια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου τα συνδικάτα πραγματοποίησαν πορεία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάπλευση ΝΑΤΟϊκού πλοίο με στρατιωτικό εξοπλισμό που προορίζεται για την Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι.
Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι συνδικαλιστές, μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, ενώ κατά την προσαγωγή ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε ύστερα από γρονθοκοπήματα που δέχτηκε από αστυνομικό.
Οι απώλειες στους μισθούς μεγαλύτερες και από αυτές των μνημονίων
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Ηράκλειο όπου ολοκλήρωσε σήμερα την περιοδεία του αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «κοροϊδία» την αύξηση του περασμένου Ιανουαρίου, επισημαίνοντας ότι οι απώλειες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, είναι «μεγαλύτερες από αυτές των πρώτων χρόνων των μνημονίων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σαφέστατο ταξικό πρόσημο, που είναι αυτό που αφορά τη διευκόλυνση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και της οικονομικής ελίτ που μας έχει οδηγήσει εδώ που είμαστε».
«Σήμερα διαδηλώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι για τα αυτονόητα. Για μισθούς αξιοπρέπειας. Είναι ανάγκη να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και πολιτικές στήριξης των κατώτατων εισοδημάτων και της μεσαίας τάξης. Πρέπει ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά να μειωθεί. Να υπάρξει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιριών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα υπολογίζει στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022. Αυτά τα χρήματα πρέπει να γίνουν δημοσιονομικά εργαλεία για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους ευρωπαίους πολίτες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την προσυγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Θεωρούμε ότι τα 751 ευρώ είναι ένα πρώτο βήμα για να υπάρξει τόνωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Θα δώσουμε αγώνα δίπλα τους, δίπλα στους ευάλωτους, δίπλα στους μικροσυνταξιούχους για να γίνει μια αξιοκρατική δημοσιονομική πολιτική και όχι όπως είδαμε την περίοδο της πανδημίας να ξοδεύονται 43 δισεκατομμύρια ευρώ -πολλές φορές χωρίς κριτήρια-. Να εξαγγέλλεται από τη ΔΕΘ μείωση του φόρου, που αφορά στη μεταβίβαση πλούτου μέχρι 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά δεν είναι πολιτικές αξιοκρατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι πολιτικές, που ο κ. Μητσοτάκης τις προτεραιοποιεί βάσει των δικών του ιδεών και των δικών του απόψεων. Έχουμε άλλη αντίληψη για την δημοσιονομική πολιτική».
Συνεχίζουμε δυναμικά
Σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού, λαϊκού κινήματος, χαρακτήρισε τη σημερινή απεργία, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του από την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα έχει ως εξής:
«Η σημερινή πανελλαδική απεργία αποτελεί σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος με τα μεγάλα μέτωπα της ακρίβειας, της προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με το μέτωπο για την αύξηση των μισθών, και οπωσδήποτε το μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν.
»Μπορεί να αποτελέσει παραπέρα σταθμό στην ενίσχυση της κοινής δράσης των εργατών, των υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των αγροτών, των φοιτητών, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Συνεχίζουμε δυναμικά».
Αυτόματη τιμαριθμητική αναπροσαρμογή τώρα
«Τα ψέματα τελειώνουν κάπου εδώ. Η ακρίβεια δεν είναι θεωρητική, δεν είναι ζήτημα για εμάς τους πολιτικούς στη Βουλή, καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων και χρειάζονται άμεσα πρακτικά μέτρα», υπογραμμίζει σε δήλωσή του στη συγκέντρωση της γενικής απεργίας ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.
«Μετά από εδώ θα είμαι στην Ολομέλεια που θα καταθέσω εκ μέρους του ΜέΡΑ25 μια τροπολογία. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όλοι οι βουλευτές, ανεξαρτήτως κομμάτων. Να μην κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό για τρεις μήνες, και μετά βλέπουμε, ας συσσωρευτούν χρέη, θα κουρευτούν», σημείωσε και σχολίασε:
«Ο κ. Μητσοτάκης λέει θα φορολογήσει την κερδοφορία της ΔΕΗ, ας το δούμε αυτό. Σήμερα πρέπει να περάσουμε στη Βουλή την τροπολογία του ΜέΡΑ25, να μην κοπεί κανένα νοικοκυριό από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία, ότι αφήνουμε τους ολιγάρχες να κλέβουν τον κόσμο στον λογαριασμό της ΔΕΗ και μετά λέει θα τους φορολογήσουμε κάποια στιγμή. Είναι σαν η αστυνομία να αφήνει τους ληστές να ληστεύουν επειδή λέει θα φορολογηθούν αργότερα από την εφορία, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
«Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή τώρα, όχι να περιμένουμε τον πολυχρονεμένο πρωθυπουργό πότε θα αποφασίσει αν θα ανεβάσει τον κατώτατο μισθό, πώς θα τον ανεβάσει. Να ανέβει ανάλογα με την αύξηση του τιμάριθμου του τελευταίου ενάμισι έτους, τώρα, άμεσα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα να υπάρχει Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Αυτά είναι τα απολύτως ελάχιστα, όλα τα άλλα είναι θεωρία», είπε και κατέληξε:
«Ο κόσμος εκεί έξω για να μπορεί να ακούει εμάς τους πολιτικούς και να συμμετάσχει στη δημοκρατική διαδικασία αυτή τη στιγμή χρειάζεται την προστασία μας και την προστασία μπορούμε να τη δώσουμε περνώντας την τροπολογία του ΜέΡΑ25».