Αμηχανία μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών – Διαχείριση του θυμού των πολιτών για την ακρίβεια και προσπάθεια ελέγχου της κερδοσκοπίας
Η απροθυμία που επιδεικνύουν οι Βρυξέλλες να λάβουν άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των κρατών-μελών αναγκάζουν την ελληνική κυβέρνηση να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Οι διεθνείς εξελίξεις και τα προβλήματα που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία πιέζουν την κυβέρνηση να επανακαθορίσει τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνει τον σχεδιασμό του για το άμεσο μέλλον, στην διαχείριση του θυμού των πολιτών που απορρέει κυρίως από την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις βασικών αγαθών. Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Της Άννας Καραβοκύρη
Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται επι ποδός προκειμένου να προλάβει τις διεθνείς εξελίξεις και τα χειρότερα που βλέπει να έρχονται κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας με τις ελλείψεις των τροφίμων να βρίσκονται προ των πυλών και τις ανατιμήσεις των βασικών αγαθών και της ενέργειας να κλιμακώνονται.
- Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι πολίτες και σημειώνουν ότι « η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για την εξασφάλιση επάρκειας τροφίμων αλλά και για τον έλεγχο της ακρίβειας και την πάταξη της αισχροκέρδειας».
Τονίζουν μάλιστα ότι με διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει θεσπιστεί «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους για σειρά αγαθών και υπηρεσιών. Απαγορεύεται, συγκεκριμένα, η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, που υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.
- Κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την χθεσινή σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό για την επισιτιστική κρίση έλεγαν ότι « η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν. Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση και ο οποίος αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας».
Ωστόσο όπως τονίζουν στελέχη της κυβέρνηση « δεν παρακολουθούμε αμέτοχοι ότι συμβαίνει. Λαμβάνουμε μέτρα αφενός για τη στήριξη των πολιτών -και ιδίως των πιο ευπαθών- και αφετέρου για την αποτροπή και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας».
Μάλιστα, εκφράζουν την πεποίθηση ότι τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν το κύμα δυσαρέσκειας που υπάρχει αυτή την στιγμή στην κοινωνία. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «η πλειοψηφία των πολιτών έχει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι ικανή να διαχειριστεί και αυτή την κρίση όπως διαχειρίστηκε και τις προηγούμενες» και τονίζουν πως σε όλες τις δημοσκοπικές μετρήσεις η ΝΔ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί έναντι του Αλέξη Τσίπρα ως καταλληλότερου πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στο Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνονται κυρίως στην παράταση των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για όσο διάστημα χρειαστεί και ποντάρουν τα μέγιστα στην υπερφορολόγηση των υπερκερδών από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με συντελεστή 90%.