“Φωτιά” το πασχαλινό τραπέζι – Το κόστος με βάση τις σημερινές τιμές

 “Φωτιά” το πασχαλινό τραπέζι – Το κόστος με βάση τις σημερινές τιμές

Η τιμή του αμνοεριφίου (το κιλό), ήδη έχει σκαρφαλώσει πάνω από 10 ευρώ (10.90 και 11.90). Για αρνί βάρους από 12 έως 14 κιλά με σημερινές τιμές, στη χαμηλότερη τιμή θα κοστίσει περίπου στα 120 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του news247 σε περίπτωση τώρα, που θέλετε να φουρνίσετε, για τέσσερα άτομα θα χρειαστείτε τουλάχιστον 3 κιλά (δεν θέλω να ξεχνάτε το κόκκαλο). Άρα 26.94 ευρώ (πιθανότατα θα είναι 30). Για οκτώ μερίδες θα χρειαστείτε και 12 μεγάλες πατάτες (συσκευασία ενάμιση κιλού, τη βρήκαμε από 1.03 ευρώ. Βρήκαμε και συσκευασία 3 κιλών, με πατάτες Νάξου στα 5.34 ευρώ), λεμόνια, αποξηραμένη ρίγανη (0.86), φρέσκο θυμάρι (από 0.95), δεντρολίβανο (από 0.35 τα 25gr), μουστάρδα (από 0.78), σκόρδο (από 0.49 το ‘κεφάλι’), ελαιόλαδο (από 3.56 ευρώ, το λίτρο), λαδόκολλα (από 0.98) και αλουμινόχαρτο (από 1.12). Σύνολο τουλάχιστον 14.43 ευρώ, συν αυτά που δώσατε για το αρνί, ίσον 41.37.

Αν επιλέξετε να δώσετε σε κάποιον φούρνο να σας ψήσει το αρνί, έχετε πρόχειρα κοντά στα 30 ευρώ.

Η τιμή του κατσικιού αυξήθηκε από 10.03 το κιλό, που ήταν το Σεπτέμβριο του 2020 σε 11.80 τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα περισσότερα από αυτά που βρήκαμε ήταν κοντά στα 10 ευρώ -το κιλό. Για τέσσερα άτομα θέλετε ενάμιση κιλό, συν ελαιόλαδο, συν λεμόνια, συν αποξηραμένη ρίγανη, συν θυμάρι, συν μουστάρδα. Χονδρικά ας πούμε ότι χωρίς το ψήσιμο, θα στοιχίσει κάπου στα 18 ευρώ.

Το έτοιμο κοκορέτσι (το ‘χουν συνθέσει άλλοι) υπάρχει σήμερα σε τιμές από 7 έως 15 ευρώ το κιλό. Ενάμιση καλύπτει 4 άτομα. Αν θέλετε να το φτιάξετε, η αρνίσια συκωταριά κάνει 5.55 το κιλό, τα έντερα από 6.30 και η αρνίσια μπόλια από 3.96. Η ρίγανη είναι στα 0.86 και ένα κιλό λεμόνια κοστίζει από 0.44 το κιλό. Σύνολο (τουλάχιστον) 17.11 ευρώ, για 4 άτομα.

Για όσους δεν τρώνε κάτι από παραπάνω, θα χρειαστείτε μπριζόλες και άρα από 12 ευρώ το κιλό για βόειο κρέας και από 6.50 ευρώ το κιλό για χοιρινό κρέας. Συνήθως η κάθε μπριζόλα ζυγίζει 350 γραμμάρια.

Για να φτιάξετε μαγειρίτσα -που θα ‘φτουρήσει’ για τέσσερα άτομα-, χρειάζεστε έντερα (τα βρήκαμε από 6.30 το κιλό), συκωταριά (από 5.50 το κιλό), χόρτα (1.30 το κιλό), μαρούλι (1.12 το τεμάχιο), κρεμμυδάκι φρέσκο (1 ευρώ το ματσάκι), άνηθο (1 ευρώ το ματσάκι), ελαιόλαδο (από 3.56 ευρώ το λίτρο), ξερά κρεμμύδια (0.80 λεπτά, το κιλό), ζωμό κρέατος (από 1.94 οι έτοιμοι), ρύζι γλασέ (από 1.53 το κιλό), λεμόνια (από 0.44 το κιλό), αυγά (από 2.24 η εξάδα). Υποθέτουμε πως έχετε αλάτι και πιπέρι. H μαγειρίτσα λοιπόν, θα κοστίσει τουλάχιστον 26.73 ευρώ.

