Ηχηρή προειδοποίηση ενώ οδεύουμε προς πλήρη άρση μέτρων: Ταχεία η αντιγονική εξέλιξη του ιού με πιθανώς αυξημένη παθογένεια
Οι επιστήμονες προειδοποιούν σε καθαρούς τόνους ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, όμως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα -που όμως μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή-, οι πολίτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση από τη Δευτέρα 2 Μαϊου, ενώ καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι.
Επιπλέον, με βάση τις εκτιμήσεις, προβλέπεται να σταματήσουν τα τεστ στα σχολεία και να παραμείνει μόνο ένα τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων και τουρισμό, όπου και θα καταργηθούν οριστικά στις 31 Αυγούστου. Βέβαια για την περίπτωση της οριστικής κατάργησης θα προηγηθεί αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που φέρεται πως θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους θα γίνει προαιρετική από τις 2 Μαΐου και έπειτα, πάντα ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν. Βέβαια δεν θα ισχύει το ίδιο για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου εκεί η υποχρεωτικότητα μάσκας θα παραμείνει.
Όσον αφορά εστίαση και κομμωτήρια, εκεί όπου υπάρχει μαζική προσέλευση πολιτών, οι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται έως το τέλος Μαΐου να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Δεν έχουν δοθεί ακόμα διευκρινίσεις για τους εργαζόμενους των σουπερμάρκετ, οπου προς το παρόν δεν δίνεται άρση της υποχρεώτητας της μάσκας προστασίας, κάτι που θα ξεκαθαριστεί όταν παρθεί απόφαση για το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι με τους πελάτες.
Η κατάργηση των παραπάνω μέτρων θα εξαρτηθεί φυσικά από την πορεία της πανδημίας και από την πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας. Ωστόσο αρκετοί καθηγητές από την επιτροπή λοιμωξιολόγον διατηρούν επιφυλάξεις όσον αφορά τις μάσκες προστασίας.
Όλα αυτά τα μέτρα είναι πιθανότερο πως θα ισχύσουν από τις 2 Μαΐου και έπειτα, δηλαδή μετά τους εορτασμούς του Πάσχα, με τους πιο αισιόδοξους βέβαια να πιστεύουν ότι ίσως ισχύσουν και από την Μεγάλη Δευτέρα, κάτι που φαντάζει αδύνατο μέχρι στιγμής.
Η προειδοποίηση των επιστημόνων
Ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης υποστηρίζουν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Microbiology ότι η ταχεία αντιγονική εξέλιξη του SARS-CoV-2 είναι πιθανό να παράγει νέες, δυνητικά πιο λοιμώδεις παραλλαγές καθώς η χαμηλότερη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον είναι απλά μια τυχερή σύμπτωση.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν σε μελέτη που πραγματοποίησαν ότι είναι πρόωρο να μειωθεί η επιφυλακή για την COVID-19 και σημειώνουν πως ο άνεμος αισιοδοξίας που πνέει λόγω της παραλλαγής Όμικρον είναι αδικαιολόγητος. Κάποιοι πιστεύουν, όπως σημειώνουν, ότι η Όμικρον σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας, καθώς οδηγεί σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, με την τάση να μην επιτίθεται στους πνεύμονες, δεδομένα που είχαν ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές χώρες να αίρουν πολλούς περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID-19.
- Ωστόσο, η μελέτη επισημαίνει ότι οι ιοί εξελίσσονται για να μεγιστοποιήσουν τη μεταδοτικότητά τους και αυτό μερικές φορές μπορεί να συνοδεύεται από αύξηση της παθογένειάς τους. Η ιδέα ότι οι ιοί θα εξελιχθούν ώστε να είναι λιγότερο λοιμώδεις για να γλιτώσουν τους ξενιστές τους είναι ένας από τους πιο επίμονους μύθους γύρω από την εξέλιξη των παθογόνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Με την παραλλαγή Ομικρον να δείχνει 50 αλλαγές νουκλεϊκών οξέων σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος της Wuhan, ο SARS-CoV-2 αποδείχθηκε ότι έχει υψηλή ικανότητα να μεταλλάσσεται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Η απρόβλεπτη αντιγονική εξέλιξη του SARS-CoV-2 θα οδηγήσει σε νέες παραλλαγές. Αυτές μπορεί να ξεφύγουν από την ανοσία και έτσι θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ικανές να επαναμολύνουν άτομα και ενδεχομένως πιο σοβαρά. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι μελλοντικές παραλλαγές θα είναι πιο ήπιες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Συμβουλεύουν σε έγγραφό τους ότι οι αποφάσεις για την άρση των αντιεπιδημικών μέτρων πρέπει να είναι συνετές και να συνοδεύονται από στενή παρακολούθηση των επιπέδων μετάδοσης του ιού και των ποσοστών νοσηλείας.
Πηγή:ertnews.gr