4η δόση εμβολίου: Τι ισχύει για τα παιδιά από 12 έως 17 ετών – Για ποιες ομάδες εγκρίθηκε
Εκτός από την ανακοίνωση για τη σύσταση για την 4η δόση, κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε θέματα που είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, για τη δυνατότητα αξιολόγησης και γνωμάτευσης σχετικά με αυτά. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου, όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια ή παιδιά και εφήβους που έχουν κάνει μεταμόσχευση.
Της Ρούλα Σκουρογιάννη
Για αυτά τα παιδιά αυτής της ηλικιακής κατηγορίας εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης, ανάλογα με τους ενήλικες, η οποία θα πρέπει να χορηγείται 3 μήνες μετά από τη χορήγηση της 3ης δόσης.
Επίσης, σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών που ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κίνδυνου(η ομάδα αυτή περιλαμβάνει παιδιά παχύσαρκα, με διαβήτη, με καρδιοαγγειακά νοσήματα) χορηγείται τρίτη δόση μετά από 6 μήνες από την προηγούμενη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών μικρότερων ηλικιών, η κυρία Θεοδωρίδου ενημέρωσε ότι οι μελέτες εμβολιασμού παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών είναι σε εξέλιξη, χωρίς να έχουμε κάτι νεότερο να αναφέρουμε.
Διεύρυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δύο δόσεων στις 8 εβδομάδες
Για το επίσης σοβαρό ζήτημα της διεύρυνσης του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δύο δόσεων του βασικού εμβολιασμού με mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna έναντι του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, η κα Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι από 3 εβδομάδες για το Pfizer και 4 εβδομάδες για το Moderna, το μεσοδιάστημα επεκτείνεται στις 8 εβδομάδες.
Πρόσθεσε ότι το πιο σύντομο μεσοδιάστημα εξακολουθεί να συστήνεται, όμως, αυτών των 3 δηλαδή εβδομάδων, για άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και εκείνων που έχουν ανάγκη ταχείας ανοσοποίησης.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ανοσογονικότητα και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυξάνεται όταν το μεσοδιάστημα υπερβαίνει τις 4 εβδομάδες, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι μειώνεται ο μικρός σχετικά, αλλά υπαρκτός κίνδυνος της μυοκαρδίτιδας ιδιαίτερα σε άρρενες ηλικίες 12 έως 39 ετών.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η αναμνηστική δόση, η τρίτη δόση, εξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.
Περιπτώσεις ενδιάμεσης νόσησης μεταξύ των 2 αναμνηστικών δόσεων
Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι εάν κάποιο ενήλικο άτομο νοσήσει μετά από τις 3 δόσεις, δεν συζητείται να γίνει 4η δόση. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «η φυσική νόσηση μετά τις τρεις δόσεις εμβολιασμού προσφέρει αυτή την υβριδική ανοσία, την οποία επιτυγχάνουμε σε αυτούς που δεν νοσούν με τη χορήγηση, την ενίσχυση δηλαδή της ανοσίας, με τη χορήγηση της 4ης δόσης».
Δε συνδέεται η 4η δόση με το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου όσο και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισαν ότι ο εμβολιασμός με τη 2η αναμνηστική ή αλλιώς 4η δόση είναι εθελοντικός και δεν έχει καμία σχέση η σύσταση της 4ης δόσης με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δε συστήνεται δηλαδή η 4η δόση στους πολίτες που λήγει η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε, επίσης, ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 2 Απριλίου, η χώρα μας εναρμονίζεται πλέον με τους κανόνες της Κομισιόν κι έτσι η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού επεκτείνεται στους εννέα μήνες και του πιστοποιητικού νόσησης στους έξι μήνες.
Τέλος, σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο για τον εμβολιασμό με την 4η δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών είναι δικαιούχοι δεύτερης αναμνηστικής ή τέταρτης δόσης. Ακόμα, είπε ότι το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμόζεται ανά πάσα στιγμή, όπως τώρα που υπάρχουν κενά ραντεβού και θα ανοίξουν έτσι ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν όλοι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Σχετικά με το πρόγραμμα «Εμβολιασμός κατ’ οίκον», ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι «συνεχίζεται κανονικά, όπως όλες οι υπόλοιπες δράσεις του εμβολιαστικού προγράμματος».