Συναγερμός μετά τα πλαφόν σε τρόφιμα – Αποφάσεις σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη – Ποια προϊόντα δηλώνονται – Στοχευμένη ενίσχυση σε αγρότες
Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρώτο είναι η αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών και το δεύτερο είναι οι αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων. Οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά διατροφής θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο της σημερινής κυβερνητικής σύσκεψης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά με βασικό στόχο την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα.
Της Άννας Καραβοκύρη
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση” αν και πηγές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθησυχάζουν πως “δεν υπάρχει επισιτιστικός κίνδυνος για την χώρα μας, προς το παρόν”.
- Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει το “πράσινο φως” στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη για να προχωρήσει σε στοχευμένα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων. Παράλληλα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προτείνει οι “ απώλειες” στην εισαγωγή καλαμποκιού να ισοσταθμιστούν με εισαγωγές από την Ρουμανία και την Βουλγαρία.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην αγορά του Ρέντη δήλωσε ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα ευνοηθεί επίσης από την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022, την επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%.
- Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αδωνης Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ και δεν χρειάζεται να δημιουργείται πανικός χωρίς λόγο, την ίδια στιγμή μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βάζουν πλαφόν στις αγορές ηλιελαίου, αλεύρων και ζάχαρης.
Σύμφωνα με τον Α. Γεωργιάδη, η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις γίνεται “ώστε να έχει το κράτος μας την πλήρη εικόνα της επάρκειας αυτών των προϊόντων και κυρίως να μην επιτρέψουμε, κάποιοι να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη στην αγορά και με την τεχνητή έλλειψη αυτή να θησαυρίσουν είτε με τη μαύρη αγορά, είτε αυξάνοντας τεχνητά πάρα πολύ την τιμή τους, περισσότερο από ό,τι προκαλείται από τη διεθνή κρίση”.
Τέλος, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο πρόσφατος νόμος του Υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων έτσι ώστε αφενός να υπάρχει ενημέρωση για τα αποθέματα της χώρας, και αφετέρου μία δικλείδα για την αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας.
- Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.