S&P: Ανθεκτική στους κραδασμούς του πολέμου η Ευρωζώνη

 S&P: Ανθεκτική στους κραδασμούς του πολέμου η Ευρωζώνη

Ενώ η Ευρώπη είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η οικονομία της θα μπορούσε να είναι ανθεκτική στους κραδασμούς μακροπρόθεσμα, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης S&P.

Η S&P Global Economics αναμένει πλέον ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα κινηθεί κατά 1,2% χαμηλότερα φέτος, από ό,τι αρχικά αναμενόταν, και στο 2,4%, λόγω της έκθεσής της στη Ρωσία και των ακριβών εισαγωγών ενέργειας, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 5,1% και 3% υψηλότερα από ό,τι προβλεπόταν πριν.

Εξαρτημένη από τη Ρωσία για το 45% του φυσικού αερίου της και το 30% των προμηθειών της σε πετρέλαιο, η Ευρώπη προσπαθεί να διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια εν μέσω ραγδαίων αυξήσεων των τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων – αναζητώντας νέους εμπορικούς εταίρους και υποσχόμενη να μειώσει ουσιαστικά την εξάρτησή της από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους, σημειώνει ο οίκος.

Βραχυπρόθεσμα, αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εκτιμά.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία, η στάση Ελβετίας και Γερμανίας

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει πρωτοφανή δράση από τότε που ξεκίνησε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Σπεύδοντας να βοηθήσει την Ουκρανία, η Ε.Ε έχει επιβάλει γρήγορες, σαρωτικές και αυστηρές κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους βασικούς ολιγάρχες, τον αγωγό Nord Stream 2, αλλά απέκλεισε τις απαγορεύσεις στην ενέργεια.

Η ιστορικά ουδέτερη Ελβετία ενώθηκε με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες απομονώνοντας τη Μόσχα. Η Γερμανία έσπασε το προηγούμενο δεκαετιών, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στη ζώνη των συγκρούσεων και χρηματοδοτώντας αμυντικές επενδύσεις.

Όμως, παρά την καταστροφή που έχει προκαλέσει η τρέχουσα σύγκρουση, η συνολική μακροοικονομική προοπτική για την Ευρώπη δεν φαίνεται να είναι εντελώς αρνητική, όπως εκτιμά η S&P.

«Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι τα τρέχοντα σενάρια γύρω από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας είναι διαχειρίσιμα για την ευρωπαϊκή οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη τα συνήθη κανάλια μετάδοσης – εμπόριο, τιμές εμπορευμάτων και εμπιστοσύνη», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Ratings για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, Sylvain Broyer.

«Η Ρωσία ήταν μόνο ο πέμπτος προορισμός των εξαγωγών της ΕΕ το 2021, αντιπροσωπεύοντας όχι περισσότερο από το 4% των συνολικών εξαγωγών αγαθών», όπως προσθέτει.

Τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων μπορούν να μετριαστούν

Κατά τον οίκο, οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων μπορούν να μετριαστούν, τουλάχιστον προσωρινά, από τις μεγάλες πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρεύσει τα νοικοκυριά και οι εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας – σε πολλές χώρες, ενώ η δημοσιονομική πολιτική εργάζεται για να μετριάσει τον αντίκτυπό τους.

Και ακόμη κι αν η εμπιστοσύνη υποστεί σοβαρό χτύπημα από τη σύγκρουση, ωστόσο βρίσκεται σε ένα ήδη πολύ υψηλό επίπεδο λόγω της γρήγορης ανάκαμψης στην αγορά εργασίας καθώς και της εξασθενημένης, αλλά συνεχιζόμενης, δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης.

Συνεπώς, η S&P Global Ratings πιστεύει ότι η αγορά ενέργειας της Ευρώπης θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί από την τρέχουσα κατάσταση, σε συνδυασμό με τις εξελισσόμενες ρυθμίσεις στον τομέα του φυσικού αερίου και της ενέργειας, τα βήματα της Ε.Ε για εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου ή καυσίμων και τις προσπάθειες ανακατεύθυνσης φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σχετικά Άρθρα