Θα χρειαστείτε το τζατζίκι και άρα 400 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό (από 2.59 τα 500 γραμμάρια), σκόρδο (από 0.49 το τεμάχιο), ξύδι (από 0.96 τα 350 ml -υπάρχουν και φθηνότερα, αλλά να ‘χει μια κάποια γεύση το προϊόν), ελαιόλαδο, μεγάλο αγγούρι (0.80), άνηθο (1 ευρώ το ματσάκι) και αλάτι. Σύνολο 5.84 ευρώ, για πέντε μερίδες (θέλετε να πούμε για μισό κιλό;). Το έτοιμο τζατζίκι θα το βρείτε (στα 400 γραμμάρια) από 2.95.

Το λάχανο κοστίζει 0.54 το κιλό (ένα τεμάχιο θα φτάσει στα 1.40), τα καρότα κοστίζουν 0.76 το κιλό και τιμές για ξύδι ή λεμόνι έχουμε πει ήδη, όπως και για το λάδι.

Η χωριάτικη θα σας στοιχίσει τουλάχιστον 3.20 ευρώ, καθώς για τις ντομάτες θέλετε 1.60 το κιλό (2.20 για βιολογικές), για το αγγούρι 0.80, τα ξερά κρεμμύδια 0.80 (το κιλό). Λάδι έχετε ήδη, οπότε χρησιμοποιήστε το -αν δεν έχει τελειώσει, αλλιώς δίνετε τουλάχιστον άλλα 8 ευρώ, η φέτα κάνει περί τα 9 ευρώ το κιλό και η αποξηραμένη ρίγανη από 0.86.

Ένα τυράκι -πέραν της φέτας- για να υπάρχει, θα το έχετε. Οι τίμιες γραβιέρες ξεκινούν από 13 ευρώ το κιλό.

Για κάθε φρατζόλα ψωμί εκτιμάται πως θα χρειαστείτε 1.50 ευρώ -σύμφωνα με δηλώσεις των αρτοποιών. Δεν θα πάρετε 3-4; Nα άλλα 6 ευρώ. Πάμε τώρα, στα αυγά (δεν θα τσουγκρίσετε;) όπου εντοπίσαμε ‘καρτέλα’ με 15 τεμάχια στα 15 ευρώ. Εν προκειμένου, υπάρχουν διαφορετικά γραμμάρια και ‘εκδόσεις’ (βιολογικής καλλιέργειας, ελευθέρας βοσκής) και κάπως έτσι αλλάζουν οι τιμές. Κατά μέσο όρο υπολογίστε 0.30 το τεμάχιο.

Το έτοιμο τσουρέκι θα το βρείτε από 3 έως 14 ευρώ. Αν θέλετε να το φτιάξετε, για τα υλικά θα δώσετε 19.23. Και αυτά θα σας δώσουν 3 με έξι τεμάχια.

Ένα κιβώτιο γνωστού αναψυκτικού, 24 τεμαχίων κοστίζει κάπου στα 15 ευρώ και ένα μπουκάλι ενάμιση λίτρου είναι στο 1.55.

Κρασί μπορείτε να βρείτε χύμα από 3 και 4 ευρώ. Αξιοπρεπείς περιπτώσεις, σε μπουκάλι, υπάρχουν από 86 έως 15 ευρώ.

Δεν πίνουν όλοι κρασί, οπότε ας δώσουμε και τιμές για μπύρες: υπάρχει διαθέσιμη συσκευασία με 9+3 δώρο στα 8.01 ευρώ.

Ενώ προετοιμάζετε το φαγητό (ιδανικά με παρέα) θα πιείτε ένα τσιπουράκι. Τα 200ml είναι κοντά στα 3.50. Βρήκαμε και 700ml στα 10.65.

Για ένα έτοιμο γλυκό θα χρειαστείτε 14 ευρώ το κιλό. Βρήκαμε σοκολατένια αυγά, σε συσκευασία 12 με 3.50. Βρήκαμε και ένα τεμάχιο για 2.50.

Πριν σας αφήσουμε, να επαναλάβουμε ότι όλες οι τιμές είναι σημερινές και εκ των πιο οικονομικών που βρήκαμε σε σούπερ μάρκετ. Με αυτό το δεδομένο, για όσα προηγήθηκαν, δεν φτάνουν 200 ευρώ.

Χωρίς να υπολογιστούν κάρβουνα και σούβλα…

Σχετικά Άρθρα