Κλιμάκωση: Ρωσικές ασκήσεις σε αμφισβητούμενα νησιά από την Ιαπωνία

 Κλιμάκωση: Ρωσικές ασκήσεις σε αμφισβητούμενα νησιά από την Ιαπωνία

Η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις σε νησιά που διεκδικεί το Τόκιο, ανέφεραν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο, λίγες ημέρες αφότου η Μόσχα διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ιαπωνία εξαιτίας των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το reuters.

Η Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας δήλωσε ότι διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά Κουρίλ με περισσότερους από 3.000 στρατιώτες και εκατοντάδες στρατιωτικό εξοπλισμό, ανέφερε την Παρασκευή το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Δεν ανέφερε σε ποιο σημείο της νησιωτικής αλυσίδας, που συνδέει τη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα και το βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας, το Χοκάιντο, πραγματοποιούνται οι ασκήσεις. Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι βρίσκονταν σε έδαφος που κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το οποίο διεκδικεί το Τόκιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας δεν ήταν δυνατό να προσεγγιστούν εκτός ωραρίου εργασίας για να σχολιάσουν τις ασκήσεις.

Η εδαφική διαμάχη για τις τέσσερις βραχονησίδες – οι οποίες, σύμφωνα με τη Ρωσία, αποτελούν μέρος της αλυσίδας των Κουρίλων και τις οποίες η Ιαπωνία αποκαλεί βόρεια εδάφη της – εμπόδισε το Τόκιο και τη Μόσχα να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συνθήκη που να τερματίζει επισήμως τις εχθροπραξίες.

Η Ιαπωνία αντέδρασε οργισμένα την Τρίτη αφού η Ρωσία αποσύρθηκε από τις μακροχρόνιες συνομιλίες για τη συνθήκη και πάγωσε τα κοινά οικονομικά έργα που σχετίζονται με τα νησιά, σε αντίποινα για την προσχώρηση της Ιαπωνίας στις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας πριν από ένα μήνα. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία

Οι ασκήσεις της Ρωσίας αφορούσαν την απόκρουση αμφίβιου πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αμυντικών αεροσκαφών που μετέφεραν στρατεύματα και τη δοκιμή δεξιοτήτων για τον χειρισμό συστημάτων ελέγχου πυρός αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων, ανέφερε το Interfax.

“Επιπλέον, μονάδες των Δυνάμεων Αεράμυνας εκτελούν μια σειρά μέτρων για τον εντοπισμό, την αναγνώριση και την καταστροφή αεροσκαφών ενός εικονικού εχθρού που θα πραγματοποιούσε αερομεταφερόμενη επίθεση”, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου της Περιφέρειας.

Σχετικά Άρθρα